Monday, November 26, 2012

Ώρα, όπως λέμε ωράριο.

Από σήμερα θα εφαρμόσω αυστηρό ωράριο στη δουλειά. Όχι, της Τρόϊκας το ωράριο, το άλλο , αυτό που θα έπρεπε να έχω από καιρό.
Όταν μπήκα σε αυτή τη δουλειά πριν από χρόνια, από τα πρώτα πράγματα που μου μάθανε ήταν πως δεν έχει σημασία η ώρα που θα πηγαίνω γραφείο το πρωί ( φτάνει να είναι πριν από τις 10) αλλά η δουλειά που θα έκανα και πόσο καλά θα την έκανα. Επίσης μου μάθανε πως "αν θες να κάνεις καριέρα τουλίπα, μάθε να δουλεύεις πολλές ώρες".
Και αυτό έκανα. Πήγαινα δουλειά, όχι τόσο πρωί και έφευγα όχι και τόσο νωρίς. Το συνήθες μου ήταν πάντα το 7. Πολλές φορές όταν είχα πολλή δουλειά, σχόλαγα 8 και 9. Επίσης τα περισσότερα σαββατοκύριακα δούλευα από σπίτι.
Μια φορά δε, θυμάμαι πως έφυγα 12 το βράδυ από το γραφείο και πήγα κατευθείαν στο φούρνο να πάρω κάτι να φάω. Μιλούσα στην κοπέλα στο ταμείο σαν να ήταν 8 το βράδι. Όταν βγήκα έξω στο δρόμο, συνειδητοποίησα πως ήταν ερημία γιατί πολύ απλά, δεν ήταν τόσο νορμάλ εγώ να σχολνάω 12.
Πριν από μερικά χρόνια, έφευγα στάνταρτ 10 και πήγαινα κατευθείαν στο Zoo για 2-3 ποτά. Κοιμόμουνα στις 3, ξυπνούσα με το ζόρι στις 8 και ξανά.

Την περασμένη Παρασκευή, ήρθα δουλειά στις 10 παρά αλλά ανέβηκα στο γραφείο στις 1030. Έψαχνα πάρκινγκ  2-3 γύρους του τετραγώνου έκανα αφού ένας βλάκας μπλόκαρε το δικό μου. Έβρεχε και δεν ήθελα να βραχώ, οπότε γύριζα. Ώσπου και βρήκα μια θέση ακριβώς κάτω από την είσοδο.

Ανεβαίνω πάνω, με καλεί αμέσως ο διευθυντής στο γραφείο του.
Μπαίνω μέσα και αρχίζει να φωνάζει. "Τι είναι αυτή η ώρα; Και συ είσαι υπεύθυνη του τμήματος κλπ κλπ". Ανέβηκε το αίμα μου στο κεφάλι, εννοείται. Η δικαιολογία "δεν έβρισκα πάρκιγκ" δεν μέτρησε. Συνέχισε να φωνάζει, συνέχισα να αφρίζω. Και αφού μου τόνισε 10 φορές ότι "εδώ είναι εταιρεία", έφυγα από το γραφείο.

Και σήμερα ήρθα 9. Και θα σχολάσω 5. Ένα ωραιότατο 8ωρο. Διάλειμμα δεν κάνω, αφού τρώω πάνω στο γραφείο. 
Αφού θες "εταιρεία" θα την έχεις.  Και ότι άλλο αυτό συνεπάγεται.

15 comments:

  1. Δύσκολες εποχές, άσχημες αντιδράσεις και από τις 2 πλευρές. Τουλάχιστον θα μάθεις την έννοια έχω ελεύθερο χρόνο για εμένα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αυτό ακριβώς! Αν καταφέρω το 530, θα δω τον κόσμο με άλλα μάτια!!

      Delete
  2. Εν τουτο που με θυμωνει με τους εργοδοτες! Οτι εν βλεπουν τις τοσες φορες που εσυ αργησες να φυγεις επειδη επρεπε να τελειωσεις την σκατοδουλεια που σου εβαλαν, αλλά θα δουν την ΜΙΑ φορα που κατι σου ετυχε και αργησες να πας.
    Και παντα θα υπαρχει στο μυαλο τους αυτη η μια φορα τζιαι θα σου το φακκουν

    ReplyDelete
    Replies
    1. Προφανώς έτσι πάει.
      Αλλά αμα κανεις το 8ωρο σου, νομικά είσαι καλυμμένη

      Delete
  3. και λίγα λες! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. εχω κι άαααλλλααα!! Αλλά είμαι κυρία :)

      Delete
  4. Καλά θα τους κάνεις. Εμένα μου φαίινεται καπως αχάριστος ο μάστρος σου αμα δεν εκτιμά το πόσο συνεισφέρεις στην εταιρεία.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μια κοινή καθημερινή ιστορία...

      Delete
  5. MAZI SOU!DEN EINAI KALO GIA SENA NA GINESAI SKLAVOS TIS DOULEIAS KAI NA MIN TO EKTIMOUN KIOLAS!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όταν κάνεις τη δουλειά σου και έχεις αποτέλεσμα μέσα σε 8 ώρες τότε, γιατί να μένεις περισσότερο;

      Delete
  6. Αν σου αρέσει η δουλειά σου,δυστυχώς δίνεις όλο σου τον χρόνο,άσκεφτα.
    Είχα μέρες που έπαιρνα το τρένο της επιστροφής στα μεσάνυχτα ή αν το έχανα,με έφερνε ένας συνάδελφος στον κεντρικό σταθμό της πόλης για να περπατήσω μέχρι το σπίτι. Ποτέ δεν αναγνωρίστηκε από την αφεντικιά-πώς πάει το παστρικιά;- αλλά της το πέταξα μια φορά που μου έβαλε γιατί πήγα με μια ώρα καθυστέρηση,η καθυστέρηση τρένου δεν την ένοιαζε αφού ερχότανε με το αυτοκίνητο της.
    Βέβαια αυτές οι υπερωρίες μπορεί να κερδίσουν τον σωστό εργοδότη,προϊστάμενο και να χαρείς κάποια προαγωγή.

    Όσο δεν αλλάζει τίποτα, το ωράριο 8-5 ή 9-6 μια χαρά είναι.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μπορεί να παίξουν ρόλο αυτές οι ώρες, σε κατάλληλες συνθήκες. Τώρα δεν είναι. Τώρα απλά θέλουμε να έχουμε δουλειά και λεφτά να πληρώνουμε λογαριασμούς κλπ.

      Μια χαρά το ωράριο και όχι καριέρα.

      Delete
  7. Θα ρθουν θα ρθουν!

    ReplyDelete
  8. eleos! tragiki antidrasi apo ergodoti gia kapoion pou exei apodeiksei tin aksia tou!

    ReplyDelete