Monday, March 15, 2010

Όχι άλλο δήθεν


Το διάβασα στην Lifo την Πέμπτη, στην έκδοση που κυκλοφορεί τώρα. Το ανάφερε ο athensville σε ποστ του. Μια ατάκα του Στάθη Τσαγκαρουσιάνου στο editorial του.

«Η LifO θα παραμένει μια εφημερίδα που βλέπει την ομορφιά όπου υπαρχει. Αλλά δεν μπορεί να προσποιείται πια τη χαζοχαρούμενη.»

Επιτέλους, σκέφτηκα. Επιτέλους τα media – ή τουλάχιστον κάποια από αυτά- βγάζουν την μάσκα του χαζοχαρούμενου lifestyle και βλέπουν την πραγματικότητα κατάματα ή έστω μέσα από τα wayfarers τους.

Τα πράγματα είναι δύσκολα, ετοιμάσου και έρχονται και δω , ως ένα βαθμό τουλάχιστον. Οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει. Καιρός να δούμε την ουσία. Η οποία δεν κοστίζει κιόλας.

Την Κυριακή, διάβαζα στον Φιλελεύθερο μια εκπληκτική συνέντευξη που έδωσε η Δήμητρα Γαλάνη στην Ελένη Ξένου. Ένας μονόλογος από τη Γαλάνη, έτσι και αλλιώς άνθρωποι σαν αυτοί είναι χείμαρροι, έχουν τόσα να πουν που οποιαδήποτε παρέμβαση είναι περιττή.

Καθώς άραζα στον κήπο του πατρικού, λιαζόμουν και έπινα φραπέ, διάβαζα αυτή τη γυναίκα να δηλώνει «Παιδιά μην πατάτε στο X Factor, είναι εκμετάλλευση» και να λέει πως η νέα γενιά έχει τόσα να δώσει, τόσα να πει, τόσα να δημιουργήσει αλλά οι μαθουσάλες της κόβουν τη φόρα.

Γιατί τα λέω όλα αυτά; Μα γιατί συνειδητοποιώ σιγά σιγά πως η ζωή είναι σαν ένα καλό στέηκ. Χρειάζεται το σωστό ψήσιμο – όχι πολύ δηλαδή- , ελάχιστα μπαχαρικά για να του δώσουν αυτή την έξτρα γεύση αλλά καθόλου κρέμες και δήθεν «εντυπωσιακά» συστατικά. Γιατί θα χαλάσουν την γεύση του κρέατος και μετά ποιος ο λόγος να τρως μπούρδες;

Δεν το παίζω υπεράνω. Έπαθα τις απίστευτες κρισάρες με το τι κάνουν όλοι και δεν το κάνω εγώ ή να προσπαθώ να είμαι μέρος του συνόλου. Έπρεπε να κτυπήσω τα 30 για να συνειδητοποιήσω πως μου πάει περισσότερο ένα μπαράκι με live μπάντα και cool τύπους παρά τα bar που πας για να σε δουν και να ξεκατινιαστείς.

Δεν είναι λυπηρό που πρέπει να φτάσεις στο ναδίρ για να αρχίσεις να ψάχνεις το δικό σου ζενίθ;

Υ.Γ1 Το λέω εδώ και μήνες. Παίζουν πράγματα και στην Κύπρο. Άνθρωποι με όρεξη, ανεξαρτήτως ηλικίας, ψάχνονται και δημιουργούν. Φτάνει , εμπεδώσαμε τη μούχλα του συστήματος. Καιρός να ανοίξουμε τα μάτια μας.

Υ.Γ2 Τα Καλά Καθούμενα έχουν γίνει άντρο των 12χρονων ή είναι η ιδέα μου; Και τι είναι αυτό με τις φούσκες;

Υ.Γ3 Αν σε καυλώνει να φοράς μια συγκεκριμένη μάρκα ή να αγοράσεις το πανάκριβο φωτιστικό που φλερτάρεις εδώ και μήνες, κάντο. Από άποψη. Όχι γιατί θα σου δώσουν ένα άλλο status. It will not happen, όσο και να κτυπιέσαι χάμω.

25 comments:

  1. Όλα καλά, αλλά κάτω τα χέρια από τα Wayfarer. Είναι ιστορικά γυαλιά και το ότι είναι αυτή την εποχή στη μόδα δεν είναι αρκετό για τα ταυτίσουμε με το κάθε χαζοχαρούμενο lifestyle.

    ReplyDelete
  2. Ροζ και πορτοκαλί wayfarers, οκ. Αλλά τα τυπικά μαύρα και άσπρα δε μου αρέσουν! :(

    Τι ακριβώς νόημα έχει αυτό το στάτους???

    ReplyDelete
  3. Ας μας λύσει, ναι, κάποιος την απορία για τα μπαλόνια!
    Αει γεια σου! Πολύ πετυχημένη η παρομοίωση με το στέικ. Πραγματικά, ποτέ δεν συνοδεώ τον μπον φιλέ μου με οποιαδήποτε σάλτσα. Χρειάζεται μόνο να είναι καλό το κρέας, αλάτι, ΦΡΕΣΚΟ -αλεσμένο ή σε κόκκους- πιπέρι και καλό ψήσιμο, όπου κρεάς η ίδια η ζωή, αλάτι-πιπέρι τα βιώματα και οι εμπειρίες και το ψήσιμο πώς τη ζούμε!
    Όχι, δεν είναι λυπηρό που φτάνουμε στο ναδίρ, γιατί μόνο τότε αντιλαμβανόμαστε τη σημασία και τις διαστάσεις αλλά και την ίδια την έννοια και ουσία του δικού μας ζενίθ. Τότε μόνο ξέρουμε τι θέλουμε και τι θα μας κάνει ευτυχισμένους.

    ReplyDelete
  4. ΣΥΜΦΩΝΩ!

    Αν και τουλιπάκι μου σαν παιδί που μεγάλωσε σε καταστάσεις ροκ κυπριακών διαστάσεων έχω να σε προειδοποιήσω ότι και αυτός ο κύκλος έχει τα στερεότυπα, τους κανόνες ενδυματολογικούς αλλά και σε ότι αφορά την συμπεριφορά και πολύ δήθεν επίσης μέσα του.

    Δεν είναι λοιπόν εκεί η απάντηση, το να εισχωρήσεις δηλαδή σε ένα σύνολο. Η απάντηση είναι στο να κάνεις το δικό σου γούστο όπου και να σαι. Σε όποιο μαγαζί με όποιο χαρακτήρα. Κάπως δηλαδή όταν μεταμορφωνόμαστε κάθε φορά που ανηφορίζουμε στην Αθήνα ή στα ελληνικά νησιά. Ανέμελοι, χωρίς κομφορμισμούς, οι εαυτοί μας και σε όποιον αρέσουμε. Για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε!

    Υ.Σ.: Έχω αιώνες να πάω στο Σκαλί και τώρα που το θυμήθηκα γουστάρω. Μόλις επιστρέψω από Αθήνα θα είναι σίγουρος προορισμός!

    ReplyDelete
  5. Συμφωνώ με την ALice. Κάποτε τα ψώνια της New Divisiion και των Καλών Καθουμένων είναι χειρότερα από εκείνα του Zoo και του Aperitivo.

    ReplyDelete
  6. btw #2
    Άσε που ο Τσαγκαρουσιάνος αντέγραψε τον Γεωργελέ της Athens Voice...

    ReplyDelete
  7. ttallou, είμαι υπέρμαχος των wayfarers! :) . Και νομίζω ότι δεν έχουν να κάνουν με μόδα.


    κροτ, συμφωνώ αν και τα μαύρα έχουν κάτι πολύ ροκ. το status= ειμαι cool, είμαι lifestyle, ζω Νέα υόρκη κλπ κλπ. Βλακείες δηλαδή.


    Aurora, ναι αλλά αν το ναδιρ ειναι οικονομική κρίση, φτώχια, έγκλημα, ασυνειδησία; Γιατί τα πράματα φτάνουν εκεί;

    ReplyDelete
  8. Επειδή η ανθρωπότητα κρύβει στο κουτί της Πανδώρας της και χαρακτηριστικά όπως πλεονεξία, ασυδοσία, υποκρισία, ανηθικότητα κ.ο.κ. Και αναλόγως τα χρησιμοποιεί. Και τα χρησιμοποιεί κατά κόρον, δυστυχώς.

    ReplyDelete
  9. Alice, συμφωνώ απόλυτα για τα στερεότυπα και αυτού του κόσμου "Ειμαι ψαγμένος, φοράω ότι βρεθεί, καπνίζω στριφτά, έχω βλέμμα απλανές και έχω χεσμένο το σύστημα". Συμφωνω επισης με αυτο που λες, οτι δηλαδή όταν φεύγουμε απο δω είμαστε περισσότερο ο εαυτός μας.



    Aurora, ναι με διαφορετική αμφίεση!


    ttallou, ειναι από τις λίγες φορές που ξέχασα να διαβάσω και το editorial του Γεωργελέ. Θα το κάνω. Και το πιστεύω πως πάλι πρώτος το έγραψε, αφού είναι θέματα με τα οποία καταπιανόταν πάντα η AV

    ReplyDelete
  10. Καλά το "ζω στη Νέα Υόρκη, έφαγα το Λονδίνο με το κουτάλι και έρχομαι στην Κύπρο, την πατρίδα μου δλδ, για να πουλήσω καθρεφτάκια σε εσάς φτωχοί, γέριμοι και αγροίκοι συμπατριώτες μου" κάμνει με να θέλω να δέρω.

    ReplyDelete
  11. Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν τους βάζω όλους στο ίδιο καζάνι, αλίμονο, το υφάκι αυτό το έχουν άτομα που μπορεί να έχουν πάει στη ΝΥ για 3 μήνες και να το παίζουν αυθεντίες. Και σε αυτό το σημείο οι κυπριακές εκφράσεις που θα παραθέσω είναι κορυφαίες:
    Ε ΚΑΝΕΙ ΟΛΑΝ! ΚΑΤΣΕ ΤΗ ΜΑΠΠΑ ΧΑΜΑΙ!
    ή
    Ε ΤΖΑΙ ΧΕΪ!

    ReplyDelete
  12. :)

    i moni le3i pou mporw na pw einai kapitalizmos.....
    nmz touti oi an8ropoi pou to pezoun di8en i pigenoun sta talent show ef8inode oi idoi ?????
    touto to kozmo tous eprosferame touton zoun touton ema8an kai emis ipostirizoume tous emmesa me to na tous 8oroume sti tileorasi kai na xaxanizoume i na tous sxoliazoume.....
    ta MME ipokinoun mas elexoun esoteriko kai e3oteriko kozmo, ti ena foroume ti mousiki ena akoume ti ena psifisoume pws ena G@MOUME ... 8eli para polla megali dinami gia na 3efigis afou dimiourgou stereotipa pou mpenoun mesa sto iposinidito mas apo ti mera tis genisis mas.....

    ReplyDelete
  13. sorry, αλλά Aurora lollllll!
    όλα τα λεφτά τα δύο τελευταία σχόλια, αχαχαχαχαχα!

    "πόσο το΄χω βαρεθεί το Βίλλταζ"! λολλλλ

    ReplyDelete
  14. aurora, χα χα χα πες τα!!! Το "κανεί ολάν" είναι η απόλυτη εκτόνωση χα χα!


    anathemase, οι τυποι που πανε στο Idol σίγουρα έτσι έμαθαν. Από τη στιγμή που δεν δείχνεις βυζί στη δισκογραφική ή δεν κοιμάσαι με τον τάδε διευθυντή, τότε τι να κάνεις; Απλά η ουσία είναι το τραγούδι. Και αυτή η ουσία πολλές φορές δεν υπάρχει.
    Κάτω ο καπιταλισμός. Κάτω και ο κομμουνισμός. Βασικά, κάτω τα συστήματα!

    krot, χα χα ναι θεϊκα!

    ReplyDelete
  15. πες τα χρυσόστομη...ειδικά στα υγ με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνη...και στα 3!

    ReplyDelete
  16. Κροτ, ναι, ακριβώς αυτό θέλω να πω. "Oh my God, London is so boring lately!"
    Κι εγώ σήμερα, εκτονώθηκα με ένα τεράστιο Ε ΚΑΝΕΙ ΟΛΑΝ, ενώπιον της αφεντικίνας μου, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να σας πω γιατί, για να μην αποκαλυφθεί ο χωρός εργασίας μου, που είναι και μικρός...

    ReplyDelete
  17. hehehehehe mou thimises mia palioteri anartisi sto blog m me titlo "it's all about fashion" opou ki egw ta xwnw stous dithen p mas ta prizoun!
    apeira respect sou dinw!
    k btw k emena m aresoun ta wayfarer alla varethika na ta vlepw pantou! kati aspra eixa parei amesws molis kukloforisan k pleon varethika na ta foraw!

    edw k to link na pareis kana mati an goustareis!
    http://smalllifebigtimes.blogspot.com/2009/11/its-all-about-fashion.html

    ReplyDelete
  18. Για άλλη μια φορά με κάλυψες απόλυτα!

    ReplyDelete
  19. marcella, :)


    aurora, μα πόσο μικρός είναι αυτός ο χώρος πια; :)


    sarper?, α θα την ψάξω αυτή την ανάρτηση. Αγαπώ wayfarer. Αλλά ξέρεις, μπορεί να επανήλθαν στην μόδα, αλλά σε πολύ λίγους πηγαίνουν. Άρα αν σου πάνε φόρα τα άφοβα. θα δω το link :)

    Marinos, oh merci merci mon cherie!

    ReplyDelete
  20. η καθημερινότητα εδώ στην Αθήνα είναι πλέον εκρηκτική. Βλεπεις παντού δυστυχία και ανέχεια. Αλίμονο σε όποιον συνεχίσει να πασάρει τη ροζ τσιχλόφουσκα του happy alternativε. Αλίμονο. Και αργά ξύπνησαν, και η A.V. και η Lifo. Δεν είναι εκνευριστικό να διαβάζεις για τα πάρτι του κάθε υπερφίαλου ψωνισμένου Ταδόπουλου όταν ξέρεις ότι κάθε μέρα ο αριθμός των αστέγων αυξάνεται? Όταν ξέρεις ότι ακόμα και μικρά παιδιά μένουν πια στο δρόμο? Όταν βλέπεις τους συνομηλίκους σου να πεθαίνουν στα σκαλοπάτια από τη πρέζα? Αλλά νομίζω ότι πρώτα απ' όλα εμείς πρέπει ν' αλλάξουμε. Μη τα περιμένουμε όλα από τα media

    ReplyDelete
  21. pink_fish, το παρατηρώ/διαβάζω και λυπάμαι αφάνταστα. Τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν, η στάση να αλλάξει. Τα media όμως ήταν ανέκαθεν το πιο δυνατό μέσο και εκφραστής της κοινής γνώμης. δεν μπορούν απλά να προσπερνούν καταστάσεις.

    ReplyDelete
  22. Αυτές οι συνεντεύξεις της Ξένου είναι όντως καταπλητικές και είναι κρίμα κι άδικο που δεν τις ανεβάζει στην ιστοσελίδα του ο Φιλελεύθερος.

    Όσο για την αγορά ακριβών αντικειμένων δε θέλω να πω τίποτα γιατί αν ανοίξω το στόμα μου δε θα σταματώ. Βαρέθηκα και κουράστηκα με τους δήθεν που δυστυχώς στη χώρα μας ευδοκιμούν. Ίσως το θετικό αυτής της κρίσης να είναι ότι κάποιοι θα προσγειωθούν.. ομαλώς ή ανωμάλως... :)

    ReplyDelete
  23. Όσο για τα άτομα που πάνε στο greek idol ένα έχω να πω: σκεφτείτε τι έγιναν αυτές που κέρδισαν στο pop idol.... θυμάται κανείς τις hi5 ή έκανε τίποτα έστω μια απο αυτές που είναι αξιοσημειώτο....;

    Άρα βασικά αυτοί πάνε εκεί για να τους κοροϊδέψουν οι "ιθύνοντες" και να γελάσει μαζί τους ο κόσμος. Το χειρότερο είναι εις γνώση τους όλο αυτό, αλλά λόγω του ότι δεν έχουν ούτε ίχνος αυτογνωσίας νομίζουν ότι είναι οι επόμενοι Michael Jackson ή η επόμενη Madonna.

    Είναι απίστευτο πόσα πολλά ψώνια υπάρχουν στον ελληνικό χώρο. Και πάντα αναρωτιέμαι αυτά τα άτομα δεν έχουν κάποιο άτομο δίπλα τους που να τους αγαπά αρκετά για να τους πει τη σκληρή αλήθεια, ώστε να μην πάνε εκεί και να γελιοποιηθούν όπως γελιοποιούνται; Ειδικά αυτοί που δεν μπορούν να πουν ούτε κρα σωστά είναι εντελώς αξιολύπητοι.

    ReplyDelete
  24. Sigxaritiria dear Astiki Toulipa!

    An k se exo anakalipsi edo kai ena peripou xrono, den ixa afisi pote mexri tora comment.Arkoume sto na se diavazw, san siopilos paratiritis, kai na niwthw ta sinaisthimata kai tis empiries pou epilegeis na moirazesai mazi mas (elpizw na min akougomai san stalker :)). Exeis ena pragmatika monadiko tropo na ekfrazesai...please keep going.

    Sxetika me to isterografo 1: na dexto oti paizoun pragmata akoma kai stin kipro ki oti den inai oloi volemenoi. Pws ta vriskeis omws?

    Sxetika me to sxolio tis DaisyCrazy:demetra galani interview see http://www.philenews.com/Digital/ClipForm.aspx?nid=1771576

    Kai mia kai pira fora (kai apologoume pros tin idioktiria tou blog) mipos kseri kaneis ti apegine i Prasini Neraida?

    Euxaristo, agnostos "X"

    ReplyDelete
  25. DaisyCrazy, Πολλοί από αυτούς που πάνε σε reality βλεπουν πως στην ελληνική σοουμπιζ τα ψώνια πάνε μπροστά. Χωρίς ταλέντο, χωρίς τίποτα. Έτσι γιατί να μην πάνε κι αυτοί; Πάρε τώρα το link για τη συνέντευξη που σου το δίνει ο anonymous στο σχόλιο του


    Anonymous, merci για τα καλά σου λόγια! Για το Υ.Γ1 , πολλά μ αρέσουν, όπως πχ ο νέος δίσκος του Μουμτζή, τα live τους στο brew και στο Σκαλί κλπ. Κάποια άλλα δεν μ αρέσουν, αλλά ούτε που τα θυμάμαι.
    Για τη Πράσινη, είναι εδώ γύρω είμαι σίγουρη πως θα δώσει το παρόν της όταν δει το σχόλιο σου. Καλημέρα άγνωστε Χ.

    ReplyDelete