Saturday, February 06, 2016

Ένα μεγάλο μπαμ

Έπεσα πάνω σε ένα άρθρο πριν λίγο, που έλεγε σε μέσες άκρες, πως αν εισαι νέος, η ευτυχία, θα έρθει άλλα θα αργήσει. Τα επίπεδα ικανοποίησης, φθάνουν στο ναδίρ τους στα 45 και μετά αρχίζουν να ανεβαίνουν. Αυτή η έρευνα έγινε στην Αγγλία, αλλά δεν νομίζω να ήταν τόσο διαφορετικά τα αποτελέσματα, αν γινόταν στην Κύπρο ή στην Ελλάδα.

Τί σημαίνει, 'ικανοποίηση'; Τί πρέπει να γίνει ή να κάνεις για να είσαι ικανοποιημένος;
Αυτή η ικανοποίηση αν επιτευχθεί, για πόσο διαρκεί;
Πρέπει να είσαι ικανοποιημένος σε ένα μόνο τομέα, για να είσαι γενικά; Ή σε περισσότερο από έναν;

Τώρα αν με ρωτήσεις αν είμαι ικανοποιημένη, θα σου πω, κατηγορηματικά 'όχι'.
Παρόλο που υπάρχουν κάποια καλά στη ζωή μου, π.χ. καλοί φίλοι, 1-2 καλές επαγγελματικές εξελίξεις και καλές δημόσιες σχέσεις, εντούτοις τα πράγματα που με βασανίζουν υπερσκιάζουν τα λίγα καλά, που θα μπορούσαν να μου δώσουν αυτό το αίσθημα της ικανοποίησης.

Για παράδειγμα, νιώθω ότι κάνω κύκλους, όσο αφορά στη σχέση μου με την οικογένεια μου. Αν εξαιρέσεις, την καλή και σταθερή σχέση με τον πατέρα μου ( ο καλός μου), οι υπόλοιπες σχέσεις είναι κακές. Ο λόγος φυσικά ειναι ο γνωστός, δεν είμαι παντρεμένη σε αυτή την 'τραγική' ηλικία και δεν 'δείχνω να έχω πρόθεση'.
Δεν τα κατάφερα ποτέ, να αγνοήσω, αυτές τις συμπεριφορές. Πώς αγνοείς; Κάνεις καυγά ; Εξαφανίζεσαι; Μιλάς και εξηγάς τη θέση σου; All of the above; Τα έκανα. Τίποτα, ξύλα απελέκητα.

Δεν είμαι ικανοποιημένη από τον εαυτό μου και την καθημερινότητα μου. Δεν πειθαρχώ να πάω γυμναστήριο, να χάσω εκείνα τα 5 έξτρα κιλά, να δουλέψω εποικοδομητικά 4-5 συνεχόμενες ώρες.
Ξέρω πως το γυμναστήριο θα μου αυξήσει τις ορμόνες χαράς και μπορεί, αλυσιδωτά, να γίνουν και τα υπόλοιπα. Δεν πειθαρχώ.

Δεν έχω κάνενα ερωτικό ενδιαφέρον για κανέναν. Είναι και αυτός ο τύπος που θέλει κάτι, αλλά εγώ δεν θέλω για συγκεκριμένους λόγους. Θα μπορούσα φυσικά, να το 'προσπαθήσω'. Να βγω ακόμα λίγες φορές μαζί του, να το προσπαθήσω να παίξει φάση, να αγνοήσω τα κακά του χαρακτήρα του ( ουσιαστικά για μένα), να είμαστε σε σχέση, να πείσω τον εαυτό μου ότι αυτός είναι 'καλή περίπτωση'. Ναι, θα μπορούσα να κάνω κάτι, από φόβό ότι τα χρόνια παιρνούν και ότι θα μείνω μόνη και χωρίς σύντροφο ή παιδί. Αλλά, δεν μπορώ να το κάνω αυτό. Όσο κι αν μου λείπει ένας άνθρωπος, όσο και αν φοβάμαι (τρομοκρατούμαι) να μείνω μόνη.

Γκρινιάζω; Μπορεί. Δεν νομίζω όμως. Είναι τόσο άπειρη η λύπη μου, που δεν είναι γκρίνια όλο αυτό. Είναι μια μεγάλη, απέραντη λύπη.

Ασφυκτιώ.
Θέλω να φύγω. Δεν μου κάνει η χώρα, έχω βαρεθεί, έχω κουραστεί. Πολλές φορές σκέφτομαι ότι μόνο ο μπαμπάς μου θα μου λείψει από την υπόλοιπη οικογένεια. Μεγάλη κουβέντα ε;.
Αν πρέπει να κάνω ένα μεγάλο ΜΠΑΜ, για να αλλάξουν τα πράματα και ξαφνικά να βρω εκείνα που μου κάνουν; Πίστευα ότι η παραίτηση μου ήταν αυτό το μπαμ. Αλλά δεν είναι.

Πόση λύπη.
Καμιά ικανοποίηση.

11 comments:

  1. 'Είναι τόσο άπειρη η λύπη μου, που δεν είναι γκρίνια όλο αυτό. Είναι μια μεγάλη, απέραντη λύπη.'
    This is truly heartbreaking.

    Όσον αφορά την αίσθηση της ικανοποίησης, είναι ό,τι θέλουμε και διαρκεί όσο θέλουμε. Είναι ένα state of mind όπως τόσα άλλα πράγματα. Δεν το λέω για να σου πω ότι κάνεις κάτι λάθος, το πως νιώθεις είναι απόλυτα συνηθές και ανθρώπινο, το λέω για να μην απελπιστείς - μπορούν να υπάρξουν καλύτερες μέρες.

    Για το γυμναστήριο βρες gym buddy και ένα killer playlist στο spotify για γυμναστική. Δούλεψε πολύ καλά για μένα, κι είμαι κι εγώ αλλεργική στην γυμναστική.

    Όσον αφορά την σχέση σου με την οικογένειά σου, όσο πιο νωρίς δεχτείς ότι δεν θα αλλάξουν τόσο πιο καλά θα νιώσεις. Ξανά, δεν το λέω για να σε κάνω να νιώσεις άσχημα, αλλά επειδή όταν το δεχτείς σαν γεγονός δεν θα νιώθεις εκείνο το σφίξιμο κάθε φορά που απογοητεύεσαι που ακόμα μια φορά η προσπάθεια σου για πραγματική επικοινωνία μαζί τους απέτυχε. Είναι σαν να μιλάς ελληνικά σε κάποιον Κινέζο - όσο πιο νωρίς δεχτείς ότι δεν θα συνεννοηθείτε, τόσο πιο λίγο θα απογοητεύεσαι όταν δεν θα καταλαβαίνει. Θα ανακουφιστείς - μιλώντας από προσωπική εμπειρία δυστυχώς (ή ευτυχώς).

    Ελπίζω να βοήθησα.
    χχχχ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Άρχισα γυμναστήριο. Πήγα δύο μέρες συνεχόμενες, σήμερα ήταν η δεύτερη. Αν μπορώ να κάνω κάτι να σταματήσει όλο αυτό, δεν θέλω buddy. Τόσο το θέλω.

      Ναι το αποδέχεσαι ότι δεν θα αλλάξουν. Συμφωνώ. Αλλά το σφίξιμο είναι απογοήτευση ή απλά το αίσθημα ότι δεν υπάρχει αγάπη; ( γιατί όλο αυτό αγάπη δεν είναι). Αλλά ναι έχεις δίκιο...

      Delete
  2. Άμα έκανες το βήμα και άφησες τη δουλειά σου, που ήταν όπως έλεγες και εσύ η φούσκα ασφαλείας, γιατί δεν ψάχνεις για δουλειά στο εξωτερικό; Το ξέρω πως είναι δύσκολο αλλά το πιο δύσκολο το έκανες ήδη...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το ψάχνω. Απλά δεν είμαι μικρή να ξαναρχίσω τα πάντα από την αρχή. Μήπως τελικά, σε έναν τόπο μας κρατάνε οι άνθρωποι;

      Delete
  3. Πολυαγαπητή Χαρωπή Τουλιποκατάσταση καλησπέρα! Έπαιξες με τις πιθανότητες, ας προσπαθήσω λοιπόν εγώ να σου δώσω μία "εξωτερική" γνώμη πέραν των γραφομένων σου, αυτό που μου αρέσει να ονομάζω σημείο διαφυγής ή εξωτερικό σημείο αναφοράς. Βιβλίο Έλληνα του MIT στις πιθανότητες: Οι πιθανότητες είναι κοινή λογική που έχει αναχθεί σε... υπολογισμούς. Παραφράζω, κοινή λογική που έχει αναχθεί σε βιβλία και μέντορες συναντάμε πυκνά συχνά στην επαγγελματική και κοινωνική πραγματικότητα. Ένα μεγάλο μπαμ, η παραίτησή σου, η ηλικία οικογένειας, η ηλικία σου, οι επαγγελματικές σου εξελίξεις, το εξωτερικό, συγγραφικές λέξεις με άλλα λόγια, το πλαίσιο ονομάζεται ανταγωνισμός..... Πρόσεξε που θέλω να καταλήξω με βάση τα σχολικά μου σχόλια. Στην προσπάθειά μας να αποφύγουμε τον πόνο και τον επίπονο κόπο από αυτά που μας προξενούν δυσκολίες, πχ ο μαθητής στο σχολείο του, κινδυνεύεις να οδηγηθείς "σε εναλλακτικές" άδοξες. Ποια είναι η εναλλακτική σε ρωτάω εγώ! Η λύση! Ή μάλλον είναι η ματαιοδοξία και οι χίμαιρες του ανθρώπου, να κυνηγάμε το άπιαστο, το φαντασιακό, το πολυδιάστατο και πολυεπίπεδο χωρίς να βλέπουμε τη μύτη μας. Το κείμενό σου με άλλα λόγια δεν είναι μονοσήμαντο, αν σταθούμε στις λέξεις είναι πόλεμος πατήρ πάντων! Προσπάθησε και ίσως πρέπει να προσπαθήσω κι εγώ να εκμεταλλευτείς/ούμε αυτό που ονομάζεται/ουμε ολόφρεσκο, αχρησιμοποίητο μέλλον. Αν όλοι μας δούμε τη χώρα, τον πολιτισμό, τον κόσμο, εκεί βλέπουμε τα πάντα! Το λέω αυτό γιατί ακριβώς αυτή η κοινή λογική που ανάγεται σε ανθρώπους των υπολογισμών και της υποτιθέμενης πραγματικότητας, είναι που δημιουργεί αυτό το αόρατο πέπλο μυστηρίου γύρω από τους κόπους μας, τη δημιουργικότητα, τη γνώση, το πρόβλημα κοινώς της ταυτότητας, έχουμε να δούμε πολλά ακόμη. Προσπάθησε όμως να κοπιάσεις σήμερα για να απολαύσεις αργότερα, καλό σου βραδάκι και καλή εβδομάδα!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Συμφωνώ σε όλα όλα. Και μου άρεσε το " να εκμεταλλευτείς το ολόφρεσκο, αχρησιμοποιητο μελλον". Πολύ σημαντικό και όσο το σκέφτομαι τόσο περισσότερο συνειδητοποιώ πόσο εύστοχη είναι η παρατήρηση σου!
      Καλό βράδι και καλή βδομάδα :)

      Delete
  4. https://www.youtube.com/watch?v=6GYs02EIDxk

    ReplyDelete
  5. Α μανα μου συμπασχουμε νομιζω.
    Πελεκω τζιεγω τον εαυτο μου επειδη νιωθω οτι εν ειμαι ικανοποιημενη σε διαφορους τομεις της ζωης μου.
    Αλλιως τα εφανταζουμουν, προς τα τζει επηενναν αλλιως μου ηρταν. Σκεφτουμαι τζιεγω καμμια φορα να τα ξαπολησω ουλλα τζαι να φυω αλλα τζεινη η αρκη εν χωνευκεται. Εν να θελει πολλη υπομονη τζαι εν ξερω αν εχω.
    Αμα νιωθω ομως ετσι αλλασσω κουρεμα, χτενισμα, χρωμα. Ξερω μαλακια αλλα βοηθα για καμμια εφτομαδα. :P
    Κερδιζω λλιο χρονο στις θετικες σκεψεις, σκεφτουμαι διαφορετικα, πιο θετικα, αλλα πλανα/λυσεις που εν τα ειχα σκεφτει. Αποτελεσμα να καμω πολλες αλλαγες αλλα το προβλημα μου εν μου το ελυσε. Aμα εβρεις ουσιωδη λυση πε μας τζιεμας να δουμε ποθεν να ξεκινησουμε .
    Ψυσιη τζαι νευρο...!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Η αρχή που λες οτι φοβάσαι. Έκανα 3 αρχές πέρσι. Η μια η παραίτηση από τη δουλειά μου. Και από εκέινη τη μέρα όλο νέες αρχές κάνω. Σε νέες δουλειές, σε νέες γνωριμίες, σε νέους ανθρώπους ακόμα και σε νέες σκέψεις. Δεν είναι τόσο τρομακτικό όσο νομίζεις. Ίσως στην αρχή, αλλά μετά συνειδητοποιείς ότι θα ήταν πολύ γελοίο εαν ΔΕΝ κάνεις νέες αρχές και αν φοβάσαι μια ζωή.
      Από την άλλη ξέρεις ότι το σοκ δεν διαρκεί πολύ.
      Οπότε λέω. Βάλε κάτω 3-4 πράγματα που θες να κάνεις ή που θες να είσαι σε κάθε σημείο της ζωής σου, στη δουλειά, στις σχέσεις, στις φιλίες, στην παρουσία σου σε τούτη τη γή. Γράψε τα.
      Και μετά ξαναμιλούμε.

      Delete
  6. Ekoyreythka pale en kamnei?
    Eimai se mia fasi poy en xero oyte ego ti thelo tzai ti tha ithela gia na eimai happy.
    Siga siga tha xekatharisoyn ola poy en na paei?

    ReplyDelete