Tuesday, April 28, 2009

Malta

Λοιπόν, όπως έχουν κάνει χιλιάδες Κύπριοι, πήγα και γω Μάλτα την περασμένη βδομάδα. Ήταν εκείνη η απίστευτη προσφορά όπου με 220 ευρώ πετάς με Emirates και μένεις σε χλιδάτο ξενοδοχείο, στην περίπτωσή μας το Le Meridien στο St. Julians.
Αφού διάβασα τα βασικά, πήρα ένα οδηγό, αγόρασα ένα μεγάλο κόκκινο σακίδιο και επιβιβάστηκα στο αεροπλάνο. Από το οποίο δεν ήθελα να κατέβω αφού το enterntainement system της Emirates είναι καταπληκτικό. Εκατοντάδες ταινίες, σειρές, παιχνίδια. Εγώ από τη χαρά μου είδα 10 λεπτά από 20 περίπου ταινίες. Τελικά κατέληξα να βλέπω Dexter.
Να μην στα πολυλογώ, φτάνουμε Μάλτα και ενοικιάζουμε αυτοκίνητο από το αεροδρόμιο. Μέγα λάθος. Ποτέ μα ποτέ μη το κάνεις. Γιατί σε αυτό το μικρό νησί δεν υπάρχουν πουθενά κατατοπιστικές πινακίδες. Π.χ. φτάνεις σε έναν κόμβο και ενώ σε μια κανονική χώρα σου λέει που θα πας αριστερά, που ευθεία και που δεξιά εδώ δεν είχε τίποτα. Απλά το έπαιζες κυριολεκτικά κορώνα-γράμματα. Έτσι για μια απόσταση 5 χλμ κάναμε περίπου 2 ώρες. Από τη δεύτερη μέρα δεν  ήταν καν αστείο. Κατασκοτωθήκαμε μεταξύ μας και τα νεύρα του οδηγού γίνανε σμπαράλια.
Το βράδι κάναμε απόπειρα να πάμε για φαγητό στην Βαλέτα. Το βράδι ήταν γοητευτική, μου θύμιζε κάτι μεταξύ παλιάς Λευκωσίας και Ρώμης. Μπήκαμε σε ένα μικρό υπόγειο εστιατόριο και φαγαμε ωραία θαλασσινά.
Από την άλλη, το St. Julians είναι μια μικρή παραθαλάσσια πόλη. Έχει 3-4 ακριβά ξενοδοχεία, ένα καζίνο - στο οποίο ούτε που πάτησα- , μερικά εστιατόρια που προτείνουν οι οδηγοί και 3 κόλπίσκους. Αυτά. Α, και ένα εστιατόριο ελληνικό με την ονομασία "bouzouki" το οποίο φρόντισαν κάτι άλλοι Κύπριοι να μας υποδείξουν αφού σύμφωνα με αυτούς "η Μάλτα είναι μόνο πέτρες". Βέβαια, όταν έχεις συνηθίσει στους ουρανοξύστες της Λευκωσίας και στην high-tech Λεμεσό...
Τη δεύτερη μέρα, ξυπνήσαμε έτοιμοι να ανακαλύψουμε το νησί. 
Με υπέρμετρη αισιοδοξία πήραμε το αυτοκίνητο και υπολογίσαμε πως θα φτάναμε στην "Σιωπηλή Πόλη", τη Mdina σε μισή ώρα. Κάναμε μια.
Αλλά φτάσαμε και παρκάραμε και μπροστά στην είσοδο.
Τι όμορφη πόλη! Αφού ξεσηκώσαμε το κατάστημα με 
τα παραδοσιακά γυαλικα μπιχλιμπίδια (πήρα μια πολύχρωμη μικρή καρδία - έχω καταντήσει ρομαντική), περπατήσαμε στα δρομάκια. Τι καθαρά! Τι όμορφα! Ωραία μπαρόκ κτίρια, περιποιημένη πέτρα, τι να σου πω. Όνειρο.
Αφού περπατήσαμε σχεδόν πάντού, χωρίς να χαθούμε, αποφασίσαμε να επισκεφθούμε το Blue Grotto κάτι όμορφες σπηλιές μου που παίρνεις καραβάκι και μπαίνεις μέσα. Καταφέραμε να φτάσουμε εκεί αφού ρωτήσαμε 1-2 αστυνομικούς, 2-3 ντόπιους (συμπ. ενός όμορφου Μαλτέζου) και μια γριά που καθόταν σε μια πλατεία. Ευτυχώς που ήταν και η γιαγιούλα αλλιώς ακόμα θα πηγαίναμε.
Δυστυχώς δεν πήραμε βαρκούλα γιατί φύσαγε και ο καιρός δεν ήταν πολύ καλός. Όμως το τοπίο ήταν πολύ όμορφο. Νερό σε διάφορες αποχρώσεις του μπλε, γύρω άγρια φύση και στο βάθος η θάλασσα έμπαινε μέσα στο βουνό και οδηγούσε στις σπηλιές.
 Εδώ ο κόσμος ψαρεύει αλλά εκείνη τη μέρα δεν υπήρχε κανένας.
Με αυτά και με αυτά αποφασίσαμε να παραμείνουμε στη θάλασσα αλλά να κινηθούμε πιο πάνω - είδες επιμονή και υπομονή;- σε μια άλλη περιοχή, που δεν θυμάμαι τώρα, για να φάμε φρέσκα θαλασσινά. Πήγαμε συστημένοι από ένα γνωστό στην Κύπρο. Μόνο ένας Κύπριος θα έβρισκε κάποιο στη Μάλτα και μετά με τη σειρά του θα έστελνε όλους τους δικούς τους. Ο κύριος Dennis που μας υποδέκτηκε με ένα τεράστιο χαμόγελο μας ετοίμασε δύο τεράστιες πιατέλες fruit de mer. Γαρίδες, μύδια, άλλα μικρά οστρακοειδή, καλαμάρια, χταπόδια, ότι θες. Ήπιαμε και ένα ωραίο λευκό μαλτέζικο κρασί - δεν είναι καθόλου κακά τα τοπικά κρασιά, έχουν ένα χαρακτήρα ιταλικό- και τελειώσαμε το γεύμα μας με ένα canolle που ήταν σαν φλογέρα γεμιστό με ρικότα. Ο κύριος Dennis αφού μας χρέωσε 30 ευρώ το άτομο ( σκέψου να μην πηγαίναμε συστημένοι), μας κέρασε και ένα λικέρ παπουτσόσυκο - δεν έχωιδέα πως το λένε στα ελληνικά. 
Το βράδι παραμείναμε St. Julians, κανείς δεν άντεχε πια να χαθεί. 
Την τελευταία μέρα, αποφασίσαμε να την βγάλουμε στη Βαλέτα. 
Για να μπεις μέσα, υπάρχει μια μεγάλη πύλη, όπου περνάς μέσα από τα τείχη για να βρεθείς στην παλιά πόλη. Ο κύριος δρόμος θυμίζει κάτι από Λήδρας και Ερμού. Πεζόδρομος, καταστήματα και πολύς κόσμος να γυρίζει. Αυτός ο δρόμος είναι η Οδός Ανεξαρτησίας - στα μαλτέζικα ο δρόμος ονομάζεται "triq".
Τα πιο σημαντικά αξιοθέατα εκεί είναι ο Καθεδρικός του Αγίου Ιωάννη και το Παλάτι.
Στο πρώτο, έπαθα πραγματικά την πλάκα μου. Οι καθολικοί ναοί έχουν μια γοητεία, αλλά αυτό ήταν ένα θαύμα. Σκαλισμένα χρυσά ταβάνια, πατώματα με απεικονίσεις, οι τάφοι ιπποτών, χώροι αφιερωμένοι σε χώρες, εντυπωσιακό.
Αν πας ποτέ, αξίζει να πάρεις εκείνο το ακουστικό και να ακούσεις τη ξενάγηση. 
Καθώς η ώρα περνούσε και πεινάσαμε, αποφασίσαμε να μην φάμε άλλα ιταλικά -  η μαλτέζικη κουζίνα έχει πολύ λίγα παραδοσιακά- και να μπούμε σε ένα "μαγειρείο". Πως είναι ο Ματθαίος στην παλιά Λευκωσία και ο Τέλης; Ε, κάπως έτσι. Οι άλλοι δοκίμασαν το μαλτέζικο κουνέλι, που ήταν σαν κοκκινιστό και γω επειδή δεν μπορώ να φάω τους παιδικούς μου ήρωες - βλ. Bugs Bunny-δοκίμασα φρέσκο ψάρι. Yummy.














Το απόγευμα τη βγάλαμε στο Παλάτι που ήταν λίγο πιο κάτω από τον καθεδρικό. Εκεί αν είσαι λάτρης των πανοπλίων και των όπλων, θα την καταβρείς. Σκέψου πως εντυπωσιάστηκα εγώ που ποσώς με ενδιαφέρουν.
Η μέρα στη Βαλέτα τελείωσε με ένα διπλό εσπρέσο και ένα honey ring, που έχει σχήμα κουλουριού και είναι γεμιστό με cake και γύρω έχει κίτρινο αμυγδαλωτό.


Έτσι φτάσαμε αισίως στην τελευταία μέρα, όπου ξεκινήσαμε από το πρωί για να φτάσουμε στις 1 στο αεροδρόμιο - υπολογίσαμε 2-3 ώρες χάσιμο-. Εκεί μείναμε ακόμα 6, γιατί είχε καθυστέρηση η Emirates λόγω ομίχλης στο Dubai. Οπότε για τις επόμενες ώρες ξόδεψα όλα μου τα λεφτά σε περιοδικά, που τα διάβασα όλα, σε ένα βιβλίο, που διάβασα το μισό, σε αρώματα, σουβενίρ, κρασιά κτλ. Καταστροφή. Μου στοίχισε το αεροδρόμιο όσο ολόκληρο το ταξίδι στη Μάλτα.
Σου συστήνω να πας στη Μάλτα, ειδικά αν πετύχεις αυτή την προσφορά. Σαν χώρα έχει μια ομορφιά, κάποια αξιοθέατα είναι εντυπωσιακά, από μπαρ και εστιατόρια δεν λέει πολλά και αν μείνεις πολλές μέρες αξίζει να πάρεις το καραβάκι και να πετακτείς μέχρι Σικελία. Next time.

Υ.Γ1 Περισσότερες φωτό στο photoblog μου γιατί βιάζομαι να πάω για bossa nova night στο Hustle.
Y.Γ2 Ξεκίνησαν οι καφέδες στα Καλά Καθούμενα, μετά τη δουλειά και πολύ χαίρομαι. Ανταπόκριση σύντομα. Όχι που δεν θα το σχολίαζα.

23 comments:

  1. 220 ευρώ?????
    220 ΕΥΡΩ??????

    με emirates?????

    (αφρίζω)

    ReplyDelete
  2. Καταρχάς να πω πως ζηλεύω! Θέλω και εγώ ταξιδάκι θέλω και εγώ ταξιδάκι και τέλος θέλω και εγώ ταξιδάκι! Ταξιδάκι σε χώρες άγνωστες και μακρινές! Και δεύτερο η διάθεση μου φτιάχνει φοβερά με τις μουσικές επιλογές! Να μας φτιάξεις μια λιστούλα να την ακούμε και εμείς! Μερσί! Καλά σουξέ στο χάσλ!

    ReplyDelete
  3. apla wowwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww!!!latrevo ta taxidia k mepeises na episkefto ti malta:) panta tetoia omorfa, tulipaki!

    ReplyDelete
  4. kala giati den eipes tipota otan anakalipses tin prosfora? :/ is it too late now?

    ReplyDelete
  5. 210 ήταν τα ευρώ εκεί που είχα κοιτάξει, μέχρι τέλος απριλίου γκάηζ... Είχαμε σχεδόν κλείσει κι εμείς το ίδιο με σας μετά που φίλοι μας έμειναν στο Χίλτον, αλλά -για ιδές τώρα!- με ξενέρωσαν οι ...φωτογραφίες του Μεριντιέν στο ιντερνετ και έτσι παίξαμε πελλό (ήταν απ’ αυτές που εστιάζουν σε μια γωνιά του δωματίου κι αν έχεις λίγο άικκιού καταλαβαίνεις ότι είναι που δεν έχει υπόθεση για ξενοδοχείο πολυτελείας, plus δεν είδα ούτε νύξη για κήπους και τέτοια... το σόι χλίδα ειν’ αυτή; Για 210 ολόκληρα ευρώ, σίγουρα άξιζα κάτι καλύτερο και το Χίλτον ήταν γεμάτο). Επειδή συνήθως ψάχνομαι ακαταπαύστως στο ιντερνετ για φωτο και πληροφορίες του μέρους που θα πάμε και πορώνομαι, σ’ αυτό με τη Μάλτα δεν μου έκανε κλικ... (παρεμπιπτόντως είχαμε κι ένα συγγενικό γάμο όπου έπρεπε να τσακρίσουμε 300 ευρά, κλαψ - μάλλον κι αυτό συνέτεινε στην ακύρωση των σχεδίων)

    Ουφ. Χαίρομαι που σ’άρεσε :Ρ

    ReplyDelete
  6. yo!reeka μου, μα τι αφρίζεις; Στο νησί όλα είναι πανάκριβα. Σκέψου πως η Αθήνα κοστίζει γύρω στα 250 ευρώ. Να μην πω για άλλους προορισμούς. Μας γδέρνουν κανονικότατα.

    Gourounella, ότι και να κάνεις μην πας Μεξικό! Κατά τα άλλα, φύλαξε λεφτά και σε 3 μήνες θα μπορείς να κάνεις το ταξιδάκι, ταξιδάκι, ταξιδάκι. Καινούρια τραγουδάκια σύντομα :)

    marcella, όλα έχουν να κάνουν με τη διάθεσή σου και πόσο ανοικτός είσαι με εμπειρίες. Η Μάλτα για πολλούς δεν λέει κάτι. Από την άλλη, δεν μ αρέσει να ισοπεδώνω κάτι αν δεν του αξίζει :)

    just me, παιδί μου ήταν all over the news. Από περιοδικό το βρήκα. Μπες στο site της Emirates, θα ξανακάνει και άλλες τέτοιες προσφορές. Πήρε το μάτι μου, Dubai για 500 ευρω με ξενοδοχείο και πτήση για 4 βράδια.

    Sike μου, το Meridien ήταν πολύ καλό. ΤΑ δωμάτια τεράστια, μοντέρνα και πολύ καθαρά. Δεν είχε κήπους αλλά γιατί να είναι αυτό το κριτήριο για το αν είναι καλό το ξενοδοχείο; Είχε spa, καταστήματακια, ένα όμορφο Lounge bar και roof pool. Και να σου πω και κάτι, το να σνομπάρεις ξενοδοχεία μεγάλων αλυσίδων ειδικά όταν σου τα προσφέρουν και σε τόσο καλή τιμή είναι απλά υπερβολικό. Και για 220 ευρώ, το να δεις μια ξένη χώρα, είναι μια καλή ευκαιρία. Αχ αυτοί οι γάμοι...καταστροφή :)

    ReplyDelete
  7. den vlepo nea!! - mou prokaloun katathlipsi :) - ok ok na to exo ipopsi mou na elegxo to site, thanx!

    ReplyDelete
  8. super, super!
    Θέλω κι εγώ να πάω, αλλά από Βρυξέλλες 220 είναι το μισό εισιτήριο μόνο.

    (το παπουτσόσυκο το λέμε φραγκόσυκο στα ελληνικά).

    (αυτό μέλένιο δαχτυλίδι το΄χω φάει κι εγώ, είχε φέρει ένας συνάδελφος ματλέζος, κι είναι πολύ νόστιμο, αλλά θα το ήθελα λιγότεορ ξερό).

    άντε, καλές βόλτες, ήρθε καλοκαίρι πια! ως κι εδώ βάλαμε κοντομάνικα!

    ReplyDelete
  9. έχεις δίκιο ;) απλά είχα όρεξη για πολλήηη χλίδα αυτή τη φορά (δεν ξέρω πως μου ’ρθε), και κίστιζα που οι φίλοι μας με τα ίδια λεφτά τη βρήκανε... χεχ χεχ, ανυποθεθκιές βασικά :Ρ Έτο, εβαρκούμουν να πάω!

    αλλά όντως ήταν εξαιρετική ευκαιρία, δεδομένου ότι απλά για να ταράξεις το πόδι σου που τούντο νησί θέλεις τουλάχιστον 200 ευρώ, ουάν γουέη, χωρίς διαμονές.

    ReplyDelete
  10. Κουνέλι; ΕΦΑΤΕ ΚΟΥΝΕΛΙ;

    ReplyDelete
  11. Malta malta malta! 8elw na paw MALTAAAAAA!

    ReplyDelete
  12. Καλά καθούμενα..όντως πάει πολύ μετά τη δουλειά, θα αρχίσω να πηγαίνω!

    Τι ωραία να πηγαίνεις ταξίδια και να επιστρέφεις ανανεωμένη με σχόλια και φωτογραφίες...! Σου πάει πολύ, δε θα ήθελες να το κάνεις σαν επάγγελμα;! Ή να μην είναι επάγγελμα αλλά να μπορείς να το κάνεις χωρίς να χρειάζεται να δουλεύεις:)

    Πιο πολύ μου φάνηκε ωραία η ιδέα να πάω Μάλτα και να πάρω το καράβι για Σικελία, θέλω πολύ να πάω! Με χάλασε λίγο που είπες ότι απο bars η Μάλτα δε λέει..:) Μετράει πολύ αυτό για μένα σαν σχόλιο:)

    Στα επόμενα ταξίδια!

    Δ...

    ReplyDelete
  13. what's wrong with the cypriots? εβαλθηκαμε να αυξήσουμε τα ποσοστά τουρισμού της μάλτας?

    φυσικά είναι εντελώς κατανοητό γιατί προτιμούμε την μάλτα (το έξω) τζαι όι τον εσωτερικό 'τουρισμό'.

    220 ευρώ?! τζίζζοουυςςςς.

    παω τωρά στο μπλογκ με τες φωτογραφίες!!!

    ReplyDelete
  14. just me, οχι στα νέα της τιβι που ούτε και γω παρακολουθώ. Σε εφημερίδες κτλ.


    krotidi, αα και σκεφτόμουνα πως μπορεί να είναι το φραγκόσυκο...Ναι εκεινο το μελένιο θα μπορούσε να είναι πιο ζουμερό, έχεις δίκιο. Ας είναι καλά οι προσφορές των Emirates. Βέβαια τώρα για Μάλτα από Ιούνη και μετά είναι πάνω από 350 ευρώ . Ζέστη εκεί; Αχ τέλεια..κρασάκι σε μπρασερί έξω στον ήλιο. Θεικό!

    mpiskotaki, όχι εγώ, ξέρεις ποιο. Δεν νομίζω να ήταν pet το κουνέλι και να έμοιαζε και με το δικό σου!

    ReplyDelete
  15. Marl3n, χα χα σκέφτηκες να σου έλεγα για τη Νεα Υόρκη τι θα πάθαινες;


    Δώρα μου, θα ήταν το ιδανικό επάγγελμα! Θα πω στη Μάγια Τσόκλη να γίνω βοηθός της, και να μου δίνει μόνο τροφή και ένα κρεβάτι! ΚΑι γω είχα φτιαχτεί για το καραβάκι προς Σικελία αλλά επειδή ήταν λίγες οι μέρες και επειδή χανόμασταν συνέχεια, δεν βρήκαμε χρόνο. Πάντως έμαθα πως η Μάλτα, ειδικά η Βαλέτα έχει κάποια μικρά wine bars που είναι η νέα μόδα στην πόλη.

    Roam, μια χαρά ειναι οι Κύπριοι. Απλά έκανε μια σούπερ προσφορά η Emirates και τράβηξε κόσμο. Αφου με αυτά τα λεφτά δεν πας όχι μόνο Αθήνα, αλλά δεν τη βγάζεις ουτε ένα σ/κ σε παραθαλάσσια πόλη της Κύπρου. Φωτογραφίες θα ανεβαίνουν συνεχώς.

    ReplyDelete
  16. voir et apprécier sans vraiment comprendre...

    ReplyDelete
  17. Εκεί να πας, στη Μάγια Τσόκλη :) Είμαι σίγουρη ότι θα σε συμπαθήσει και θα σε πάρει για βοηθό της! :)

    Ξέρεις πόση ώρα είναι με το καραβάκι για Σικελία; Προς το παρών αυτό το καλοκαίρι θα αρκεστώ με καραβάκια απο Πειραιά :) Δεν παραπονιέμαι βέβαια! Έχεις να μου πείς για κοντινά νησάκια στην Αθήνα; Αν και δεν χρειάζεται και καμιά προεργασία, διαλέγεις ένα νησί σαν πρώτο προορισμό και μετά μετακινείσαι ανάλογα! Κι εγώ πέτυχα προσφορά για αυτό το ταξίδι 134 euro για Αθήνα με Cyprus Airways!

    Δ...

    ReplyDelete
  18. αυτο το τα3ιδακι σου γεμισε τις μπαταριες? δια8εση αλλα3ες?

    ReplyDelete
  19. καλό μήνα!

    και καλό τριήμερο!

    ReplyDelete
  20. albin, mais oui!!


    Δώρα, το καραβάκι για Σικελία είναι περίπου 1,5 ώρα. Για νησιά, πες μου τι ψάχνεις και θα σου πω αναλόγως. Σε τι φάση είσαι, κοσμική ή όχι, τι κόσμο θες να δεις κτλ. Α τι ωραία προσφορά. Φαντάζομαι ειναι για Αύγουστο;

    entelech1a, ναι, οχι και πολύ. :)

    ρια, καλό μήνα και σένα και καλό τριήμερο!

    ReplyDelete
  21. Οχι είναι για Ιούνιο, δεν πάω ποτέ διακοπές Αύγουστο, γινεται χαμός απο κόσμο και είναι όλα πιο ακριβά. Άκου σκεύτομαι να κάνω πολύ εύκολη τη φάση φέτος, χωρίς εσωτερικές πτήσεις. Θα πάρω το μετρό απο μοναστηράκι, θα φτάσω Πειραιά και σκεύτομαι για κοντινά νησάκια χωρίς πολλές ώρες στο καράβι. Όπως Πόρο (έχω πάει μόνο για λίγες ώρες), Ύδρα, Σπέτσες, Πόρτο Χέλι..Τί λές;

    Δ...

    ReplyDelete
  22. Αν είναι για κοντινά, μου κάνουν κλικ η Ύδρα ( το αγαπημένο νησί της αγαπημένης μου συγγραφέως Μαργαρίτας Καραπάνου) και οι Σπέτσες που δεν είναι κακές. Θα σου έλεγα Κυκλάδες. Είναι λίγο πιο μακριά, αλλά δεν παίζονται οι παραλίες. Δεν μπορώ να είμαι πολύ αντικειμενική γιατί είμαι ερωτευμένη με τη Σέριφο. ( Δες σχετικό ποστ που έγραψα αρχές φθινοπώρου 2007)

    ReplyDelete
  23. ws gnhsios a8hnaios pshfizw poro, mono kai mono gia na deis th vila galini, kai ydra gia na ksefygeis apo to aftokinhtomani.

    Epishs an 8es na pas ligo pio makrya einai h syros, isws to monadiko nisi stis kyklades pou diathrei to xrwma tou

    ReplyDelete