Friday, July 03, 2009

Συστατικά: Μέντα


Βάζεις 3 φυλλαράκια - όχι περισσότερα γιατί μετά θα είναι πικρό - μέντα.

Τις προάλλες ήρθε ο μπαμπάς μου να φυτέψουμε κι άλλα λουλούδια στη βεράντα. Σου έχω πει ποτέ πόση αδυναμία του έχω; Μονίμως κάνω τη δήλωση πως ο λόγος που δεν έχω γκόμενο είναι ότι ένας καλός υπάρχει σε αυτό τον κόσμο και αυτόν τον πήρε η μαμά μου. Αλλά πέρα από την πλάκα, η αλήθεια είναι ότι του έχω αδυναμία γιατί έχουμε πολλά κοινά. Τόσα πολλά που δεν ξέρω αν ο ίδιος το έχει συνειδητοποιήσει. Με τον μπαμπά μου δεν κωλώνω να μιλήσω για τα γκομενικά μου, ενώ με τη μαμά μου το αποφεύγω όπως ο διάλος το λιβάνι. Περιμένει πράγματα από μένα που εγώ δεν έχω να της τα δώσω. Και ίσως δεν της μιλάω γιατί ώρες ώρες με κάνει να νιώθω ανεπαρκής.
Τέλοσπάντων. Έρχεται ο μπαμπάς, φυτεύουμε τα λουλούδια και τα φυτά. Καθόμαστε, τα θαυμάζουμε και πίνουμε φραπέ. Καθώς ετοιμάζεται να φύγει, μου λέει, τάχαμου αδιάφορα: "Για πες τουλίπα μου, υπάρχει κάτι;" και ρίχνει το γνωστό διακριτικό χαμογελάκι. Αμέσως το πιάνω το νόημα και του λέω "σαν τι να υπάρχει; Όχι δεν υπάρχει". Σκέτο. Και δεν έλεγα και ψέματα. Ετοιμάζεται να φύγει. Ανοίγει την πόρτα με κοιτάει και συνεχίζει " Γιατί όμως;". Με ένα ύφος που δήλωνε πως δεν έβλεπε λόγο γιατί να είμαι single. Εκείνη την ώρα ήθελα να ανοίξω το στόμα μου και να του πω ούτε γω ξέρω γιατί, ειλικρινά. Αλλά έσκασα και είπα το συνηθισμένο αληθινό ψέμα " Μπαμπά, όταν ερωτευτώ θα παντρευτώ". Και τότε έριξε την ατάκα που δεν πρόλαβα να αποκρούσω γιατί είναι και ετοιμόλογος.
"Ξέρεις τουλίπα....Ο έρωτας είναι ντεμοντέ". Και φεύγει. Και γω μένω μαλάκας στη μέση της κουζίνας να κοιτάω την πόρτα.

Είναι ο έρωτας ντεμοντέ; Είναι "περιττός"; Μου θύμιζει την ατάκα που άκουσα ψες " Τους μεγάλους έρωτες δεν τους παντρευόμαστε".

Δεν είναι ο γάμος, ούτε η βέρα ή το νυφικό. Ποτέ δεν φαντάστηκα τον εαυτό μου με νυφικό. Ούτε όταν ήμουνα μικρή ούτε τώρα.
Είναι η ιδέα πως μου είναι αδιανόητο να επιλέξω να ζω με έναν άνθρωπο, να κοιμάμαι δίπλα του, να γίνει ο πατέρας τον παιδιών μου και ο οποίος όμως να μην μου έκανε ποτέ εκείνο το "κλικ". Πως γίνεται να περάσω τη ζωή μου με έναν άντρα που δεν μας ένωσε ποτέ το πάθος; Έστω και για λίγο;
Δεν το χωράει το μυαλό μου. Και ρομαντική δεν είμαι.
Απλά η ζωή είναι πολύ μικρή για εκπτώσεις.
Φυσικά...όλα πρέπει να είναι στις σωστές αναλογίες. Όπως τα τρία φυλλαράκια της μέντας. Αλλιώς το όλο πράγμα πικρίζει...


Υ.Γ1 Βαριέμαι. Θέλω να ξαπλώνω στο κρεβάτι μου διαγώνια, να κοιτάζω το ταβάνι και να ακούω τζαζ.
Υ.Γ2 Τις προάλλες πήγα σε ένα μπαράκι - όχι από τα δήθεν- και χωρίς να το καταλάβω φλέρταρα ασύστολα με τον σερβιτόρο. Ούτε που το κατάλαβα όμως, μου το είπαν οι φίλοι μου. Εγώ μπήκα απλά σε auto pilot. Τελείως απροκάλυπτα. Χμ, δεν είναι του τύπου μου.
Υ.Γ3 Το θέμα "διακοπές" ...merde.

27 comments:

  1. "Ο έρωτας είναι ντεμοντέ" . Χωρίς πλάκα θα μπορούσε να είναι τίτλος βιβλίου της Δαφνίδη!

    :)

    Καλό σου Σαββατοκυρίακο.

    ReplyDelete
  2. ωραίος ο μπαμπάς σου!όμορφα τα λέει η πείρα και η σοφία...

    ReplyDelete
  3. ο έρωτας δεν ήταν ποτέ θέμα μόδας κοπελιά!
    ο γάμος πάλι είναι θέμα μόδας και εγώ δεν θέλω να γίνω φάσιον βίκτιμ!
    (δεν είναι πολύ αστείες οι αγγλικές λέξεις με ελληνικούς χαρακτήρες?)

    ReplyDelete
  4. Όι ρε φίλε, έννεν ντεμοντέ.
    Αν δεν έσιει έρωταν μες την υπόθεση κάποια στιγμή θα βαρεθείς το σκόρσο της οικογένειας μπιγκ τάιμ τζαι θα θέλεις την ησυχία σου, εφόσον δεν έσιει τζαι κάτι spicy να σε κρατά τζαμέ. Η αγάπη οκκέι, έρκεται μετά αλλά αν δεν ερωτευτείς σε καμιά φάση τον άλλο νομίζω έσιει λλίες πιθανότητες να πετύχει.

    ReplyDelete
  5. διαφωνώ κάθετα και οριζόντια με τον πατέρα σου. δεν υπάρχει μόδα στον έρωτα. στον έρωτα υπάρχουν συναισθήματα. και ναι δεν μπορείς να μοιραστείς τη ζωή σου με κάποιον για τον οποίο ποτέ δεν ένοισες κάτι. αυτά γίνονταν κάποτε που πάντρευαν τις γυναίκες με το ζόρι για να τις ξεφορτωθούν. γιατί να το κάνεις τώρα που έχεις επιλογή να μείνεις μόνη σου αν θες; όχι όχι δεν έχει δίκιο ο πατέρας σου, δεν έχει.

    υγ2. το φλερτ είναι το αλατοπιπερο της ζωής. γιατί να μη φλερτάρεις δηλαδη; σε σταματά τίποτα; μπας και οι άλλοι σε ψιλοζήλευαν που μπορείς να κάνεις ότι θες χωρίς να δεις λογαριασμό;

    υγ3. διακοπές να πας. παρέα βρίσκεις κι εκεί άμα θες ;)

    ReplyDelete
  6. τουλίπα μου,
    φοβερός ο μπαμπάς..
    εμένα ξέρεις τι είπε η φανταστική μου μαμά όταν ένας φίλος μας, με αφορμή τον γάμο της αδελφής μου, μου είπε "και στα δικά σου"???
    "ε.. όχι και στα δικά της! και εγώ με τον πατέρα της, τι θα γίνουμε; μόνοι θα μείνουμε σε αυτό το σπίτι;"
    τι της λες;
    ε;
    τι της λες;
    άκουσες θράσος;
    γκρρρρρ....

    ReplyDelete
  7. .....αν είναι ντεμοντέ ο έρωτας και φέτος εκτός μόδας θα είμαι......

    ReplyDelete
  8. Μαρίνε, να υποθέσω πως αυτή ανήκει στην κατηγορία Δημουλίδου; Καλό σου σ/κ!

    marcella, ποια πείρα; Αυτός ερωτεύτηκε τη μαμά μου και μέσα σε 6 μήνες την παντρεύτηκε!


    τουρνέ, γιες δεη αρ βερι φανι! Και γω είμαι ντεμοντέ. Αχ δεν μπορώ να ακούω για γάμους...

    ReplyDelete
  9. Neerie, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Εγώ είμαι σίγουρη πως αν δεν είμαι ερωτευμένη απλά θα κοιτάζω ( και όχι μόνο) δεξιά και αριστερά!


    Dorothea, είναι η λογική του "να βρεις ένα καλό παιδί. Αυτό μετράει περισσότερο."Τι να πεις. Υ.Γ2 οι φίλοι ήταν ζευγάρι άρα δεν ζήλευε κανείς. Υ.Γ3 αχ ασε με. θα παω Κουβα μόνη μου!

    kat. καλά...γίνει εσύ 30 και αν είσαι single να δούμε τι θα λέει τότε η μαμά!!

    Φώτης Μ. α μάλιστα! ένας ερωτευμένος στην παρέα μας. Τι καλά :)

    ReplyDelete
  10. orea i ataka tu patera! den pistevo pos o erotas ine ntemonte. pistevo omos oti tous megalous erotes den tous pantrevomaste pote...

    ReplyDelete
  11. Μην αντιστέκεσαι μην αντιστέκεσαι κάνε ένα βήμα και εσύ. Μην αντιστέκεσαι το πάθος έρχεται και φεύγει η λογική!! Έτσι λέει ο Σάκης!!

    ReplyDelete
  12. Iperopti, λες ε; Τότε θα έπρεπε να ήμουν παντρεμένη ως τώρα αντί να ψάχνω το "κλικ". Ποιος ο λόγος του γάμου τότε;

    Μενέλαε, μαλιστα....κάνε εσύ το βήμα και βλέπουμε ( πως το έπαθες και δεν έβαλες υποκοριστικά; - χαίρομαι!)

    ReplyDelete
  13. Αγαπητή Τουλίπα,στην τελευταία σου τουλιποκουβέντα, ρωτάς "ποιος λόγος του γάμου τότε?". Κατ' εμέ ο μοναδικός λόγος είναι τα παιδιά, αλλά μου έχει πει μια φίλη, που έχω σε μεγάλη εκτίμηση, πως δεν μπορεί να διανοηθεί ένα παιδί που δεν είναι καρπός μεγάλου έρωτα- όχι απλώς αγάπης και συμφωνώ απόλυτα μαζί της!Σαν συνέπεια αυτής της σκέψης, θεωρώ εκτός της δικής μου πραγματικότητας, ένα γάμο που δεν είναι αποτέλεσμα έρωτα!

    ReplyDelete
  14. Ούχι βρε τουλίπα μου τι με λέεις κλαψ κλαψ. Εγώ αγαπώ σε και θέλω να σε λέω γλυκούλικα ονοματάκια γιάτι έτσι κάνουν στα μωγιάκια για να μη σκούζουν!!

    ReplyDelete
  15. Γεια σου τουλίπα μου,

    Γύρισα απο Αθήνα την περασμένη Δευτέρα και ακόμη προσπαθώ να προσαρμοστώ.. Σήμερα διάβασα όλα τα posts σου που έχασα τις δύο βδόμαδες που έλειπα :)

    Έκανα πράγματα που δεν μπορώ να κάνω εδώ, όπως κι εσύ. Πήγα πολλά θερινά, συναυλίες, πήγα στην Monika! Και επίσης στην Giusy Ferreri με την Τσαλιγοπούλου στο Τεχνόπολις. Απο νησάκια, Ύδρα, Σπέτσες και μια μέρα Πόρο. Αυτό που μου άρεσε πιο πολύ ήταν η Ύδρα!

    Πολύ ωραία ακούγεται η βεραντόυλα σου με τα λουλουδάκια της:)

    Δ...

    ReplyDelete
  16. toulipaki m AX toutos o papas sou 3ini pliges

    ReplyDelete
  17. Φώτη, παρομοίως αγαπητέ μου! Ο έρωτας η αρχή των πάντων!

    Μενέλαε μου, δεν μπορείς να φανταστείς τι αλλεπάλληλα εγκεφαλικά παθαίνω αμα διαβάζω τις μωρο-κουβέντες σου. να χαρείς μην ξενερώνεις το blog!

    Δώρα μου, βρε καλώς την. Ακούγονται τέλεια όλα αυτά! Έκανες τέλεια πράγματα, πρέπει να μου γράψεις λεπτομέρειες!

    anathemase, δεν βαριέσαι...καμιά πληγή! :)

    ReplyDelete
  18. υγ.2. μα ακριβώς επείδη ήταν ζευγάρια μπορεί να ζήλεψαν. αν ήταν ελεύθεροι θα μπορούσαν και οι ίδιοι να φλερτάρουν ασύστολα αν ήθελαν. όταν όμως είσαι ζευγάρι δεν πεθαίνει η ανάγκη να φλερτάρεις. απλά δεν μπορείς να το κάνει εύκολα, ελεύθερα και χωρίς τύψεις..

    ReplyDelete
  19. Αγάπη μου εσύ, πρέπει να είσαι προχωρημένα ρομαντικό κοπελούδι, τώρα θα δεις τι θα σε κάνω...!!!

    ReplyDelete
  20. ρε μπας και σου ετοιμάζει κανένα προξενιό ο μπαμπάς και δεν το ΄χεις πάρει χαμπάρι; :-)

    ReplyDelete
  21. Dorothea, εγώ πάντως όταν είμαι ζευγάρι - σπάνιο αυτό- δεν έχω τέτοια ανάγκη. Τώρα φυσικά, για να λέμε και την αλήθεια, το φλερτ είναι σαν κρέμα προσώπου. Ανανεώνει!

    Μενέλαε, δεν είμαι καθόλου προχώ! Τουλάχιστον όχι σαν εσένα. Βρες καμιά ρομαντική να συμμεριστείτε το ηλιοβασίλεμα και τις λοιπές μπούρδες!

    ReplyDelete
  22. αχ pax λες; δεν θα το αντεξω και αυτό

    ReplyDelete
  23. Ωραία, απλά ο τρόπος που μου το παρουσίασες με μπέρδεψε. Και εμένα δεν μου αρέσουν ιδιαίτερα τα προχω. Πάσχουν σε άλλα θέματα ;)

    ReplyDelete
  24. γάμα τα. Κι ο δικός μου τα ίδια. "Πώς τα πάτε με τον Κ? Άντε, πότε θα... "προχωρήσετε"; Που πάντα μου έλεγε να μη βιάζομαι και ότι έχω χρόνια ακόμα. Ως πέρυσι αυτά, βέβαια. Μετά, έκλεισα τα 30 :-)

    ReplyDelete
  25. Μενέλαε, συμφωνώ! Απλά δεν είμαι ουτε και ρομαντική και δεν αντέχω και τα "μωρουδίστικα". Καταλαβαίνεις..

    november μου, Τα 30 τους κάνουν κάτι στον εγκέφαλο, προκαλούν μια χημική ένωση, δεν εξηγείται διαφορετικά.Σκέψου όμως να μην είχες γκόμενο τι θα σου έλεγαν!

    ReplyDelete
  26. μην ακους τίποτα,δεν ειναι μοδα ο έρωτας,η ουσία είναι.

    ναι,πρέπει να *λατρεύεις* αυτον με τον οποίο θα ζείς,γιατί αλλιώς,απλά,δεν παλεύεται.

    έτσι κι αλλιώς θέλει αγώνα μεγάλο η σχέση η σωστή και είναι και μεγάλο μανίκι-αλλά τουλάχιστον να υπάρχει ο Ερωτας,ω ναι ;)

    ReplyDelete
  27. Γεια σου kihli, ναι έχεις δίκιο. είναι τόσο δύσκολη η συνύπαρξη με έναν άνθρωπο που τουλάχιστον ας υπάρχει ο έρωτας και το πάθος να το μπαλανσάρει!

    ReplyDelete