Wednesday, June 17, 2015

Πώς να χάσεις τα αυγά και τα καλάθια ( και να είναι το καλύτερο που σου έχει τύχει ποτέ)

Ήμουν σε μια παρέα τις προάλλες, με δύο 27χρονες. Σούπερ κορίτσια, μέσα σε όλα, φιλικές, μαγκάκια, ψαγμένες κλπ.
Η μια της παρέας όμως, ανακάλυψα σε κάποια φάση, δεν μπορεί στην ιδέα να χάσει την έλεγχο. Φρικάρει. Όταν το παραδέκτηκε, γύρισα και την κοίταξα με ένα ύφος, που δεν νομίζω να ήταν το πιο συμπονετικό μου. Άκουγα καλά; Τί σημαίνει δεν μπορείς στην ιδέα του να χάσεις τον έλεγχο; Τί σε κάνει να νομίζεις ότι πρώτον, δεν θα συμβεί και δεύτερο και πιο σημαντικό, ότι αυτό είναι για καλό;

Αν δεν χάσεις τον έλεγχο καταρχάς δεν θα μάθεις πέντε πράγματα, δεν θα ανακαλύψεις άλλα δέκα πράγματα, δεν θα βρεις τον εαυτό σου.
Επίσης ο έλεγχος είναι μια έννοια που μπορεί να έχει νόημα, μόνο όταν πρόκειται για πρακτικούς λόγους. Π.χ. έχω τον έλεγχο των πράξεων μου και δεν θα χάσω την πτήση μου ( μιλάει ο άνθρωπος που ανέβηκε σε 8 αεροπλάνα τον τελευταίο ενάμιση μήνα) ή ελέγχω το φαί να μην μου καεί. Πρακτικά πράγματα.

Οπότε γυρίζει η σοφή και 11 χρόνια πιο μεγάλη τουλίπα ( m-o-n d-i-e-u) και της λέει : Μα δεν είναι εντελώς βαρετό να μην χάνεις τον έλεγχο; Θα σου άρεσε να κάνεις παρέα ή να φλερτάρεις με έναν άνθρωπο που δεν θέλει να χάνει τον έλεγχο;

Δεν ξέρω αν το έπιασε, αλλά από την άλλη δεν μπορούσε να με αντικρούσει. Γιατί αυτή τη χρονιά, όχι μόνο έχασα τον έλεγχο, αλλά είχα και όλο το θάρρος και το θράσος του κόσμου, να αφήσω και ότι άλλο νόμιζα ότι έλεγχα. Σχέσεις που δεν οδηγούσαν πουθενά, δεδομένα καθημερινότητας. 

Και πάνω σε ΟΛΑ, έσπασα και αυτή τη φούσκα που σού έλεγα: Έδωσα παραίτηση από τη δουλειά μου! Ναι αυτό, έκανα αγαπητέ φίλε, δεν θα σου πω άλλους γρίφους. Παραιτήθηκα. Ταλαιπωρήθηκα ώσπου να το αποφασίσω, αλλά όλα τα σημάδια ήταν εκεί: Δεν ήμουν ευτυχισμένη, δεν ήμουν καλά, δούλευα πολύ χωρίς να καταλαβαίνω το γιατί, έπαθα μίνι κατάθλιψη και δεν έβγαινα από το σπίτι. Με λίγα λόγια δεν με έπαιρνε πουθενά όλο αυτό.
Και έτσι , έχασα τον "έλεγχο". Της θέσης που είχα, του ωραρίου ή έστω της καθημερινότητας που είχα. Και πλέον αυτό που θα κάνω είναι, χωρίς δίκτυ ασφαλείας πια, να βρω το δρόμο που μου ταιριάζει. Και αυτή την πορεία, θα την ελέγξω όσο μπορώ. 
Γιατί τις περισσότερες φορές, το ένστικτο έχει πολύ μεγαλύτερη δύναμη από τον έλεγχο.

Αυτά σκεφτόμουν να πω, στην φίλη μου την 27άρα. Αλλά θα την αφήσω να το μάθει μόνη της, όταν μια μέρα, φανεί τυχερή και χάσει και τα αυγά και τα καλάθια.


18 comments:

  1. Αν η μία της παρέας μιλούσε Ελληνικά, άνετα ήμαστε στην ίδια παρέα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Οχι δεν ημαστε στην ιδια παρεα :)

      Delete
  2. μπράβο!
    τουλίπα μπράβο!

    Η 27χρονη είναι κοντά στην απομυθοποίηση ότι δεν υπάρχει έλεγχος!

    ποιος έλεγχος ασπούμε;

    τάχα ελέγχει όλο της το παρόν και το μέλλον;

    τι κουραστικό πράμα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το πιο παράξενο από όλα βέβαια, είναι ότι η αντίδραση του κόσμου στην παραίτηση μου είναι : μπράβο :)
      Εντάξει όμως, αλλά θα με ταϊζετε να το ξέρετε!

      Ναι ποιος έλεγχος; Και αν τον χάσεις τι θα πάθεις; Ειδικά στα 27 ΤΙΠΟΤΑ!

      Delete
  3. Η πλάκα είναι όταν νομίζουν ότι μπορούν να έχουν και τον έλεγχο στις πράξεις άλλων ανθρώπων! μουαχαχαχα.

    Παραίτηση ε; Είπες να σπάσεις φούσκες και τις έσπασες!

    Καλή τύχη στο ψάξιμο τουλιπίτσα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Α καλα το να θες να ελεγχεις τον αλλο δεν παιζει εννοειται - εκτος και αν ο αλλος τα θελει ο κωλος του. Αλλα να θες να μην χανεις τον ελεγχο οσο αφορά εσένα, ε είναι κρίμα!

      Ολες μου οι φούσκες ήταν τεράστιες Νεραιδα μου! Ασε που το έπαιζα με γρίφους για ευνόητους λόγους. Διαλύθηκα φέτος. Η μόνη μου σταθερή είναι οι άνθρωποι γύρω μου και το γεγονός ότι μένω Κύπρο.

      Ευχαριστώ :)

      Delete
  4. I ain't gonna work on Maggie's Farm no more...

    https://www.youtube.com/watch?v=mmceSj07_fs

    ReplyDelete
  5. Εύγε! Άντε σιγά, σιγά να πάρεις και την απόφαση να μεταναστεύσεις να βρεις την απόλυτη ευτυχία. Οι άνθρωποι που είναι δέσμιοι της δουλειάς τους είναι τα μάλα βαρετοί - για να τα ακούω εγώ το λέω.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μιλάς για το 90% του πληθυσμού όμως...
      Να σου πω την αλήθεια, μέσα σε γραφείο δεν με φαντάζομαι. Freelancing και ο Θεος βοηθός

      Μετανάστευση...αχ ξύνεις πληγές, να το ξέρεις.

      Delete
  6. ΜΠΡΑΒΟ!!!! Αν δεν ήσουν ευτυχισμένη καλά έκανες και παρετήθηκες!! Θέλει τεράστια αρ...δια αυτό που έκανες!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) ευχαριστώ πολύ! Για να δούμε τώρα τι θα γίνει!

      Delete
  7. Οι άνθρωποι που δεν αντέχουν στην ιδέα να χάσουν τον έλεγχο είναι, κατά την άποψή μου, άτομα που πιστεύουν ότι δε μπορούν να διαχειριστούν τις εκπλήξεις. Το σαφώς προδιαγεγραμμένο, το από πριν και όσο γίνεται πιο καλά ορισμένο τούς δημιουργεί ασφάλεια, συνθήκες στις οποίες ξέρουν ότι θα ανταπεξέλθουν. Κάτι απρόοπτο, το να χάσουν τα αυγά και τα καλάθια, θα ήταν φοβερά αγχογόνο για τους ανθρώπους αυτούς και παροδικά ίσως τους παρέλυε. Δε θεωρώ ότι πρόκειται τόσο για αλαζονικά άτομα, που νομίζουν ότι έχουν την ικανότητα να ελέγχουν τα πάντα, όσο για άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση, ουσιαστικά: γιατί μάλλον πιστεύουν ότι δε φτάνουν οι ικανότητές τους να τους στηρίξουν, όταν βγουν από την comfort zone τους. Και καταλήγουν να προτιμούν την ευτυχία της ηρεμίας, της χωρίς διακυμάνσεις και συγκινήσεις, από τον ενθουσιασμό του να ανοιχτούν στο πέλαγος της αταξίας. Μην τους περνάς για χαζούς, ωστόσο: ξέρουν τι παζάρι κάνουν, απλά αναγκάζονται να συμβιβαστούν με αυτό που παίρνουν (έστω κι αν δεν το παραδέχονται). Αυτή, τουλάχιστον, είναι η ανάγνωση που κάνω και είπα να σου την προσφέρω, τουλίπα του άστεως, στο ενδιαφέρον θέμα της ανάρτησής σου.
    Καλή συνέχεια στις δικές σου ανοιχτές θάλασσες! Και να ξέρεις, ότι πολλά control freaks θα ζήλευαν τα ταξίδια που θα κάνεις. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα κορίτσι με το υπέροχο όνομα και το πολύ ενδιαφέρον σχόλιο! Ολόκληρη διατριβή και εν μέσω καλοκαιριού, εκτιμάται ιδιαιτέρως :)
      Συμφωνώ απόλυτα. Είναι ο φόβος του " και μετά τι;". Η απάντηση " θα δεις", δεν τους κάνει, δεν την πιάνουν. Ή μάλλον, αφού δεν τους λέμε χαζούς - δεν είναι, αλλά υπάρχει διαφορά στο IQ από το EQ - μάλλον αποφεύγουν να σκεφτούν την πιθανότητα του "θα δεις".

      Σε ευχαριστώ για ευχή :) Φοβισμένη, αλλά μετά από πολλά χρόνια, με μάτια ανοικτά και χαρούμενη, θα κολυμπήσω σε ανοικτές θάλασσες! και λέω , για αλλαγή, να μην ακούω τι έχει να πει το κάθε control freak ή freak :)

      Delete
  8. Μπράβο Τουλίπα μου! Οι άνθρωποι που δεν θέλουν ποτέ να χάνουν τον έλεχγο, υποφέρουν από μια δόση ψυχαναγκασμού.
    ΠπιΕς: Έγραψά σου το μέιλ μου να σου στείλω φώτος της Λούσης (εν σε έγραψα) :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Που ειναι το μεηλ σου; Σου δινω το δικο μου να μου στειλεις σε παρακαλω : espresso317@hotmail.com

      Ναι ενας ψυχαναγκασμος σίγουρα υπάρχει.

      Delete
  9. Άντε επιτέλους έκανες την μεγάλη αλλαγή. Ε-ΠΙ-ΤΕ-ΛΟΥΣ


    Φιλική συμβουλή από έναν 33ρη. Το freelancing είναι καλό μόνο για να βγάζεις ένα έξτρα χαρτζιλίκι. Καλύτερα να δημιουργήσεις μια "δική σου" δουλειά. Τουλάχιστον εκεί μπορεί να έχεις μια κάποια πιθανότητα να επιζήσεις καλά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το freelancing αμα το τρέξεις σωστά και έχεις δημιουργήσει βάσεις στις δουλειές σου με κοσμο, το κανεις επαγγελματικα. Και το δικη σου δουλεια ομως, ειναι μερος του. Δινεις υπηρεσιες, you know what I mean?

      Delete