Wednesday, July 13, 2011

Ημέρα Πρώτη.

Πήγαμε χθες στη διαδήλωση. Μια παρέα τεσσάρων φίλων και μαζί μας και ένα παιδί.
Η πρόθεσή μας, όπως και των 3,000 ( μπορεί και 5,000) κόσμου που ήταν εκεί ήταν ειρηνική.
Να σταθούμε μπροστά στο προεδρικό για να δείξουμε ότι αυτό το πράγμα που έγινε δεν θα περάσει έτσι.
Αρχίσαμε να περπατούμε από την πλατεία Ελευθερίας, φωνάζοντας μηνύματα. Ο κόσμος ένθερμος. Φτάνουμε κοντά στο προεδρικό. Μπροστά μας αστυνομία. Στην αρχή δεν γίνεται κάτι. Μετά κάτι άρχισε να πετάει στον ουρανό. Δεν δώσαμε σημασία.
Ένα από τα παιδιά μας φώναξε να καθίσουμε, γιατί δεν θα μπορούσαν να περάσουν έτσι τα αυτοκίνητα της αστυνομίας. Καθίσαμε. Το πράγμα άρχισε να σοβαρεύει.
Η παρουσία των αστυνομικών έγινε πιο έντονη. Μας φώναξαν, να πάμε οι γυναίκες μπροστά με τη λογική ότι δεν θα μας κτυπούσαν εμάς. Πήγαμε. Η ατμόσφαιρα ήδη μύριζε δακρυγόνα. Τα μάτια άρχισαν να καίνε.
Εν τω μεταξύ μας στείλανε μηνύματα ότι εμφανίστηκε το ΕΛΑΜ. Εγώ δεν τους είχα δει αλλά είχα ακούσει για κάποιους άλλους που μπήκανε από μια πόρτα και ρίχνανε πέτρες. Και όχι δεν ήταν 300 όπως είπαν σήμερα οι Αρχές στην τηλεόραση. Ήταν λίγοι.

Για καλό και για κακό σταθήκαμε στην αρχή της Κυριάκου Μάτση. Το πράγμα άρχισε να αγριεύει. Εμείς είχαμε εκνευριστεί. Η αστυνομία είχε άλλες διαθέσεις.

Σε κάποια φάση, πετάγεται μπροστά μας ένα τεράστιο σύννεφο καπνού. Δακρυγόνα. Ξεχυθήκαμε όλοι πανικόβλητοι προς τη Μάτση. Τα πρόσωπα καλυμμένα, τα μάτια να καίνε.
Το συγκινητικό της υπόθεσης είναι ότι προσέχαμε ο ένας τον άλλο. Άγνωστοι με ρώτησαν αν είμαι καλά, στη φάση που δεν έβλεπα μπροστά μου και έψαχνα ένα φίλο. Μόλις λιποθύμησε μια κοπέλα, τρέξανε δεκάδες παιδιά με νερό να τη βοηθήσουν.

Σταματήσαμε στη μέση του δρόμου.
Μετά διασχίσαμε τους κήπους του υπουργείου εξωτερικού και ξαναπεράσαμε μπροστά στο Προεδρικό. Είχε ήδη μαζευτεί το ΕΛΑΜ. Εκείνο που είδα ήταν ασύλληπτο. Παραταγμένοι, με μαύρες μπλούζες, να κρατάνε δάδες και να φωνάζουν συνθήματα. Μόλις διέταξαν τις κοπέλες της παραταξής τους να αποχωρήσουν και οι μπροστά φόρεσαν κράνη, καταλάβαμε ότι κάτι κακό θα γίνει. Πολύ σύντομα ξανάπεσαν δακρυγόνα.
Τρέξαμε, φύγαμε.
Η ειρηνική διαδήλωση είχε έτσι κι αλλιώς, από ώρα τελειώσει.

Απόψε θα είμαστε ξανά εκεί.
Πιο αποφασισμένοι.
Και αύριο και μεθαύριο και για όσο χρειαστεί.
Φτάνει πια να κάνουμε τις πάπιες.

18 comments:

  1. Ο κόσμος ήταν παραπάνω από 5.000 σίγουρα. Ήμουν πρώτη γραμμή μπροστά μπροστά και δεν είδα ούτε ένα δακρυγόνο, φωνάξαμε συνθήματα δείξαμε την αγανάκτηση μας και φύγαμε. Πού ακριβώς είσασταν εσείς και τα ζήσατε όλα αυτά? Πάντως το ΕΛΑΜ δεν μπήκε καν μέσα στο προεδρικό, φώναζε απλώς συνθήματα. Όλοι είχαμε το δικαίωμα να βρισκόμαστε εκεί άρα γιατί τους κατηγορείτε? Οι προοδευτικές και οι πρωτοπορίες που ήταν? μπορεί να ήταν κουρασμένοι από την συναυλία του Παπακωνσταντίνου. .

    ReplyDelete
  2. Συμφωνώ με τον πιο πάνω ανώνυμο. Το ΕΛΑΜ ψες ήταν κυρία. Τουλάχιστον όσο ήμουν εγώ εκεί, κι έμεινα ως τις 10:30

    ReplyDelete
  3. anonyme, θες να πεις οτι ΔΕΝ ΕΙΔΕΣ δακρυγονο; Ήσουν σπίτι σου;;;;;
    Δεν κατηγορησα το ΕΛΑΜ.
    Ασχετως αν θεωρω ΓΕΛΟΙΟ να καταλαμβανει το δρομο μια παραταξη στημενη σαν στρατος.

    Οι προοδευτικες και οι πρωτοπορίες, οντως μπορει να ηταν σε καμια απο τις γνωστες τους συναυλιες. αλλα και αυτοι κομματοσκυλια ειναι.

    ReplyDelete
  4. Chris, και γω έτσι νομιζω ήταν και εφυγα στις 11.

    ReplyDelete
  5. ki egw efyga gyrw stis 11, ta epeisodia ta ekanan trampoukkoi valtoi tis epagrypnisis

    ReplyDelete
  6. Όχι κόρη μου ΔΕΝ είδα δακρυγόνο και όσοι είμασταν ΜΕΣΑ στο προεδρικό ΔΕΝ είδαν δακρυγόνα. Μπορείς να ρωτήσεις αν θες που θα ειρωνευτείς τζιολάς.

    ReplyDelete
  7. τα επεισοδια εγιναν με το που εφτασε η πορεια που εξεκινησε που το αποελ στο προεδρικο(μαλλον του κεα?). εν εντελως δικαιολογημενη η διαδηλωση του κοσμου αλλα δυστυχως τα επεισοδια θα δωκουν πατημα στη κυβερνηση να κατηγορα σωστα για μενα τους γελοιους ακροδεξιους που τα δημιουργουν.
    εν κριμα τοσος κοσμος που παει κατω να καπελλωνεται που τον καθε ακροδεξιο που εκμεταλευκεται τα γεγονοτα για να προωθησει την ατζεντα του.εσιει τζαι αθρωπους που εψηφισαν χριστοφια που δεν υπαρχει περιπτωση να κατεβουν βλεποντας τουτο ουλλο το σκηνικο.

    ReplyDelete
  8. Anonymous, χα χα χα καλα....οκ ( εσύ που ήσουν ΜΕΣΑ στο προεδρικό και τα ξέρεις ΟΛΑ)

    ReplyDelete
  9. anonymous, εχεις απολυτο δικιο. Γι αυτό και σήμερα θα επιμείνουμε σε ειρηνική καθιστική διαδήλωση και μακάρι να τα καταφέρουμε.
    ( ναι το σκέφτηκα με αυτούς που ψήφισαν Χριστόφια και διερωτήθηκα τι θα έκαναν)

    ReplyDelete
  10. Ως τζιαμε εννα μεινει.
    Εν θα σιει δευτερο.
    Διοτι εν υπαρχει προς το παρον στόχος.
    Όπως τζιαι με τους αγαναχτισμενους στην Ελλαδα που εδιαδηλωναν τοσες μερες τζι ακομα εν εχουν ξεκαραρο στοχο

    ReplyDelete
  11. Ε καλά για τους ακροδεξιούς υπάρχει στόχος τζιαι τούτο εν η κατάλυση της δημοκρατίας - όπως εκάμαν τζιαι οι μέντορες τους πριν κάτι δεκαετίες - αλλά επειδή ενεν τόσοι πολλοί για να το καταφέρουν απλώς θέλουν να δώκουν ξύλο, αμα λάχει να σκοτώσουν τζιαι θκυό-τρεις.

    Καλά κάμνει ο κόσμος τζιαι διαδηλώνει πάντως. Το πρόβλημα εν ότι η βία πάντα εν πιο δυνατή που την μη-βία - βραχυπρόθεσμα έστω - τζιαι έτσι που τη στιγμή που σε έτσι εκδηλώσεις μπαίνουν τζιαι φασίστες το μόνο αποτέλεσμα εν τούτο που είδαμε εψές.

    ReplyDelete
  12. Δεν ξέρω σε ποιά διαδήλωση ήταν ο ανώνυμος πιο πάνω...διερωτούμαι...

    ReplyDelete
  13. Anonymous, μπραβο ρε.

    ReplyDelete
  14. agrypnia, δεν θελω να συζητησω για κομματα και ιδεολογιες. Δεν μας αφορα.

    Σίγουρα η διαδηλωση ειναι μια υγιής αντίδραση. Και σίγουρα θα υπάρχουν και αυτοί που θα κάνουν ότι τους καυλώσει.

    ReplyDelete
  15. Anonymous, προφανώς ήθελε να μας πει κάτι με το δικό του τρόπο.

    ReplyDelete
  16. Παιδιά εγώ δεν αποκλείω τα επεισόδια να τα κάνουν ΕΔΟΝόπουλλα και ΑΚΕΛικοί για να δημιουργήσουν ένταση, να φοβηθεί ο κόσμος να διαδηλώσει, για να αφήσουν το αρχηγό τους ήσυχο.

    Δεν έχω στοιχεία. μια υποψία είναι, ακραία μεν, αλλά αν αποδειχτεί δεν θα με ξαφνιάσει.

    Εγώ πάντως και απόψε θα είμαι εκεί.

    ReplyDelete
  17. Ας μην είμαστε ακραίοι Epivatoi.
    Δεν μπορούμε να κάνουμε εικασίες αυτές τις ώρες...

    Ας είμαστε εκει οποτε μπορούμε.

    ReplyDelete