Tuesday, October 20, 2009

4


Μετά και από το δεύτερο επεισόδιο του «4» ( χθες κατάλαβα ότι ονομάζεται «Τέσσερις» και όχι «Τέσσερα») μπορώ να κάνω μια εμπεριστατωμένη ανάλυση του νέου αριστουργήματος δια χειρός Παπακαλιάτη.

Καταρχάς με το που είδα τον μπαμπά στο πρώτο επεισόδιο έτοιμο να αυτοκτονήσει, υποψιάστηκα πως η σειρά από την οποία αποφάσισε να εμπνευστεί ο σεναριογράφος (καλά, κλέψιμο είναι αλλά επειδή ανέκαθεν το έκανε καλά αυτό, θα του δώσουμε ένα ελαφρυντικό), είναι η αγαπημένη μου Brothers and Sisters. Η οποία, αν δεν την έχεις δει, έχει να κάνει με μια μεγάλη οικογένεια (ανάμεσά τους και η Calista Flockhart) η οποία μαζεύεται ένα βράδι σπίτι για μια επέτειο. Η μαμά είναι η Sally Field (εδώ η Μεντή) και o μπαμπάς ο Τομ Σκέριτ (εδώ ο Μυλωνάς). Σε εκείνο το πρώτο επεισόδιο, ο μπαμπάς παθαίνει καρδιακή ανακοπή, πεθαίνει και εκεί αρχίζουν όλα. Αποκαλύπτεται η ερωμένη πολλών χρόνων (όπως και εδώ) με την οποία μοναδική σχέση έχει ο αδελφός της απατημένης συζύγου (όπως και εδώ). Σε όλο τον πρώτο κύκλο, ο μπαμπάς εμφανίζεται σε σκηνές flashback ενώ στο «4» όπως είδα ψες, μάλλον θα εμφανίζεται ως συνείδηση για να κάνει φανταστικούς διαλόγους με όλους (το «φανταστικό» είναι η νέα αγάπη του Χρ.Π μάλλον).

Τα αδέλφια είναι όλοι ενδιαφέροντες χαρακτήρες που με ένα μαγικό τρόπο τα βρίσκουν μεταξύ τους, τρώνε σοκολατίνα στην κουζίνα, γελάνε όλοι μαζί, τα περνάνε όλοι μαζί, φλερτάρουν όλοι μαζί κλπ. Σαν αμερικάνικη feel good σειρά. Αυτό το στοιχείο, το «είμαστε όλοι μια παρέα» είναι αγαπημένο του Χρ. Π. Από δω υποθέτω πως ο Χρ.Π ή δεν έχει φίλους και κάνει wishful thinking πως έτσι θα ήθελε να είναι η ζωή του ή όντως έτσι είναι με τους φίλους του.

Ο Χρ.Π παίρνει πάντα το ρόλο του «μοιραίου» άνδρα. Σε αυτή τη σειρά ως ο Φθινόπωρος, έχει μια γλυκιά μελαγχολία στο βλέμμα και μια ζωή που αν και φαίνεται ήρεμη, ανατρέπεται με τον πιο «κινηματογραφικό» τρόπο.

Οι γυναίκες είναι πάντα ωραίες και λίγο μοιραίες. Από τη Ζέτα (η οποία ακόμα μόνο στο Παρά Πέντε μ άρεσε) μέχρι τη μικρούλα τη Σκιάδη που αν και ως τώρα με εκνευρίζει θα μας προκύψει μοιραία.

Υπάρχει πάντα ένας πρωταγωνιστής που είναι είτε μπλεγμένος στα ναρκωτικά ή είναι gay. Αλήθεια πως του ξέφυγε του Χρ.Π το gay στοιχείο σε αυτή τη σειρά; Μπορεί να γίνει η Zέτα όταν φάει το κέρατο από τον Χρ.Π.

Η μουσική όπως πάντα είναι σούπερ. Εύγε στον Χρ.Π και στον αδελφό του (είχα ακούσει παλιά πως αυτός επιλέγει αλλά είναι αφανής ήρωας)

Όλα είναι τόσο μα τόσο στιλιζαρισμένα. Ωραία σπίτια, όμορφα γραφεία, τέλεια ρούχα, τέλειες “Kodak moments”. Θέλω και εγώ αυτή τη ζωή.

Ο Χρ.Π λέει όπως πάντα το «γουστάρω» συνέχεια.

Τα ζευγάρια λένε πάντα μεταξύ τους «μωρό μου». Δεν έχει άλλες λέξεις αυτό το παιδί να γράψει;

Μπορεί να περνάνε τα χίλια μύρια, θανάτους, αποκαλύψεις, γράμματα, βαρετοί γάμοι, φανταστικές γκόμενες ΑΛΛΑ πάντα περνάνε καλά, παρεϊστικα και έχουν λεφτά και για ταξίδια.

Πάντα υπάρχουν σκηνές σε μια άλλη χώρα. Στο «Κλείσε τα Μάτια» ήταν το Λονδίνο, στο «Δυο Μέρες μόνο» το Παρίσι. Τώρα θα είναι η Νέα Υόρκη. Και μετά σου λένε, υπάρχει κρίση.

Αυτά. Πάντως εμένα ξέρεις που θα με βρίσκεις ΚΑΘΕ Δευτέρα. Μπροστά από την τιβι να βλέπω «4». Γιατί αν μη τι άλλο, ο Χρ.Π φτιάχνει όμορφα παραμύθια
.

14 comments:

  1. την ώρα που σιδέρωνα έχω να πω το είδα κι εγώ. Εμένα μου την "έσπασε" που έλεγαν συνεχώς τη λέξη πρότζεκτ και το έπαιζαν συνειδητοποιημένοι και υπεύθυνοι γιάπηδες. Δεν ειναι εντελώς 80's αυτό? Μου άρεσε το ζάκι ο Μουζουράκης, πολύ. Είναι καλός, είναι φάτσα. Η Ζέτα κατά τ' άλλα διάλεγε φενγκ σουι υφάσματα. Χαβ μέρσι επιτέλους!:

    ReplyDelete
  2. Gennika oti exei ypografin papakaliati nomizo en teleio..
    eshi enan sigekrimeno styl se ola tou ta erga alla paramenei analiotos

    ReplyDelete
  3. Ενθουσιάστηκα με την ιδέα της σειράς αλλά...
    θα προτιμούσα αν ο ΧρΠ άφηνε σε κάποιον άλλον την μουσική επιμέλεια. Ωραία η μουσική αλλά κλεμμένη από σάουντρακς ταινιών. Θα μπορούσε να υπάρχει κάτι πιο πρωτότυπο.
    Κλέψιμο ιδεών από πολλές σειρές και ταινίες, ούτως ή άλλως, όπως είπες.

    Ο Μουζουράκης δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας και είναι μάλλον το καλύτερο χαρτί της σειράς για να τραβήξει νεαρούς τηλεθεατές.

    Άλλο;
    Θα δούμε! :)))))))))))))))))))))

    ReplyDelete
  4. Τουλίπα ο θείος εν σου θυμίζει πολλά τον Σολ, με το μουσούι του και τις συζητήσεις με την ερωμένη; Καλή η μεταφορά- ποσκολιούμαι μέχρι να δείξει το επόμενο επεισόδιο του B&S αν και ενδιάμεσα βλέπω και Ally McBeal!
    Α, και τον Μουζουράκη ερωτεύτηκα τον από τον καιρό του Singles, την επόμενη φορά που θα είμαι Αθήνα θα πάω σίγουρα να τον δω!

    ReplyDelete
  5. υπάρχει σκηνη που αυνανιζεται ο ηθοποιος????
    γιατι εδω μας την κοψανε!τς τς τς!


    εδειξε χτες το δευτερο, μεγαλη τσοφτα,δεν ξαναπαρακολουθω!


    η μεντη μου αρεσε στο ρολο της μανας.

    ReplyDelete
  6. I (heart) Mάνα Walker!

    aka two times Academy Award (R) winner Sally Field

    ReplyDelete
  7. ha ha ha ένταλως τα λάλείς

    πολλά καλο

    ReplyDelete
  8. God I love your blog :)
    Kata t'alla pistevw pws to Kleise ta matia htan to kalytero so far.

    Yenika omws exei kali skinothesia pu se voitha na ksefiyeis apo to merikes fores atypo senario.
    Kai kali mousiki.
    Liyo jazz, liya OST apo do ki apo kei.
    He even used a trademark song from Dexter.

    Kalos einai.. not many people know where he's "borrowing" his ideas from anyway.

    ReplyDelete
  9. pink_fish, Τελείως ξεπερασμένο έχεις δίκιο. Αλλά τι να λέγανε; αυτή τη λέξη ξέρουν. Ο γκομενος τραγουδιστής είναι αυτός που τραγουδάει στο "Ελα" της Ζουγανελη.

    αγανακτισμενη, ναι ειναι μια σταθερή συνταγή και σίγουρα θα περάσεις καλά. και καλογυρισμένο και προσεγμένο.

    thalassamov, εδώ έκλεψε ολόκληρη σειρά, το soundtarck σε πείραξε; εδώ η μια χολιγουντιανή ταινία αντιγράφει τα τραγούδια της πάει. ανέκαθεν μ άρεσαν οι μουσικές του επιλογές! Θα δούμε θα δούμε!

    ReplyDelete
  10. Maggie, ναι το έγραψα πως ειναι ο Σολ! ρε συ πεθύμησα και γω να δψ brothers and sisters, μόνο ένα κύκλο είδα και μ άρεσε πολύ. Η Ally MBeal είναι τόσο μα τόσο αυτοβιογραφικό χα χα! Τα φιλιά μου στον Μουζουράκη τότε.


    πράσινη, αλήθεια;;; υποθέτω ο τύπος με τη φανταστική γκομενα; αντε πάλι αρχίσαμε με τα κοψίματα. ε βέβαια , είμαστε σοβαρή κοινωνία εμείς! Αν έχεις κάτι καλύτερο να κάνεις Δευτέρα βράδι σαφώς και δεν θα βλέπεις tv.

    the espressionist, μα τι ωραίο όνομα! ναι αγαπούμε sally field!

    ReplyDelete
  11. ρίτσα, είδες είδες; ;)

    unshaved,έχεις δίκιο σε όλα my dear. Ποιο τραγούδι πήρε από Dexter; Το Κλείσε τα Μάτια ήταν και μένα το αγαπημένο μου, βασικά το μόνο που είδα ολόκληρο νομίζω. Ήταν και φοιτητές στο Λονδίνο, καταλαβαίνεις. Φυσικά τώρα πάει Νέα Υόρκη αυτός. θα δούμε!

    ReplyDelete
  12. Ομολογώ πως ήμουν προκατειλημμένη γιατί οι σειρές του έχουν συνήθως μια δόση παράνοιας και εξωπραγματικότητας που με εκνευρίζει. Αλλά όταν είδα το πρώτο επεισόδιο μου θύμισε τόοοοοοοσο πολύ σινεμά που έψαχνα ποπ κορν. Οπότε το βλέπω για την σκηνοθεσία. Και για την μουσική παρ' όλο που είναι κλεμμένη.

    Μόλις αρχίσουν τα εξωγήινα θα το κόψω.

    (επίσης ένας λόγος είναι ότι ο αντ1 την ίδια ώρα δείχνει τοπ μόντελ που με απογοήτευσε τα μάλα)

    ReplyDelete
  13. Τουλίπα ανακάλυψα καταπληκτικό site με ΟΛΕΣ τις αμερικάνικες σειρές, αν θες σου βάζω λινκ. Από κει ξανα-ανακάλυψα την Ally και κόλλησα - αυτοβιογραφικότατο. Στο Brothers and Sisters είμαι στον τέταρτο κύκλο και περιμένω κάθε βδομάδα να ανεβάσουν νέο επεισόδιο.

    Άσχετο, αλλά και το How I met your mother εν τέλειο!

    Τούτο το comment φωνάζει που μακριά ότι δεν έχω κοινωνική ζωή, έννεν; :))))

    ReplyDelete
  14. τσαρτελλούι, αμα το συγκρίνεις με την υπόλοιπη ελληνική και κυπριακή τηλεόραση ( με εξαίρεση οτιδήποτε γράφει η Κοντοβά) εμ είναι σαφώς καλό!

    maggie, βέβαια θέλω link αν και είπα ότι ναι μεν φέτος θα επανέλθω στις σειρές αλλά 2-3 θα προλάβω να δω, από κανά κύκλο την καθεμιά. Προς το παρόν μόνο το Lie to me, μου πήρε 3 μήνες να δω 12 επεισόδια. Το How I met your mother, το είχα δει πριν από κανα δυο χρόνια, ναι είναι καλό! Ε, καλά θα είσαι όλη μέρα στα κλαμπ και τα μπαρ ( τα χιλιάδες που έχουμε);

    ReplyDelete