Friday, November 04, 2011

Μες της πόλης τα στενά

Σήμερα διαβασα στο Φιλελευθερο ότι ένας άγνωστος επιτέθηκε χθες στις έντεκα παρα εικοσι το βράδι, σε μια γυναικα κάτω στην Τάφρο για να της πάρει την τσάντα.
Τρόμαξα. Θα μπορούσε να ήμουν εγώ, εσύ, οποιοσδήποτε από μας μας.
Αργά δεν ήταν. Δηλαδή θα μπορούσε να ήταν η ώρα που θα πάρκαρα για να πάω, για παράδειγμα στην Plato's.

Σε λίγες βδομάδες είναι οι εκλογές για το νέο δήμαρχο της πόλης. Πέτυχα μια μέρα τον Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη σε ένα σπίτι και τον ρώτησα ή μάλλον του δήλωσα πως έχουμε κουραστεί όλοι με την πόλη που είναι γεμάτη σημάνσεις για Οδικά Έργα και με τα κτίρια που είναι έτοιμα να πέσουν πάνω μας.
Το οδήγημα στους δρόμους της εντός των τειχών πόλης έχει καταντήσει σαν τη διαδρομή Παρίσι- Ντακάρ. Εκεί που προσπαθείς να αποφύγεις μια λακούβα, πετάγεται ένα στραβωμένο σήμα τροχαίας. Πας να το προσπεράσεις και τσουπ βρίσκεσαι σε αδιέξοδο. Κάνεις όπισθεν και σχεδόν πας να πατήσεις κόσμο που προσπαθεί να περπατήσει στη μέση του δρόμου για να μην βρεθεί μέσα σε καμιά τρύπα με παλιοσίδερα.
Άσε που η φράση "κάνω πεζοδρόμιο", εδικά στη Λευκωσία δεν υπάρχει - μόνο μεταφορικά!
Κάντε δρόμους και πεζοδρόμια της προκοπής! Πόσο δύσκολο είναι;
Η δικαιολογία "μα υπάρχουν αρχαία" στέκει ως ένα σημείο. Ως το σημείο που δεν παρεμβαίνει η κωλυσυεργία του Τμήματος Αρχαιοτήτων , που ως κυβερνητικό τμήμα, κινείται με ρυθμούς χελώνας με πατερίτσες.
Το θέμα είναι πως η Κύπρος θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ σε λίγους μήνες και δεν έχει να δείξει μια πρωτεύουσα της προκοπής.
Ούτε μια πλατεία.
Τέλεια;
Πόσο τριτοκοσμικοί είμαστε;
Μόνο Cayenne και CLK έχουμε να δείξουμε πια.

Όσο περνάνε τα χρόνια και ζω και αναπνέω στη Λευκωσία, με ενδιαφέρει όλο και περισσότερο.
Αγαπώ την παλιά πόλη, θέλω να κυκλοφορώ με άνεση και ασφάλεια εκεί.

Γουστάρω να αναλάβουμε δράση.
Γουστάρεις;

34 comments:

  1. Διά της παρούσης ανάρτησης προφανώς ανακηρύσσετε την επίσημη έναρξη της εκστρατείας του υιού Γιωρκάτζη ανάμεσα στους bloggers.

    ReplyDelete
  2. Εγώ ανυπομονώ να μας πεις την απάντηση του Γιωρκάτζη πάντως!

    ReplyDelete
  3. ενώ στη Λεμεσό πριν λίγους μήνες που έκαναν την ανάπλαση στην περιοχή του Κάστρου και βρηκαν ένα σωρό αρχαία τι έκαναν; κωλυσιέργησαν; μπα! τα κατέγραψαν και τα ξαναθαψαν και είναι όλα έτοιμα και πεζοδρομήθηκε η περιοχή.
    κάποιοι διαφωνούν βέβαια που τα έθαψαν και με προβληματίζει η γρηγοράδα με την οποία αντιμετώπισαν το θέμα αλλά ορίστε που μπορεί και το τμήμα αρχαιότητων όταν θέλει να κάνει γρήγορα :)

    έχεις δίκιο πάντως. μια φορά κυκλοφόρησα με αυτοκίνητο στην παλιά Λευκωσία και ακόμα θυμάμαι ότι ήταν σαν σενάριο βασανιστικού εφιάλτη

    ReplyDelete
  4. Εγω θα ελεα οτι το θεμα της αστυνομευσης εν πολλα πιο σοβαρο που το αν εν γεματη σημανσεις η πολη. Παντως εγω εν επροσεξα τουτο που λεεις ουτε ειχα ποττε προβλημα με την κυκλοφορια στους δρομους της παλιας πολης

    ReplyDelete
  5. για την λευκωσία ήταν αυτά που περιγράφεις ή για καμιά πόλη στην ναμίμπια? μην τρελαθούμε τώρα... πέ μας το καθαρά τζαι μεν μας κάμνεις ολόκληρη πολιτικάντικη αφηγηση για να μας πεις ότι εν να ψηφίσεις τον γιο του γιωρκάτζη για δήμαρχο... τον διευθυντή της κόκα-κόλα τζαι της γκλόρια τζην τζαι τον γιο της γεναίκας του τάσσου...

    ReplyDelete
  6. Εννοείται θα ψηφίσουμε Γιωρκάτζη. Γιατί; Έχει κι ανθυποψήφιο;

    ReplyDelete
  7. cayenne και clk που εν παρκαρισμένα στα όσα πεζοδρόμια υπάρχουν

    ReplyDelete
  8. Καλά, για τα πεζοδρόμια που εν στενά τι να κάμουμε, να σύρουμε τα σπίθκια κάτω για να τα μεγαλώσουμε;

    Το θέμα με τα αυτοκίνητα λογικά εννά λυθεί με τις ιδιωτικές εταιρείες που εννά προσλάβει ο δήμος για έκδοση προστίμων παράνομης στάθμευσης

    ReplyDelete
  9. Εγίνηκε ένα περιστατικό στην παλιά πόλη τζιαι έκαμες το τζιαι συ θέμα. Σιγά το πράμα. Και που δεν γίνονται τέτοια περιστατικά; Δε ζούμε σε ένα κόσμο όμορφο αγγελικά πλασμένο. Οξά θέλετε parking ακριβώς πόξω που το μαγαζί που πάτε, όπως σε άλλα μέρη, για να παρκάρετε πας τα πεζοδρόμια γιατί φοράτε την τακκούνα και εν μπορείτε να παρπατήσετε 300 μέτρα; Ή τωρά που άρχισε η προεκλογική προσπαθείτε να μας πείτε ότι η παλιά πόλη δεν είναι ασφαλής - τόσα χρόνια δεν άνοιξε ρουθούνι.

    Με τις υγιές σας ο Γιωρκάτζης, που εν μπορεί να ανοίξει το στόμα του και θα σας λύσει όλα τα προβλήματα. Εμπρός να εκλέξουμε δήμαρχο τον γιο του Πολύκαρπου του αρχηγού του παρακράτους της 10τίας του '60.

    ReplyDelete
  10. ρε ανώνυμε2, είμαι ο ανώνυμος1 τζαι προσυπογράφω όλα όσα είπες στο σχόλιο σου... η υποκρισία της τουλίπας είναι εξωφρενικη: παρακολουθώ τα πράματα που γράφει εδώ τζαι αρκετό καιρό, τζαι όλου ήταν μέλι γάλα στην παλιά πόλη τζαι τωρά που έβαλε υποψηφιότητα ο γιος του γιωρκάτζη έν όλου λάθος... όμως η υποκρισία και η ψευτιά έχουν κοντά ποδάρια...

    ReplyDelete
  11. όλα... ήθελα να πω...

    ReplyDelete
  12. Είναι κομμένοι οι δρόμοι στην παλιά λευκωσία επειδή .. για πρώτη φορά... σάζεται!!! Το δημαρχείο ξεκινά τωρά, πεζοδρομήθηκαν ήδη αρκετοί δρόμοι, τελειώνει η πλατεία σολωμού, αρχίζει η ελευθερίας. Δουλεύει η Μαύρου. Τώρα με τι λεφτά δεν ξέρω αλλά είναι πολύ δραστήρια. Το κόμμα της δεν θα το ψηφίσω ποτέ, εκείνη όμως ναι.

    ReplyDelete
  13. τελικά φαίνεται ότι όσοι κάμνουμε κριτική στο φαινόμενο ''γιωρκάτζης'' προτειμούμε να είμαστε ανώνυμοι.. είναι τυχαίο? δεν ξέρω... αλλά όταν έχεις ακούσει ότι ο περί ου ο λόγος είναι ο γιος του αρχηγού της πιο σκοτεινής κατάστασης που πέρασε από τον τόπο, σίγουρα η ανωνυμία είναι μια ασπίδα προστασίας...

    ReplyDelete
  14. anomymous1 , ειπα οτι του ΔΗΛΩΣΑ δεν ειπα οτι θα τον ψηφισω. Αυτό για να το διαβάσουν και οι υπολοιποι. Ασχετο, δεν ψηφίζω Δημο Λευκωσίας παιδες.

    ReplyDelete
  15. M, ενα χαμογελο!

    ReplyDelete
  16. Daisy, Το Τμήμα Αρχαιοτήτων και οι πλείστες κρατικές υπηρεσίες γενικά "κολλάνε".
    Μια χαρα τα αρχαία που βρήκαμε αλλά ξέρω πολύ κόσμο που προσπαθεί να αναπαλαιώσει σπίτι στην παλιά πόλη ( Λευκωσια και Λεμεσό) και περιμένει εξωφρενικά πολύ καιρό.

    ReplyDelete
  17. marcella, εσυ αγαπη μου επιασες το νοημα του post.Οχι σαν μερικους ανωνυμους.

    ReplyDelete
  18. the passenger, επειδη συνηθισαμε. Δηλαδη δεν σε ενοχλει που η πλατεια Ελευθερίας ειναι ενα μπουρδελο εδω και χρόνια;

    ReplyDelete
  19. Ανωνυμε 2, δες το πρωτο σχολιο που εκανα στον ανωνυμο 1.
    Και σας παρακαλω ας ξεκολλησουμε απο τα πολιτικα θεματα. Ασχολουνται οι υποψηφιοι και τα κομματά τους ( σιγα μην ενδιαφερονται για την πολη). Ας μην το κανουμε και εκεις.

    ReplyDelete
  20. Anti-Christos, βεβαια και εχει. Ξέρω δύο. Γιατί "εννοείται";

    ReplyDelete
  21. Χαιβανι, τουλαχιστον δεν ειμαστε Αθηνα που πραγματικα δεν μπορεις να περπατησεις στα πεζοδρομια. Αλλά απο την αλλη ναι συμφωνω.

    ReplyDelete
  22. The passenger,δεν το ήξερα πως θα γινοταν αυτο με τις ιδιωτικες εταιρειες.

    ReplyDelete
  23. Anonymous3 ( υποθετω εισαι αλλος εσυ), γιε μου ξεκολλα. Πιστεψε με περπατω πολυ περισσοτερο απο σενα η οπως το γενικευεις απο "εσας"

    ReplyDelete
  24. Ρε παιδια, εχετε παρεξηγησει.
    Εγω δεν υποστηριξα Γιωρκατζη, ουτε Μαυρου. Το παιχνιδι των κομματων το εχετε καταλαβει;
    Ειμαι σιγουρη οτι η Μαυρου θα μπορουσε να κανει περισσοτερα, αλλα υπαρχουν εμπλεκομενα συμφεροντα.
    Και ναι ρε η παλια πολη ειναι ΑΦΗΜΕΝΗ.

    Επισης οσοι με διαβαζουν και με θεωρουν εξωφρενικη και ακόμα συνεχιζουν να το κανουν...χα χα χα

    ReplyDelete
  25. Τουλίπα, οι συνάξεις στα σπίτια με την παρουσία του φερέλπιδος πολιτικού Γιωρκάτζη επιχορηγούνται από τη μητέρα του; Έχω απορία. Γιατί τα τσιάγια για υποστήριξη της υποψηφιότητάς του έσιει κανένα χρόνο που αρκέψαν. Εν πολύ το χρήμα βλέπεις.

    Και η δέυτερή μου απορία: ερώτησες τον αν ξέρει πού εν η Λήδρας οξά εν εκαταδέκτηκε να παέι καμιά φορά. Σε κανένα πολιτιστικό γεγονός της πρωτεύουσας επήεν ποττέ του ή τα άτομα που συχάζουν τζιάμε εν πολλά bass class για τα γούστα του;

    Εμφανίστηκεν εχτές στα εγκαίνια της Πλατείας Σολωμού, όπως τον αλεξιπτωτιστή, για να κάμει δηλώσεις και άνοιξε το στόμα του και είπε 2 προτάσεις εκ των οποίων η μια ήταν "Η Λευκωσία είναι η πρωτεύουσα της Κύπρου" και η δεύτερη ήταν το αναμάσημα του slogan της καμπάνιας του.

    Για άλλη μια φορά, Γιωρκάτζης for mayor... και τα μυαλά στα κάγκελα...

    Και ναι, οι εποχές που ζούμε είναι δύσκολες, το μίσος που χύθηκε μες τους δρόμους είναι πολύ και δεν ξέρεις πού μπορεί να σε πετύχει. Αν επαίρναν σε μερικούς εν θα είχαν κανένα πρόβλημα να χρισιμοποιήσουν και πάλι τις μεθόδους του πατέρα Γιωρκάτζιη.

    Ανώνυμος 2

    ReplyDelete
  26. καλά ρε παιδιά ανώνυμα! τι πάθάτε;! ούτε υπέρ ούτε κάτα μίλησε η τουλίπα!!! μύγα σας τσίμπησε;!!!!

    τουλιπάκι εγώ γουστάρω δράση! θα δοκιμάσω και το πρόγραμμα με τα ποδήλατα ελπίζω αύριο. Διάβασα σήμερα ότι μέχρι τις 7/11 τρέχει πιλοτικά και θέλω πολύ να το στηρίξω.

    ReplyDelete
  27. Ανωνυμους 2, οκ ηρεμησαμε λιγο βλεπω τωρα που μαθατε οτι δεν υποστηριζω καποιο.
    Με όλα οσα λες, συμφωνω με τα περισσοτερα δεν τιθεται θεμα.
    Αν εξαιρεσουμε τις οποιεσδηποτε πολιτικες εκστρατειες και δουμε τα πραματα καθαρα, πραγματικα με ανησυχει αν τελικα ολα αυτα γινονται για το καλο του τοπου η σε αυτη την περιπτωση για το καλο της πολης και των κατοικων της.

    Το μόνο θέμα που ίσως θέλω να θίξω.
    Αν είναι καλός;
    Αν κουβαλάει ένα βαρύ ονομα και αυτό ειναι εναντιον του, δεν ειναι αδικος;
    Δεν ξέρω.
    Φυσικα, δεν πρεπει γενικως να αποδεχομαστε οτι με ενα παρτι και με πεντε δηλωσεις ο αλλος εχει κερδισει τη ψηφο μας.

    ReplyDelete
  28. mary, πεστα. Χρησιμοποιησα προσεκτικτα το ρημα "δηλωσα" για να μην θεωρηθει κατι. Και γω σε ενα σπιτι πηγα φιλων μου και ηταν εκει.
    Πες μου για τα ποδηλατα, ειμαι πολυ περιεργη! περιμενω ανταποκριση!

    ReplyDelete
  29. πληροφορίες εδώ..

    http://www.podilatoendrasi.com.cy/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=1

    για feedback αύριο :)

    ReplyDelete
  30. @Tulip
    Δυστυχώς ο μόνος τρόπος να γίνει κάτι για το καλό της πόλης είναι αν ευθυγραμμιστεί με το συμφέρον των κομμάτων. Προσωπικά δυσκολεύομαι να πιστέψω τον αλτρουϊσμό που πασάρει η πλειοψηφία των πολιτικών παντού, έχοντας υπόψην τα συμφέροντα και το χρήμα που παίζεται σε τέτοιες υποθέσεις. Sad but true - και φυσικά η πόλη (και ο κόσμος) μένει στο έλεος του Θεού για ακόμη μια φορά.

    ReplyDelete
  31. Γκέτο και στα μούτρα σου


    Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

    Άμα οι Λευκωσιάτες αρκέψουν τζαι μιλούν για την πόλη τους, πιάννει τους μια μεμψιμοιρία τζαι μια αρνητικότητα, ειδικά για την παλιά πόλη, που πολλά εύκολα υιοθετά τα “έτοιμα-σε-σκόνη-προσθέστε-νερό-και-ανακατέψτε” επιχειρήματα ρατσιστών, επιχειρηματιών τζαι άλλων τζαι αναπαράγει τα χωρίς να ξέρει ουσιαστικά τι κάμνει τζαι τι αποτέλεσμα μπορεί να έσει η στάση τους στον τρόπο σκέψης της κοινής γνώμης τζαι του ανυποψίαστου καταναλωτή των ΜΜΕ.
    Όπως είχα εκνευριστεί άμα ο Τσουρούλλης είσε περιγράψει στο περιβόητο πλέον μπλογκ του μιαν παλιά Λευκωσία εκτός της πραγματικότητας που ζούμε όσοι μεινίσκουμε, δουλεύκουμε, φκαίννουμε, πίννουμε, δραστηριοποιούμαστε δαμαί, κάπως έτσι τα πήρα θκιαβάζοντας τα σχόλια σε ανάρτηση κάποιου φίλου στο ίντερνετ.
    Γράφτηκαν ούλλες οι γνωστές αβίαστες γενικεύσεις που τροφοδοτούν τα δελτία του ΑΝΤ1 και τα δελτία τύπου του ΕΛΑΜ: “γκέτο”, “γεμάτο μετανάστες”, “εγκατάλειψη, βρομιά, κίνδυνος”… από ανθρώπους που σίγουρα έχουν φκει έξω τουλάχιστον μία φορά σε τούτες τες γειτονιές.
    Άρα ποια εν η διαφορά; Γιατί άμα ακούω τις τερατολογίες για την παλιά Λευκωσία νιώθω πως ακούω ρεπορτάζ ‘που παράλληλο σύμπαν;
    Ένα άλλο προκάτ επιχείρημα στην πλασματική συζήτηση για την “υποβάθμιση” του κέντρου επικαλείται ούλλα τα ταξίθκια που έσει κάμει ο ομιλών στην αλλοδαπή όπου τα ιστορικά κέντρα εν’ καλοφροντισμένα, υπέροχα, καλοφωτισμένα τζαι ακίνδυνα.
    Όμως έχω τζαι εγώ ταξιδέψει τζαι ζήσει σε κανονικές μεγαλουπόλεις, όι πόλεις σε μετάβαση όπως η Λευκωσία, όπου υπάρχουν πραγματικά υποβαθμισμένες γειτονιές – τζαι ακόμα τζαι στην Τσάινα Τάουν τζαι το Μπρονξ που επικαλούνται πολλοί δεν νιώθεις συνεχώς σε κίνδυνο. Πόσο μάλλον στην Λευκωσία.
    Μήπως παράλληλα η διαφορά εν’ τζαι μια διαφορά οπτικής; Ίσως κάποιοι περιμένουν να δουν πολλά, τζαι άμεσα και για αυτό τα όσα γίνονται στην καλλιτεχνική ζωή της πόλης, στη συνύπαρξη εμπορίου τζαι κατοικιών, “ντόπιων” τζαι “ξένων”, όση δυναμική τζαι αν έχουν, φαντάζουν λλία. Με άλλα λόγια, θέλουμε να έχουμε το κέντρο της Πράγας ετοιμοπαράδοτο, του κουθκιού, να το καμαρώνουμε τζαι να σαιρούμαστε, αλλά δεν καταλάβαμε πως η παλιά πόλη έννεν προϊόν το οποίο απαιτούμε, αλλά προκύπτει τζαι με τις δικές μας επιλογές.
    Γι’ αυτό θα ήθελα να παρακαλέσω να μεν ακυρώννεται έτσι αβίαστα η δημιουργική ζωή τζαι δημιουργικά ετερόκλητη πελλάρα της γειτονιάς μας. Αν βλέπουν γκέτο, ίσως τζαι να το φέρνουν μαζί τους.

    ReplyDelete
  32. Μ, Δεν υπαρχει αλτρουισμος. ΤΑ κομματα κινουν σαν μαριονετες τους υποψηφιους.

    ReplyDelete
  33. Γιώργο Κακούρη, Δεν ακυρώνεται τίποτα. Δεν μιλάμε για γκέτο, δεν μιλάμε για ανθρώπους, μιλάμε για συνθήκες ζωής, για πρακτικά θέματα.
    Οι μετανάστεες, αυτοί οι άνθρωποι που ζουν υπό τις χειρότερες συνθηκες χρήζουν καλύτερης αντιμετώπισης πάντως.
    Το ίδιο και οι ντόπιοι που παραμένουν στην παλιά πόλη, στα σπίτια τους.

    ReplyDelete