Thursday, May 06, 2010

Παύση και αμηχανία.

Ψες, ήμουν στο αυτοκίνητο επιστρέφοντας σπίτι. Δίπλα μου ένας φίλος. Τον παίρνει τηλέφωνο ο αδελφός του, που ζει Αθήνα. Καθώς κρατάει το ακουστικό, τον ακούω να λέει " Τι λες;;;". Κλείνει το τηλέφωνο, γυρίζει και μου λέει "Κάνανε διαδηλώσεις, σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι, η μια έγκυος".
Σοκ. Ως το "διαδηλώσεις", ήμουν ψύχραιμη. Όλη μέρα διαδηλώσεις, χωρίς ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Στο "σκοτώθηκαν", πήγε ο νους μου στα περσινά γεγονότα του Δεκέμβρη. Τα πράγματα έχουν αγριέψει. Στο "η μια έγκυος", κατάλαβα ότι ζούμε πια σε ταινία επιστημονικής φαντασίας.
Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, δύο γυναίκες και ένας άνδρας που ήθελαν να πάνε σπίτι για να μην βρεθούν στο μέσο της διαδήλωσης. Η μία από αυτές κουβαλούσε ένα μικρό παιδί μέσα της. Το "αφεντικό" της τράπεζας αρνήθηκε να τους αφήσει να σχολάσουν ( γιατί όντως, θα έχαναν πολύτιμα λεφτά από τις δεκάδες καταθέσεις της μέρας, αφού ως γνωστό όταν γίνονται διαδηλώσεις, ο κόσμος κάνει τις δουλειές του κανονικά).
Όλα αυτά, τρεις μέρες μετά την εξαγγελία των μέτρων και την έναρξη της δύσκολης περιόδου για την Ελλάδα.
Οι ανεγκέφαλοι που έριξαν τα μολότοφ, για ένα μαλακισμένο λόγο, αποφάσισαν ότι οι άνθρωποι μέσα σε εκείνη την τράπεζα είναι η εξουσία.
Που ήταν αυτοί οι ανεγκέφαλοι, όταν μια προς μια, οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, έκλεβαν κανονικά και με τον νόμο, τον απλό κόσμο; Όταν οι κυβερνήσεις έκαναν την πάπια για τις πυρκαγιές, όταν τα οικονομικά σκάνδαλα τα παρουσίαζαν ως σεξουαλικά για να γελάει ο κοσμάκης και να ξεχνά την πικρή πραγματικότητα;
Ο Γεωργελές στην σημερινή athens voice, γράφει στο editorial του:
"Η περίοδος άρνησης της πραγματικότητας τελείωσε. Τώρα θα φανεί αν η κοινωνία μας έχει δυνάμεις να αντιδράσει και να ξαναρχίσει από την αρχή. Θα το καταφέρει μόνο ενωμένη, όχι ο καθένας μόνος του. Μόνο υποψιασμένη, μόνο αν πάψει να είναι εύκολο θύμα στο λαϊκισμό και τη δημαγωγία."
Δεν νομίζω να υπάρχει Έλληνας που να αρνείται αυτή την πραγματικότητα. Λυπάμαι πολύ την κατάντια μιας τόσο όμορφης χώρας. Λυπάμαι που ο απλός ο κόσμος θα περάσει τόσες δύσκολες στιγμές.

Δεν έχω άλλα λόγια για τα χθεσινά γεγονότα. Δεν τολμώ να δω ειδήσεις σήμερα. Φοβάμαι τι έπεται να γίνει.
Θα καταντήσει η Ελλάδα σαν την Αργεντινή, το 2000, όπου εν τω μέσω της νυκτός, η χώρα χρεοκόπησε και τα τα χαρτονομίσματα, μετατράπηκαν σε απλά πολύχρωμα χαρτιά;
Θα ακολουθήσουν και άλλοι άδικοι θάνατοι; Πολύ πιθανόν.

Εύχομαι να βρει ο κόσμος τη δύναμη να σταθεί στα πόδια του.

Υ.Γ Η μεγαλύτερη διαδήλωση και ο κόσμος να απαιτεί πίσω τα κλεμμένα. Ναι να τα δώσουν πίσω. Να τιμωρηθούν επιτέλους κάποιοι. Να μην γίνονται απλά υποσχέσεις. Τα λόγια δεν έχουν καμία αξία πια.

5 comments:

  1. Νομίζω όλοι είμαστε σοκαρισμένοι από τις εξελίξεις μα κυρίως από την ωμή βία που αυτές προκαλούν σε ένα μικρόκομμάτι μια λαοθάλασσας που υποφέρει.

    Τα μέτρα είναι όντως αναγκαία για να καταφέρει να ορθοποδήσει η κοινωνία αλλά το πιο μεγάλο στοίχημα είναι να ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτείας/κυβέρνησης και λαού.

    Δύσκολα τα πράγματα...

    ReplyDelete
  2. rip.
    κατα τ'αλλα,σιωπη.και θλιψη.

    ReplyDelete
  3. Οργή και θλίψη απέραντη για όλα όσα δυστυχώς έγιναν και γίνονται ακόμα.

    ReplyDelete
  4. Mexri na ginei to foniko, htan mia apo tis pio omorfes pories pou eixa dei sth zwh mou, me 100,000 an8rwpous, neous, gerous, oikogeneiarxes me paidia, metanastes, pou zhtousan ta aytonohta. Wspou kapioi ougk, apofashsan oti htan to epanastatiko tous ka8hkon na petaksoun th molotwf se mia trapeza pou yphrxe kosmos. Bebaia yphrxan kai alla parelkomena (opws oti oi portes ths trapezas htan kleidwmenes apo thn dioikhsh), alla ayto den allazei thn malakia twn arougkalwn pou petaksan th molotwf.

    ReplyDelete
  5. Σιωπη και θλίψη παιδιά, τίποτε άλλο.

    οσοι ειστε αθηνα να προσεχετε.

    ReplyDelete