Monday, September 07, 2015

Μια παραλία σαν κι αυτή...


Το ξέρω πως σε μερικούς μήνες, σε ένα χρόνο από τώρα, θα φέρνω στο νου μου τις πρώτες μέρες αυτού του Σεπτέμβρη και θα σκέφτομαι πόσο πολύ μεταβατικό στάδιο ήταν. Και είμαι σίγουρη πως θα τις σκέφτομαι και θα διαπιστώνω ότι ήταν η αρχή για άλλες παράξενες μέρες. Το νιώθω. Ανοίγουν κεφάλαια μεγάλα. Ελπίζω συναρπαστικά και, έτσι για αλλαγή, ωραία.


Την περασμένη βδομάδα, προσπάθησα να στρώσω τα νέα πρότζεκτ, για τα οποία έχω πλήρη επίγνωση, ότι ήμουν τυχερή που προσγειώθηκαν στη ζωή μου, με το που παραιτήθηκα και χωρίς ιδιαιτερη προσπάθεια (οκ, το έκτιζα όλο αυτό, τόσα χρόνια, με πολλές ώρες δουλειά).  Πριν από λίγες μέρες, έγιναν μικρές ανατροπές, τις οποίες όμως εμπέδωσα μετά από το πρώτο σοκ. Ζω και με πιο λίγα λεφτά, από εκείνα που υπολόγισα. Υποθέτω.
Την Πέμπτη άρχισα να δουλεύω τα πρότζεκτ μου.
Εκεί κόλλησα.

Δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Ούτε να γράψω τις παρουσιάσεις, ούτε να σκεφτώ τα πλάνα των εταιρειών που συνεργάζομαι, ούτε να οργανώσω τις μέρες μου, ούτε φυσικά να ενθουσιαστώ με κάποιο από αυτά τα πρότζεκτ.
Προσπάθησα να το δω λογικά. Αφού πλέον είμαι κυρία του εαυτού μου, captain of my faith. Τα πρότζεκτ αυτά είναι διαφορετικά μεταξύ τους , άρα δεν είναι μια από τα ίδια.  Είναι κάτι που ξέρω, άρα δεν παίζει η ανασφάλεια του ότι μπαίνω σε νέα χωράφια και είμαι χαμένη. Δουλεύω από σπίτι, έφυγα από τον ασφυκτικό κλοιό της παλιάς μου δουλειάς. 

Και πάλι, δεν. Ούτε τα πρότζεκτ έχω όρεξη να κάνω, ούτε μου βγαίνει να δουλεύω.
Βασικά, δεν θέλω να δουλεύω.  Κοιμάμαι συνέχεια, βαριέμαι να βγαίνω, δεν ανυπομονώ να δω κάποιους φίλους ιδιαίτερα. Αντί αυτού, βλέπω σειρές με ζωές δανεικές ή χαζεύω τα ταβάνια του σπιτιού μου και σκέφτομαι ότι τίποτα από όλα αυτά που ζω δεν μου κάνει.
Όταν δεν νιώθω αχάριστη, νιώθω λυπημένη και παγιδευμένη.

Αυτό που θέλω, είναι ένα, μεγάλο σε διάρκεια, ταξίδι.
Να κάνω μια παύση εδώ στην Κύπρο, να κάνω μια επανεκκίνηση κάπου αλλού. Σε μια άλλη χώρα, που δεν θα την ξέρω αλλά που θα ανακαλύψω. Που οι εικόνες της καθημερινότητας της, θα με "δυσκολεύουν" γιατί θα είναι πολλές και καινούριες και θα πρέπει να προσαρμοστώ σε αυτές. Τουλάχιστον όμως, θα ζοριστώ για κάτι που θα θέλω.

Αυτά σκέφτομαι, με μια τεράστια λύπη και ένα μεγάλο κενό μέσα μου.
Και σε παρακαλώ φίλη/ε αναγνώστη, μην αρχίσεις και εσύ τα γνωστά " καν' το". Ξέρεις πόσο δύσκολο είναι να αφήσω αυτές τις δουλειές, που τις ανέλαβα και που μου πληρώνουν τους λογαριασμούς; Πώς θα ζήσω; Το όνομα που έκτισα σε αυτό το νησί, στον χώρο μου, θα πάει του κώλου, αν ανεύθυνα πως σε όλους, ένα γεια και την κάνω. Και με τι λεφτά;
Και εσύ θες να φύγεις και το σκέφτεσαι, είμαι σίγουρη. Αν όχι, για πάντα, για κάποιους μήνες. Εσύ γιατί δεν το κάνεις; Ε, για αυτούς τους λόγους και εγώ δεν το κάνω.

Μετά σκέφτομαι " ρε συ, μήπως απλά σου λείπει ο έρωτας;". Δεν ξέρω.  Νιώθω εξάλλου ξενέρωτη. Σκέφτομαι ότι η τελευταία φορά που ήθελα κάποιον και έγινε και κάτι, ήταν προ αμνημονεύτων. Τα απωθημένα και οι φαντασιώσεις, δεν μου κάνουν πια. Μεγάλωσα, τα έζησα, τα πέρασα ( και εσύ μαζί μου). Από την άλλη, πάντα μου αρέσαν οι λάθος τύποι. 

Δεν προσπαθώ. Δεν έχω στόχο. Δεν έχω επιθυμίες. 
Δεν φανταζόμουν έτσι τη νέα αυτή αρχή στη ζωή μου...

14 comments:

  1. Για τη δουλειά όπως το βλέπω πρέπει να βρεις μια λύση.
    Βάλε deadlines για το κάθε πρότζεκτ ή για το κάθε βήμα σε κάθε πρότζεκτ.
    Προσπάθα να κάμεις ένα χώρο όπου να δουλεύεις και βάλε ένα πρόγραμμα work-like πχ συγκεκριμένο ωράριο με διαλείμματα, να ντύνεσαι με το που ξυπνάς όπως εάν θα πήγαινες δουλειά, να μην τρως πάνω στο γραφείο σου... Επίσης, υπάρχουν applications που μπορεί να βοηθήσουν τη συγκέντρωση και τα διαλείμματά σου για σερφάρισμα στο ίντερνετ για περιορισμένη ώρα.
    Θέλει πολλή αυτοπειθαρχία τούτο που ξεκίνησε να κάμεις, και είμαι πεπεισμένη προσωπικά ότι πρέπει να γίνει rewired ο εγκέφαλος σου για να γίνει επιτυχημένα τούτη η αλλαγή, και ΑΝ είσαι τύπος που μπορεί αν την κάμει. Έχει και κόσμο που έχει ανάγκη την πειθαρχία που συνεπάγεται το εργασιακό περιβάλλον σε γραφείο με μάστρους και τα σχετικά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εχεις δικιο σε ολα. Εχω κατεβασει apps, τα συνδεσα με ολες τις συσκευες μου, έχω βάλει πρόγραμμα to do κάθε μέρα. Εχω πειθαρχία στο που τρώω, στο να ντύνομαι, στο να κάνω διάλειμμα. Δεν ειναι αυτό το θέμα. Δεν γουστάρω αυτά που κάνω. Ολα όσα έκανα δηλαδή τόσα χρόνια, τώρα δεν μου κάνουν.

      Delete
    2. Πάντως σε ούλλα νιώθω σε. Στο πόσο με κουράζουν οι δουλειές, στο πόσο ψάχνω κάτι διαφορετικό, στο πόσο θέλω να έρτει κάτι ενδιαφέρον στη ζωή μου, στο πόσο θέλω να φύω να πάω κάπου αλλού για ένα διάστημα. Αλλά δεν. Γι'αυτό σκάω γιατί εν θα είμαι τόσο ευγενική όσο εσύ άμα απαντήσω ότι αν με σπονσάρετε πάω, αλλά μόνη μου ΕΝ ΜΠΟΡΩ τζαι γι'αυτό κλαιουμαι...

      Delete
    3. Ακου με: ΜΠΟΡΕΙΣ μια χαρα μόνη μου. Απλά φοβάσαι. Η ζωή είναι πολύ μικρή για φόβους - ειδικά σε μερικά θέματα, που όταν τολμήσουμε, θα μας κάνει καλό και θα μας πάρει ένα βήμα παραπέρα.

      Delete
  2. Επειδή πάνω στο θέμα της δουλειάς με κάλυψε απόλυτα η Moonlight και νιώθω πως ότι και να προσθέσω θα είναι πλεονασμός, εγώ θα σταθώ στο κομμάτι του έρωτα. Νομίζω ότι ναι, όταν το έχεις αυτό μπορείς να αντέξεις διάφορα πεζά και ανιαρά της καθημερινότητας. Αν το καλοσκεφτείς, όλη η καθημερινότητα και η ζωή μας είναι οργανωμένη με ένα πολύ πεζό και ανιαρό τρόπο.

    Έχω 7 χρόνια το blog και προφανώς δεν ήμουν μόνη μου όλο αυτό το διάστημα, αλλά επέλεγα να μην λέω κάτι ξεκάθαρα στο blog. Απλώς θέλω να σου πω ότι κι εγώ για πολύ καιρό πριν ένιωθα πολύ μόνη μου, πολύ ξενέρωτη, πολύ καλόγρια. Για άπειρο καιρό, πάνω από χρόνο. Και από ένα σημείο και μετά κάπως εθελούσια. Απλώς δε μπορείς να κάνεις κάτι για να ερωτευτείς, εκτός από το να είσαι ανοιχτή σε αυτό. Ίσως και να το "σπρώξεις" λίγο με κάποια γνωριμία από γνωστούς γνωστών, αλλά από ότι καταλαβαίνω δεν είναι κάτι που θέλεις. Όμως για όλους μας υπάρχει εκείνος ο άνθρωπος εκεί έξω, αλήθεια το πιστεύω πλέον.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ποιο θέλει να σπρώξει κάτι με γνωριμία από γνωστους; Μου προκαλεί ανατριχίλα. Εκτός και αν ειναι η κολλητη σου που σε ξέρει απέξω κι ανακατωτά.
      Αλλά ως μια ηλίθια ρομαντική μερικές φορές, πιστεύω ότι είναι κάπου εκεί έξω. Μπορεί και σε άλλη ήπειρο αν με ρωτάς :)

      Delete
    2. Ναι υπάρχει. Σου το λέει μια από την ίδια φυλή (ηλίθια ρομαντική :Ρ )

      Delete
  3. φυσικο ειναι.. μετα απο τοσο κοπο και γνωση, καπως ετσι νιωθουμε.. Χρειαζεσαι επειγόντως διακοπες! κάπου να ξεφορτωσει το μυαλο.. να δει πιο καθαρα η καρδια και να (ξανα)αποφασισει. Το εχω νιωσει πολλες φορες στη ζωη μου.. Ρωτησε την καρδια σου και αστη να αποφασισει, ειναι η μονη που ξερει τι θέλεις! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ροδιά :) , που είσαι;

      Διακοπές....θελω μηνών διακοπές πιστεύω. Αυτό είναι το θέμα μου. Δεν είναι τα τριήμερα ή η μια βδομάδα. Εκανα μια βδομάδα διακοπές και δεν με χωρούσαν οι τόποι. Στην Κύπρο φυσικά...
      Η καρδιά μου, νομίζω μιλάει αλλά φοβάμαι να την ακούσω.

      Delete
  4. Δύο σημεία συγκράτησα από το κείμενό σου: ότι νιώθεις πως ανοίγουν μεγάλα κεφάλαια στη ζωή σου και ότι δεν έχεις στόχο κι επιθυμίες και δε φανταζόσουν έτσι αυτό το διάστημα. Φαίνεται κάπως οξύμωρο να περιμένεις κάτι μεγάλο χωρίς ενθουσιασμό (το αν αυτό θα είναι όμορφο ή άσχημο δεν έχει, νομίζω, μεγάλη σημασία: τα μεγάλα σε κινητοποιούν όπως και να έχει - όπως και να έχει, είναι ενδιαφέροντα). Από μια άποψη, όμως, είναι λογικό: η περίοδος των επιθυμιών και της αδρεναλίνης είναι όταν προετοιμάζεις κάτι, όταν κυοφορείται κι όταν ξεκινάς να το υλοποιείς. Τότε είναι που το φαντάζεσαι για τόσο χρονικό διάστημα, που αργότερα, όταν πια το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να περιμένεις να δεις τι έκανες, έχει "ξεφουσκώσει" μέσα σου και αυτός ο χρόνος μοιάζει τελείως άχαρος. Όπως όταν προετοιμάζεις ένα ταξίδι για διακοπές: το περιμένεις, το περιμένεις, κάνεις την προετοιμασία σου και τη μέρα πριν ξεκινήσεις επιτέλους, νιώθεις να το βαριέσαι (σε μένα, τουλάχιστον, αυτό συμβαίνει). Στοιχηματίζω λοιπόν, πως όλο αυτό που περιγράφεις είναι απλά απόρροια κούρασης και θα αντικατασταθεί σύντομα από καλύτερη διάθεση. Πάντως, τώρα που το σκέφτομαι, και η ανυπομονησία στο τελικό στάδιο των μεταβατικών περιόδου, μπορεί να εμφανίζεται με τα ίδια συμπτώματα με τα δικά σου. Αν μου επιτρέπεις να κάνω μια πρόταση που πιστεύω θα τη βρεις χρήσιμη, το να απασχοληθείς με κάτι δημιουργικό που σου αρέσει, ως χόμπι, ή το να προσφέρεις εθελοντικά βοήθεια για έναν καλό σκοπό, έχω διαπιστώσει πως είναι δραστηριότητες που "γεμίζουν μπαταρίες". :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Λοιπον ακου, λίγες μερες μετά που έγραψα το ποστ έγιναν τα πάνω κάτω. Και καλά και κακά.
      Η κούραση μου δεν έφυγε. Η σούμα είναι ότι δεν έχω ωρα να ειμαι κουρασμενη η να βαριέμαι!
      Το μόνο μου χόμπι ειναι να καταφέρω να παώ κανενα γυμναστήριο σε κάποια φάση και να δω φιλους και οικογένεια.
      Επισης πιστευω ότι οι μπαταρίες γεμίζουν και με ερωτικές κουβέντες :)

      Delete
  5. "στο τελικό στάδιο μεταβατικών περιόδων" ήθελα να γράψω παραπάνω. Ηλίθιο auto-correct! :-)

    ReplyDelete
  6. Τζόκερ παίζεις;
    :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θα αρχίσω. Προκειμένου να μην συμβαίνουν όλα τα πιο πάνω!

      Delete