Monday, June 11, 2007

La Vida en Espana - Parte Dos "On the Road"

Νομίζω είμαι εθισμένη. Στα ταξίδια. Δεν υπερβάλλω. Πάρε με σε ένα αεροδρόμιο ή σε ένα άγνωστο δρόμο μιας ξένης χώρας και είμαι η πιο ευτυχισμένη τουλίπα. Έχω λοιπόν διαπιστώσει με τα χρόνια πως όσο ανοικτός πρέπει να είσαι όταν πρόκειται να πας σε ένα προορισμό άλλο τόσο πρέπει να ξέρεις πέντε πράγματα , αφενός για να περάσεις καλύτερα και αφετέρου για να μην μετράς την ώρα και τη στιγμή για να φύγεις.

  1. Εκτός από τα tip του τύπου «που να πας, που να φας , που να πιεις και που να κοιμηθείς», είναι καλά να ξέρεις και το «γιατί πας» σε έναν τόπο. Για παράδειγμα στη Θαϋλάνδη θα πας για να κολυμπήσεις και να χαλαρώσεις και στη Νέα Υόρκη για να κάνεις τα πάντα εκτός από το να χαλαρώσεις!
  2. Προσπαθείς να μάθεις πέντε λεξούλες της γλώσσας που μιλάνε σε εκείνη τη χώρα ακόμα και αν αυτή η χώρα είναι η Ιαπωνία. Είπαμε ότι τα αγγλικά είναι διεθνής γλώσσα αλλά πόσο δύσκολο είναι να μάθεις το grazia ή το sayonara;
  3. Πρέπει να χαθείς τουλάχιστον μια φορά στην πόλη (είναι το συναρπαστικό της υπόθεσης). Κατά προτίμηση μέρα γιατί αν αυτό για παράδειγμα Σάββατο βράδι στις 3 το πρωί στις Favela ή στη Lavapies έχετε γεια βρυσούλες.
  4. Ούτε κατά διάνοια δεν λέμε ατάκες του τύπου «αχ πεθύμησα κυπριακό φαγητό» ή «μακάρι να χα μια πίττα σουβλάκια» (μια βδομάδα μόνο λείπεις και όχι δέκα χρόνια μετανάστης). Αφού σ αρέσει τόσο πολύ το κυπριακό φαγητό γιατί άμα είσαι Κύπρο τρως συνέχεια κινέζικα και sushi;
  5. Ποτέ μα ποτέ δεν τρώμε σε αλυσίδες εστιατόρια και φυσικά μένουμε μακριά από τα τουριστικά μέρη – κράχτες. Μαθαίνουμε από γνωστούς και φίλους που μένουν ή που έχουν ταξιδέψει εκεί ( εννοείται ότι εμπιστευόμαστε το γούστο τους) και πάμε σε τοπικά στέκια. Μόνο έτσι θα φας και θα πιεις καλά και αυθεντικά. Πόσα faux να ζήσει ο άνθρωπος σε αυτή τη ζωή;
  6. Δεν τη βγάζεις στα καταστήματα όλες τις μέρες. Όπως επίσης δεν τη βλέπεις κουλτούρα και να ξημεροβραδιάζεσαι στα μουσεία, τις γκαλερί και τα θέατρα. Μια πόλη την μαθαίνουμε καλύτερα και όπως πραγματικά είναι άμα την περπατάμε, την αναπνέουμε, ακούμε τους ήχους της ή ακόμα και όταν καθόμαστε σε ένα café και χαζεύουμε τον κόσμο.
  7. Ειλικρινά δεν υπάρχει πιο ωραίο συναίσθημα από το να βρίσκεσαι μέσα σε μια μεγάλη άγνωστη λεωφόρο, ανάμεσα σε ψηλά κτίρια (ειδικά όταν στη χώρα σου το πιο ψηλό κτίριο δεν ξεπερνά τα 15 πατώματα). Από την άλλη όμως στα σοκάκια, τα στενά δρομάκια και τις κρυφές πλατειούλες, είναι που βλέπεις τον πραγματικό χαρακτήρα της πόλης. Άρα βλέπε σημείο 3.
  8. Φροντίζουμε να πάμε με την κατάλληλη παρέα, που έχει όρεξη να κάνει ταξίδια και να ανακαλύπτει από αξιοθέατα μέχρι μπαράκια. Σε καμία περίπτωση δεν πάμε με μουρόχαυλους φίλους απλά επειδή «ξέρουν την γλώσσα» ή έχουν «σπουδάσει εκεί». Ξενερωτίλα.
  9. Δεν πάμε διακοπές με τον γκόμενο για να του ανακοινώσουμε, κάπου σε ένα νησί του ειρηνικού ή στα βάθη της Αφρικής πως «θέλω να χωρίσουμε». Γιατί μετά πως θα ξεφύγεις άμα ο άλλος σου προκύψει ο ψυχοπαθής δολοφόνος με το πριόνι; Θα τρέχεις να κρυφτείς στις παγόδες και τη ζούγκλα;
  10. Δεν παίρνουμε σουβενίρ τύπου “My girlfriend went to London and all I got was this lousy t-shirt” ή κάτι κεραμικές αηδιούλες. Που θα τα βάλεις ή μήπως υπάρχει περίπτωση να φορέσεις αυτό το t-shirt; Άσε που τα καλύτερα αναμνηστικά είναι οι στιγμές και οι εικόνες που δημιουργείς εσύ.
Και τώρα η παρουσίαση parte dos:

Κυριακή. Δύο ώρες πριν να φύγω. Στο Starbucks (βαρέθηκα να πίνω espresso con leche οκ;) στην Calle Fuencarral. Πολύς κόσμος, πολλά σκυλάκια ΚΑΙ γκραφίτι! Bliss!



Α ξέχασα να σας πω. Πήγα και Toledo. Είναι μόνο μισή ώρα μακριά με τραίνο. Το Toledo είναι σαν τα Λεύκαρα στην Κύπρο, αλλά στο πιο "κάστρο" φάση. Εδώ πριν να κάνουμε την μαραθώνια-ανηφόρα ( και γω να αρνηθώ πεισματικά να ανέβω ακόμα 1567 σκαλιά για να πιω ένα καφέ!) για να μπούμε στην πόλη. Αυτός είναι ο ποταμός Τάγος.





Ωραιότατα τα σοκάκια στο Toledo. Γραφικά, γεμάτα λουλουδάκια τα μπαλκόνια ΚΑΙ τα σεντόνια πάνω ( πολύ Δον Κιχώτης μου κάνουν) που προστατεύουν από τον ήλιο. Φυσικά αφού είχε βρέξει την προηγούμενη μέρα, ήταν γεμάτα νερό. Οπότε με το που φύσαγε λίγο, κουνιόντουσαν τα σεντόνια και γινόμασταν παπιά (πάλι).



Αυτό είναι το σπίτι του κυρίου Δομίνικου aka El Greco. Ο κύριος Δον, προφανώς είχε πάρα πολλά λεφτά γιατί αυτό είναι ένα μόνο μέρος από το σπίτι του. Και είχε πολλά λεφτά γιατί ζωγράφιζε πολλά πορτραίτα πλουσίων για τα οποία αμοιβόταν παχυλά. Μάλιστα, μάλιστα! Και γω τον λυπόμουνα που έφυγε από την Κρήτη και ξενιτεύτηκε...



Αυτά είναι τα διάσημα γλυκάκια του Toledo, τα Μazapan (προφέρονται "Μάθαπαν"). Είναι με αμύγδαλο. Παρόμοια φτιάχνουν και στην Ιταλία, πολλές φορές σε σχήμα φρούτων. Εδώ στο Toledo είναι σε φιγούρες ζώων. Καλά είναι δεν λέω...



Πίσω στη Μαδρίτη. Λεπτομέρεια από οδό κάπου στην πόλη. Δεν είναι πολύ όμορφες οι πινακίδες των οδών; αχ! Με πιάνει το ρομαντικό μου (δεν θα ξανασυμβεί το υπόσχομαι)



Τώρα εδώ τι ακριβώς σερβίρουν;



Αυτό που λέγαμε για το ότι στην πόλη βρίσκεις από τα όμορφα μπαλκονάκια μέχρι και τα γκράφιτι; Εδώ κάπου στην Chueca, την gay περιοχή της πόλης (κάτι σαν το Γκάζι υποθέτω)



Σιγά που δεν θα σας έβαζα γκραφιτι! Εδώ στην Calle Fuencarral (ναι εκεί ήμουν όλη μέρα..υπέροχο vibe. hip, cool, ανεπίδευτο)



Κάπου στην La Latina. Πολλά μπαράκια στη σειρά. Μικρά, με πολύ λίγα τραπεζάκια, ίσα ίσα για να χωράει γύρω στα 30-40 άτομα. Δίπλα είχε ένα μπαράκι που σέρβιρε αψέντι και κακώς δεν μπήκα μέσα να δοκιμάσω.




Αχ αυτο το βοδινό...απίθανο! Σε ένα tapas bar στην Lavapies. Εκεί έφαγα και το πιο θεϊκό jamon από βοδινό.




ΚΑΙ τέλος, η εργασία της ημέρας. Ποιά είναι η αιθέρια ύπαρξη που χορεύει εξίσου θεϊκά με τον ομορφούλη Ισπανό;





Υ.Γ1 Το κείμενο δημοσιεύστηκε στο Υστερόγραφο στις 10/6. Το τεύχος είχε θέμα "transit" και επικεντρωνόταν γύρω από τη δουλειά του φωτογράφου Owe Ommer ο οποίος γύρισε τον κόσμό όλο σε 1424 μέρες και έβγαλε απίστευτες φωτογραφίες.
Υ.Γ2 Θα ακολουθήσει τρίτο μέρος Μαδρίτης por supuesto με θέμα φυσικά τις Τέχνες!

29 comments:

  1. Σούπερ! Ελπίζω μόνο να μην πήγες στο Τολέδο με τακουνάκι διότι θα κατατσκίστηκες στο καλντερίμι!
    ;-)

    ReplyDelete
  2. Τουλίπα, ταξειδεύουμε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο!! Πότε θα κάνουμε ταξειδάκι μαζί! Οι κανόνες σου είναι επί λέξη οι δικοί μου!!!!

    -φυσικά και ήταν πλούσιος ο κ. Δον! Όλοι οι ζωγράφοι της κλάσης του ήταν! Πού να δεις σπιταρόνα ο Ρέμπραντ!!
    -καλά φάγαμε ε?
    -το ερωτικό εστιατόριο είναι σαν το Κουκλάκι ας πούμε?
    -δεν έχασες που δνε ήπιες αψέντι. εγώ δοκίμασα στην Πράγα και δεν μου άρεσε, ασε που δεν είχε και κανένα εφέκτ...
    -ο λικνιζόμενος είναι ο ακατανόμαστος??? έλα πες κι άλλαααα!!

    ReplyDelete
  3. ωραιες φωτογραφιες... χιχι
    ποια χορευει με τον Ισπανο;;;;;

    ReplyDelete
  4. @an-lu ποιο τακουνάκι καλέ; Με τζιν, μπλουζάκι και nike πήγα! Αλλά δεν ανεβαίνεται με τίποτα λέμε!

    @krotidi Να πάμε να πάμε! Αλλά όχι Βέλγιο!
    - και ο Goya ήταν πάμπλουτος!
    - φαγαμε ΚΑΙ χάσαμε και 2 κιλάκια! να ναι καλά ο ποδαρόδρομος!
    - που να ξέρω, δεν πήγα. υποθέτω όμως!
    - μα για το effect το θελα. Ε θα δοκιμάσω που θα πάει. Και δεν σου κανε τίποτα; παράξενο...
    _ο λικνιζόμενος ήταν ένας 20αρης Ισπανός ΚΑΙ τελικά έπρεπε να κάνω κάτι μαζί του γιατί ο ακατανόμαστος μου σπάζει τα νεύρα τελικά!

    @trilian gracias. θες να με προσλάβεις; κουνημένες είναι οι φωτό..:( . Έλα ντε, ποιά είναι η θεά;; χε χε

    ReplyDelete
  5. Σωστή η τουλίπα!!

    Επίσης αν χαθούμε στην πόλη, ΔΕΝ ρωτάμε αστυνομικό πχ πώς να ξεμπερδευτούμε, αλλά την παλεύουμε μόνοι μας, άντε και το πολύ πολύ περαστικό που να ΜΗΝ ξέρει αγγλικά...Η πιο beatάτη εμπειρία ever!! :D

    ReplyDelete
  6. Είσαι η χαρά του μελαγχολικού μπατίρη που βλέπει το καλοκαίρι να φεύγει...

    ReplyDelete
  7. ti mou 8ymizeis, ti mou 8ymizeis

    tai kai pilar, oi dyo kyrioteroi logoi pou ekatsa na ma8w ispanika.

    H mia apo Madrith, h allh apo Toledo, megaaaaloi erwtes (anekplhrwtoi), pou hr8an prin tria xronia me erasmus sthn kypro....

    ReplyDelete
  8. Καλημέρα. Δεν θελω να δουλεύω.

    @γεωργία Να μην σου τύχει να προσπαθείς να συνεννοηθείς με Ισπανό! Αντε και βρήκες την ερώτηση, κατάφερες να την κάνεις, μετά την απάντηση; Πώς την καταλαβαίνεις;


    @pan έλα μην κλαις...θα πάμε και μαζί διακοπές!


    @zappa αχ όλοι έχουμε τους λόγους που μαθαίνουμε ισπανικά. Και που βρίσκονται οι έρωτες τώρα;

    ReplyDelete
  9. h tai kineitai anamesa se perou kai madrith


    i pilar to teleytaio pou hksera htan oti persi to kalokairi eixe anebei salonika gia ena programa (kai etsi den mporesa na thn episkeftw sto toledo)

    ReplyDelete
  10. @zappa το toledo έτσι για να νιώσεις καλύτερα ειναι ψιλογυφτέ, οπότε μην ανησυχεις που δεν είδες την pilar!

    ReplyDelete
  11. Hola muchacha.
    Ζήλεια ζήλεια..
    Όμορφες φωτογραφίες, λιτό and to the point κείμενο.
    Σκέφτηκες να γράψεις οδηγό ταξιδιών;

    ReplyDelete
  12. Κι επειδή επηρεάστηκα, Σαβ/κο θα πάω για μεξικάνικα.
    Αντε, στην υγεία σου!

    ReplyDelete
  13. Εγω τα τα ταξιδια τα βλεπω ασπρο μαυρο.


    ή θα εισαι ετοιμος για ολοκληρωτικο ταξιδι. Να αφεθεις στο κυμα της πολης... και οπου σε βγαλει.

    ή θα το παιξεις τουριστας.

    ReplyDelete
  14. Με τον πόνο μου παίζεις ρε κορίτσι; Ποπο τη μισή Ισπανία είδα εδώ μέσα..Την άλλη μισή ελπίζω από κοντά..κάποια στιγμή!
    Φιλιά γλυκά.
    Οι κανόνες σου με γονάτισαν..χαχα..ίδιους ακριβώς σκέφτομαι κάθε φορά που ταξιδεύω..

    ReplyDelete
  15. @;ένας έφηβος hola hombre! Το όνειρο μου να κάνω τη δουλειά του Μαμαλάκη και της Μάγιας Τσόκλη. Να ταξιδεύω και αυτό να είναι η δουλειά μου! Gracias πάντως! Και γω Σάββατο θα πάω για μεξικάνικα :p. Πάντως είναι εντελώς διαφορετικά από την ισπανική κουζίνα και τα tapas.

    @ψυχος καλωσόρισες. Το τουρίστας μου κάνει, να τα βλέπεις όλα επιφανειακά χωρίς την παραμικρή διάθεση να μάθεις κάτι για τον τόπο που θα πας!


    @bebe Δηλαδή να μην ανεβάσω 3ο post για τα μουσεία; :)

    ReplyDelete
  16. - ti akrivos servirei to restaurante erotiko, den katalava? to onoma einai promising pantos!

    - teleia i pinakida me to onoma tou dromou alla akomi pio teleia einai i lampa - back to the future :)

    ReplyDelete
  17. gelasa me to kyprakio fagito. Mu 8ymise kati antistoixo: turistes pu bgenun apo ti xora gia 5 imeres kai meta epistrefontas stin ellada lene: "ax ellada mas, gyrizume epitelus, san tin ellada mas pu8ena". les kai eleipan 100 xronia ;-p

    ReplyDelete
  18. Εχω βαρεθεί να μπαίνω σε blog και να διαβάζω για ταξίδια. Το ξέρω καλά είναι μια συνομωσία για να με ξεκάνουν με τη μέθοδο της εξαγρίωσης.
    ΕΓΩ ΠΟΟΟΟΤΕ ΘΑ ΠΑΑΑΩ ΤΑΞΙΔΙ?
    (Ποτέ.... ή τουλάχιστον δεν προβλέπεται για τους πόμενους 2 μηνες)
    Anyway καλή μου. Εύχομαι πραγματικά πάντα τέτοια... και να περνάς υπέροχα ξεσηκώνοντας τα πλήθη όπου βρεθείς!

    ReplyDelete
  19. Καλημέρα σας!

    @unsaid ούτε και γω κατάλαβα τι φαγητά έχει αλλά δεν με άφηναν να πάω να δω!

    @keimgreek ναι ρε παιδί μου! όλους αυτούς θέλω να τους ορμήξω αμα τους ακούω εκεί στον ιμάντα που περιμένουμε αποσκευές!

    @lupa Γεια σου! Στο επόμενο μου ταξίδι θα σε πάω μαζί μου...οκ;

    ReplyDelete
  20. ωραίο ταξιδάκι!!!!!!!

    ReplyDelete
  21. υπέροχες στιγμές!!!

    nice :)))

    ReplyDelete
  22. Επόμενος προορισμός;

    Για μένα μάλλον Κύπρος, περό σι, πορ σουπουέστο!

    ReplyDelete
  23. Καλημέρα σας! Σας μιλάει μια ολοκόκκινη τουλίπα! (αχ η πλατη μου).


    @yo!reeka's ναι ητανε πολύ! Ισπανία είναι αγαπημένη!


    @mary gracias! πως πέρασες τσεχία μικρή μαίρη;

    @αργυρένια por supuesto, tu viajes en chipre! Επομενος προορισμος για μένα ή Αθήνα ή νησάκι +Αθήνα!

    ReplyDelete
  24. toulipa, ase ta aftoktonika xaza kalokairiatika! akous ekei athina. athina kai volida nisaki!

    ReplyDelete
  25. αν θυνεχίθεις λίγο ακόμα με το τακθίδι στην Ιθπανία θα αποκτήθω θοβαρό πρόβλημα....

    ReplyDelete
  26. καλημερα σας!

    @charlie μα δεν σκοπεύω να μείνω αθήνα...σκεφτόμουνα να έλθω 2-3 μερες μεσα στο Ιουλη και μετα ξανα σιγουρο αυτο αθηνα 2 μερες και νησακι 10!! γιουπι! αυτοκτονικό είναι αν θα μείνω εδώ...

    @an205 μα τι να πω και γω που πηγα και κολληθα;; αχ τελεια είναι!

    ReplyDelete
  27. Hola cielo!
    Το προηγούμενο σουκου ήμουν Μαδρίτη!Και κοίτα να δεις που έπεσα πάνω στην ίδια πινακίδα του ristaurante erotico, στην είσοδο ενος parking στο κέντρο! χαχαχα
    Την επόμενη φορά πρέπει να πάμε να δούμε τι σερβίρουν, δεν είναι καλό να μένουμε με απορείες! :p

    ReplyDelete
  28. Hola!
    Στην πλατεία Santa Ana το είδες!
    Ρε συ ναι την επόμενη φορά να πάμε να τσεκάρουμε! Είναι καλά να μαθαίνουμε νέα πράγματα και να μορφωνόμαστε!

    ReplyDelete
  29. Πρώτα συμβουλεύεις να μην πηγαίνει κάποιος σε εστιατόρια(και καφέ, υποθέτω)-αλυσίδες, και μετά μας βάζεις τη φωτογραφία σου από το Starbucks?!?!?!?

    ReplyDelete