Wednesday, February 05, 2020

Σώσε με

Σκέφτηκες καμιά φορά πως θα αντιδρούσες, αν βρισκόσουν απέναντί σου όταν έλεγες κάτι; Καλό ή κακό, νέο ή όχι, σχόλιο, ατάκα, παραδοχή, επίθεση, μονόλογο.
Σε φίλο, σε εραστή, ερωμένη, συνάδελφο, συγγενή.
Δεν θα ήταν ενδιαφέρον;
Σκέφτηκες καμιά φορά ότι αυτά που λες ο άλλος μπορεί να μην μπορεί να τα διαχειριστεί και γι' αυτό δεν αντιδρά ή αντιδρά με ένα τρόπο που δεν καταλαβαίνεις;
Είναι όντως ενδιαφέρον.

Τις προάλλες, παραδέχθηκα σε μια πολύ φίλη μου, ότι με έφαγε ένας φαύλος κύκλος από τον οποίο δεν μπορώ να αποδράσω ( δες το προηγούμενο ποστ - χωρίς τη θετική πινελιά του φλερτ). Της είπα επίσης ότι δεν βρίσκω πια νόημα σε κάτι (το οποίο εννοώ) . Αυτές τις δύο ατάκες τις έριξα απλά, χωρίς κανένα απολύτως φίλτρο, σαν οβίδα.

Τί περίμενα να μου πει; Δεν ξέρω. Περίμενα να με λυπηθεί; Όχι. Τί γενικά περίμενα; Τίποτε. Απλά το έριξα. Μπορεί να ήταν σαν μια μικρή σανίδα σωτηρίας; Μπορεί τελικά.

Θυμήθηκα αυτή την ελληνική ταινεία του 2001 με τίτλο "Σώσε με".
Η περίληψη λέει "Η ταινία είναι το πορτραίτο μιας σύγχρονης γυναίκας. Κεντρική ηρωίδα η Αννα, μια κοπέλα που η λαχτάρα της να αγαπήσει και ν' αγαπηθεί, την οδηγεί σε μια σειρά από λάθη και, τελικά, σε αδιέξοδο. Παγιδεύεται στα λάθη που έχει κάνει στη ζωή της και δίνει μάχη να ξεφύγει από τον ασφυκτικό κλοιό τους. Μία ταινία που κατορθώνει με τον πιο ειλικρινή και άμεσο τρόπο να απεικονίσει για τα τραύματα και τις πληγές που κρύβονται στις ψυχές των ανθρώπων μιας μεγαλούπολης." 
Σε κάποια φάση γράφει σε ένα χαρτί τη φράση "Σώσε με". Δεν θυμάμαι καλά, αλλά αυτό το χαρτί ήταν η έκκλησή της.

Σώσε με λοιπόν.


6 comments:

  1. Τί σου είπε η φίλη σου αναρωτιέμαι!

    Συνυπογράφω την πρώτη σου παράγραφο. Υπέροχοι θα είμασταν αν μπορούσαμε να τεθούμε απέναντι. Αν μη τι άλλο θα αποκτούσαμε μια άλλη αντίληψη της ενσυναίσθησης ίσως και της αυτογνωσίας; δεν ξέρω!

    Την είχα δει την ταινία :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Η φίλη δεν είπε, έκανε. Κάθε μέρα μου στέλνει πρωί πρωί μήνυμα να δει αν είναι όλα καλά.
      Κάθε μέρα όμως. Και αυτό είναι που μέτρησε :)

      Delete
  2. Μου θύμισες ένα ποστ που είχα κάνει στο instagram παλιά.

    "You cannot save people, you can only love them."

    Όσες φορές κι αν έδωσα συμβουλές κλπ, βλέπω ότι πολλές φορές ο άλλος άνθρωπος θέλει απλά να τον ακούσεις, να τα βγάλει από μέσα του, και στο τέλος θα κάνει αυτό που νιώθει και νομίζει. Και έτσι έμαθα να ακούω, και με τα χρόνια να μη μπορώ καν να δώσω δραστικές συμβουλές, γιατί κανένας δεν θέλει το βάρος μιας απόφασης που μπορεί να αλλάξει τη ζωή του άλλου.

    Αλλά αν θα έδινα συμβουλή, θα έλεγα να κάνεις ότι μπορείς να τελειώσεις με αυτή την ακαδημαϊκή υποχρέωση που ανέλαβες όσο πιο ανώδυνα γίνεται. Αν λυπάσαι να την διακόψεις συνέχισε την, αλλά μόνο για αυτή την ακαδημαϊκή χρονιά. Και αν υπάρχει κάτι σε φλερτ συνέχισε το. Δεν ξέρω πώς θα το κάνεις αυτό, εννοώ πού θα βρεις τις ώρες. Βάλε κάποιον άλλον να σου καθαρίζει, τρώγε από έξω ή που τη μάμα, πάρε στο καθαριστήριο για σιδέρωμα τα ρούχα σου. (Έχει κάποια που τα κάμνουν με πολλά καλή τιμή ανά κιλό).

    Τα θέματα που είπες στην φίλη σου, για το νόημα και για τον φαύλο κύκλο, πιστεύω ένεν απλά. Είναι προβλήματα που βασανίζουν όλους τους ανθρώπους θεωρώ, σε διάφορες φάσεις της ζωής τους, επαναλαμβανόμενα. Είναι προβλήματα χωρίς απαντήσεις! Ας πούμε τι σημαίνει νόημα; Τι είναι το νόημα για τον καθένα; Πώς μπορεί να το απαντήσει η φίλη αυτό;

    Νόημα μπορούν να δώσουν ο έρωτας, τα παιδιά, η δημιουργία, ο εθελοντισμός.

    Αρέσκει μου που κατά τα άλλα δεν θα έδινα συμβουλές. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πρακτικές όμως συμβουλές!
      (σιγά μην έχω ώρα να κάνω σιδέρωμα).
      Αυτό που μου τρώει ώρα είναι οι σκέψεις. Δυστυχώς. Από τη στιγμή που συμβαίνουν πράγματα στη ζωή που με στεναχωρούν τα σκέφτομαι και χάνω τις ώρες μου σε αυτό. Μακάρι να ήμουν πιο πρακτικός άνθρωπος.

      Delete