Saturday, December 11, 2021

Περί ζωής, έρωτα και σημείων στίξης

 Η τελεία

Την τελεία δεν πρέπει  να τη φοβόμαστε. Αν το καλοσκεφτείς, ο φόβος για την τελεία προκύπτει από το γεγονός ότι κάτι έχει τελειώσει. Τέλος. Τελεία. Από την άλλη, βάζουμε τελεία σε μια πρόταση, ώστε να αρχίσουμε μια άλλη πρόταση, μια άλλη ιστορία. Άκου με, ωραίο πράγμα η τελεία. Εμπεριέχει μια ανακούφιση, μια ανάσα. Και ας αγχώνεσαι στην αρχή ότι τι θα απογίνουμε χωρίς βαρβάρους.

Η άνω τελεία 

Η άνω τελεία, μπαίνει στη μέση μιας φράσης για να τη χωρίσει, όπου το δεύτερο μέρος επεξηγεί το πρώτο μέρος. Καλό αυτό ε; Δεν καταλαβαίνουμε πάντα από την πρώτη κάποιες καταστάσεις. Οπότε ευπρόσδεκτες οι άνω τελείες, εκεί που έχουμε κουραστεί να ερμηνεύουμε και να ερμηνεύουμε.

Το κόμμα

Το κόμμα είναι μια μικρή παύση. Σου δίνει τόσο χρόνο όσο χρειάζεσαι για να συγυρίσεις κάποιες σκέψεις και κάποια λόγια. Σου προσφέρει ένα μικρό διάλειμμα, σε ξεκουράζει, σαν ένα μαξιλάρι.

Το ερωτηματικό

Αν το χρησιμοποιείς ρητορικά, δεν έχεις να αγχωθείς για τίποτα. Αν όμως το ερωτηματικό είναι μέσα σου και δεν απαντιέται ποτέ, τότε είναι βασανιστικό. Πέρασα τα τελευταία 2 χρόνια με κάποια πολύ μεγάλα ερωτηματικά. Εξαντλήθηκα. Τελικά, η τελεία μου φαίνεται η πιο καλή λύση.

Το θαυμαστικό

Κοίταξε να δεις τώρα τι γίνεται. Μάθαμε να μην χρησιμοποιούμε θαυμαστικό ή να βάζουμε - οι άλλοι, όχι εγω-  καμιά δεκαριά στο τέλος της λέξης. Το θαυμαστικό, όταν είναι μόνο ένα φωτίζει ένα μήνυμα, φωτίζει μια διάθεση. Ειδικά όταν το χρησιμοποιείς στο σωστό περιβάλλον και όχι συνέχεια λες και δεν ξέρεις ότι υπάρχει και η τελεία ως επιλογή σημείου στίξης για να κλείσεις μια φράση.

Αποσιωπητικά

Εδώ είμαστε. Αυτό το σημείο στίξης, εμένα προσωπικά με έχει καταδιαλύσει όλα αυτά τα χρόνια. Με αγχώνει και δεν ξέρω πως να το διαχειριστώ. Και όταν τα βάζω, νιώθω μοιραία σαν συγγραφέας άρλεκιν. Εσείς που βάζετε αποσιωπητικά παντού και πάντα, λυπηθείτε και εμάς που τα παίρνουμε πάντα κυριολεκτικά και αγχωνόμαστε ότι κάτι θέλετε να πείτε αλλά το κρύβετε ή συμβαίνει κάτι κακό. Με φειδώ τις τρεις τελίτσες.

Εισαγωγικά

Όταν ο άλλος σου πει οτι σε αγαπά και νιώθεις ότι δεν βάζει εισαγωγικά, δώστου την καρδιά σου. Μην το σκεφτείς δεύτερη φορά. It is the real thing.  Τελεία και παύλα


3 comments:

  1. πόσες τελείες μετατράπηκαν σε άνω τελείες ή ακόμα και κόμματα.
    κι αυτά τα αποσιωπητικά πόσες σκέψεις, ανάσες, συναισθήματα έκρυψαν.
    πόσες τελείες μπήκαν έξω αλλά μέσα ήταν μόνο κόμματα και συνεχιζες να νιώθεις μόνη;
    δεν έχω απαντήσεις, μόνο ερωτήσεις κι αναμνήσεις που φέρνουν δάκρυα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αρα αυτες οι τελείες δεν ήταν τόσο δυνατες. Η τελεία πρέπει να έχει δύναμη Daisy μου, αλλιώς μεταλλάσσεται. Εκτος και αν το θες :)
      Τα αποσιωπητικα, πονος, ισως ομως και κατι ωραια.
      Εχε έννοια στις τελείες σου. ΧΧ

      Delete
    2. έχω τρομερή δυσκολία να βάζω τελείες σε σημείο που αφήνω τον άλλο να τις βάζει και μετά παλεύω να τον αντιγράψω, συχνά ανεπιτυχώς :(

      Delete