Monday, January 29, 2007

Μια βιογραφία

Το παρόν τεύχος όπως βλέπετε είναι αφιερωμένο στις βιογραφίες. Θεωρώ λοιπόν καθήκον μου να παρουσιάσω μια πολύ σημαντική βιογραφία, με την οποία είμαι σίγουρη πως θα δουν στοιχεία δικά τους μέσα, πολλές αναγνώστριες. Τίτλος της «Η βιογραφία μιας κύπριας τριαντάρας ».
Η Κύπρια, εν ονόματι Κυπρούλα, έζησε στις αρχές του 21ου αιώνα στην Κύπρο. Παιδί μεσοαστών, μεγάλωσε με όνειρα (των γονιών της) και με απωθυμένα (δικά της). Στα 18 της πήγε για σπουδές οικονομικών στην Αγγλία. Μετά από τέσσερα χρόνια σπουδών αλλά και ταξιδιών, επέστρεψε στα πάτρια εδάφη (με τα χίλια ζόρια). Φάνηκε τυχερή γιατί την ίδια περίοδο είχαν προκηρυχθεί θέσεις σε τράπεζα και «δεν έπρεπε να αφήσει τέτοια ευκαιρία να πάει χαμένη γιατί πολλοί θα ήθελαν αυτή τη δουλειά», όπως της έλεγαν πολύ σοφά και οι γονείς της. Μετά από την επιτυχία στις εξετάσεις και 2-3 τηλεφωνήματα σε σημαίνοντα πρόσωπα, η Κυπρούλα κέρδισε τη θέση. Έτσι η ζωή της πήρε, όπως άρχισε να πιστεύει και η ίδια την (προβλεπόμενη) πορεία της. Κάπως την ενοχλούσε αυτό, αλλά διαβάζοντας φανατικά Κοέλο και Αλιέντε ήλπιζε κατά βάθος, ότι που θα πάει θα ζούσε έντονες στιγμές και στην Κύπρο. Τις ελεύθερες ώρες της, πήγαινε για καφέ σε «ψαγμένα» café της παλιάς πόλης αλλά και για cappuccino caramel για να θυμηθεί τα φοιτητικά της χρόνια. Τα σαββατοκύριακα βρίσκανε την Κυπρούλα στα club με τις φίλες της. Στην πορεία είχε ένα δυο δεσμούς, αλλά δεν είχε γνωρίσει τον άνδρα που θα την απογείωνε αλλά μεταξύ μας δεν βιαζόταν ιδιαίτερα γιατί εναπόθετε τις ελπίδες της στο σύμπαν. Οι γονείς της όμως πάλι όχι. Απελπισμένοι μεν, αποφασισμένοι δε, της γνώριζαν τους γιους των φίλων τους. Η Κυπρούλα, τίποτα. Και αυτό ήταν το πρόβλημα. Των δικών της. Τα χρόνια περνούσαν. Η Κυπρούλα έπαιρνε προαγωγές, ζούσε ως μια ανεξάρτητη single white female, ταξίδευε, ερωτευόταν, χώριζε και έτσι κατάφερνε να ξεχνάει πότε πότε ότι ζούσε σε ένα μικρό τόπο. Αυτό όμως δεν διήρκησε πολύ. Μόλις η Κυπρούλα πάτησε τα 28, έγινε κάτι ανεξήγητο. Οι γονείς της άρχισαν να τις ρίχνουν σπόντες (μάλλον ταβανόπροκες) για το ότι πρέπει να σταματήσει να είναι εγωίστρια και τι θα πει ο κόσμος που κοντεύει να τριανταρήσει και δεν σοβαρεύτηκε (δηλαδή να παντρευτεί, γιατί η Κυπρούλα μια χαρά σοβαρή ήτανε, με τα κολληματάκια της και όλα τα σχετικά). «Λες να έχουν δίκιο;» σκεφτόταν. Στο κάτω κάτω, οι μισές της φίλες ήταν αρραβωνιασμένες ενώ όσοι άνδρες γνώριζε την αντιμετώπιζαν ως τη μελλοντική μάνα των παιδιών τους. Αλλά και πάλι δεν πειθόταν. Πίστευε ακράδαντα πως μέσα σε αυτή τη ζωή αν μπορούσε να επιλέξει κάτι ήταν το έτερο της ήμισυ. Όταν είδε όμως ότι ούτε οι πιέσεις σταματούσαν, ούτε συναρπαστική ζωή είχε και ότι η ατάκα του Κοέλο περί σύμπαντος ήταν μια μπούρδα και μισή (στην Κύπρο τουλάχιστον), πήρε τη μεγάλη απόφαση.
Αποχαιρέτισε συγγενείς και φίλους και πήρε το πρώτο της one way εισιτήριο. Είχε συνειδητοποιήσει πια ότι η ζωή της ήταν δική της.
Η Κυπρούλα ζει αυτή τη στιγμή στην Βραζιλία, ευτυχισμένη, τριαντάρα και χωρίς ίχνος ενοχής!

Η «Βιογραφία μιας κύπριας τριαντάρας» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ράφι.
Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε στο Υστερόγραφο την Κυριακή 28/1. Το τεύχος ήταν αφιερωμένο στις Βιογραφίες, στο πως η πραγματική ζωή και η δημιουργία ταυτίζονται, άλλότε πολύ και άμεσα και άλλοτε λιγότερο και πιο έμμεσα. Νομίζω πως ήταν ένα από τα πιο ωραία Υ.Γ που έχω διαβάσει!

26 comments:

  1. Φοβερή η Κυπρούλα.
    Να τα αφήσει όλα.
    Ίδια ηλικία με τη λεγάμενη κι εγώ, ίδιες σπόντες από γονείς, παράλληλοι βίοι.

    Λες να την κάνω για Βραζιλια;;;

    Να γίνω βραζιλιάνα με το σομπρέρο μουυυυυ...

    Καλημέρα καλή μου, καλή βδομάδα.
    Θα το αγοράσω, μου χρειάζεται λίγη έμπνευση...

    ReplyDelete
  2. Εγώ νιώθω πως ένα one way ticket δεν θα με σώσει, άσε που δεν έχω εκείνη την περιβόητη σταθερή δουλεία! Το χειρότερο είναι πως με έχει πιάσει τώρα τελευταία να θέλω να κάνω παιδί, όχι γιατί θέλω ένα παιδί αλλά γιατί λένε πως πρέπει να κάνεις πριν τα τριάντα σου για να εξασφαλίσεις την υγεία σου! Πειράζει που μου φαίνεται λιγάκι μίζερο αυτό;

    ReplyDelete
  3. @argyrenia Η Βραζιλία μας καλεί! και δεν πρέπει να το παίξουμε κουφές!! Εχει γεμίσει νομίζω ο κόσμος Κυπρούλες, απλά πρέπει να μαζευτούμε όλες και να ναυλώσουμε αεροπλάνο!!! να χορεύουμε σάλσα στην βραζιλία, να πίνουμε χυμό καρύδας, μακριά από πιέσεις και κολλήματα!

    @allitnil Τώρα τι θες να σου πω...Ποια υγεία σου; Η επιστήμη έχει προχωρήσει παιδί μου! πάντως αν θες να γίνεις single mother, έχεις την εγγυηση μου οτι θα σου κάνω baby sitting!

    ReplyDelete
  4. ρε ξαδέρφ'?!?! ΡΕ ΞΑΔΕΡΦ'!?!?

    Να πάς, να την κάνεις, δεν λέω αλλά Βραζιλία?
    κατι σε πιο σικ δεν έχει να 'ρχομαι κι εγώ ως καλή συγγενισα να σε επισκέπτομαι?
    Κατι σε Παρισίους? Κατι σε Ρωμη? Ισπανία?
    Come on hon... chear up :))))))))

    ReplyDelete
  5. ας πω κι εγώ κάτι για την 40ρα κυπρία..

    την λένε Ρία απ’το Κυπρία. ως παιδί των γονιών της, μεγάλωσε με τα ιδιαίτερα της, γαλλικά και πιάνο προεραιτικά, ιδιαίτερα παντός σχολικού μαθήματος υποχρεωτικά. σπούδασε αυτό που τη συμβούλεψαν βάσει στατιστικών, και έγινε κι η ίδια ένα τέτοιο. Δουλεύει μισή μέρα (τράπεζική, καθηγήτρια, δασκάλα, κρατική και ημικρατική), έχει σύζυγο επιχειρηματία, 2 παιδιά, ένα σκύλο και μια οικιακή βοηθό. Τον χρόνο της τον περνάει διαβάζοντας στα παιδιά, σάμπως να'ναι τα πιο ανίκανα όντα στον πλανήτη, και τραβόντας τον σύζυγο για σαββατοκύριακα στην Αθήνα όπου την πιάνει α) το καταναλωτικό της και β) το σκυλάδικο της.

    τελευταίως την έχει ψιλοπιάσει το σύνδρομο της μέσης ηλικίας, και έχει ταράξει στα botox!

    πάντως.. άν ζείτε σε διαμέρισμα (κρίνω πως οι πιο πολλοί που blogαρουν σε διαμέρισμα μένουν), μην ανησυχείτε! Την Ρία δεν θα την βρείτε στο διπλανό σας διαμέρισμα γιατί έχει κτίσει σπίτι (αχ αυτό το δάνειο) των 400τμ στην suburbia!

    φιλιά :)))

    (υ.γ. εγώ μένω εδώ, στο διπλανό blog)

    ReplyDelete
  6. @ξαδέρφη μωρ' ξαδέρφ'! από πότε το wild life γεμάτο περιπέτεια έγινε σικ; Α δεν ειμαι σε φάση πολιτισμού. Επίσης άκουσα για κούκλους Βραζιλιάνους (άνδρες μπλόγκερ μην σχολιάσετε να χαρείτε. Και σπιτι στην παραλία! Τι άλλο θέλουμε;;

    @mary Και ξέρεις, αυτή η Ρία, είναι από τις πιο δυστυχισμένες περσόνες! Η Κύπρούλα αν μείνει Κύπρο το πιο πιθανόν να καταντήσει Ρία. Και πως σκουπίζεται και σφουγγαρίζεται ένα σπίτι 400τμ;;;

    ReplyDelete
  7. καλά ξηγήθηκε η Κυπρούλα, ακόμη καλύτερα που πήγε Βραζιλία, απλά μερικές φορές κάποια πράγματα φαίνονται τέλεια αλλά η πραγματικότητα τα διαψεύδει, ελπίζω στη Βραζιλία να μη διαψεύσει τις προσδοκίες μας ;)

    ReplyDelete
  8. @street spirit Σαφως και συμφωνω μαζί σου! Πολλλές φορές πιστεύουμε ότι ο τόπος (ιδιαίτερα ο μακρινός και εξωτικός) θα μας δώσει τη λύση. Αν και γενικά αυτό δεν ισχύει, μερικές φορές που ξερεις!

    @mary αν γινω έτσι εχεις το κάθε δικαίωμα να με πυροβολήσεις!

    ReplyDelete
  9. βρε κορίτσι, στείλε ένα mail που θέλω να σε ρωτήσω

    ReplyDelete
  10. Δηλαδή όποιος μείνει στην Κύπρο και κάνει παιδιά καταντά μια τεθλιμμένη περίπτωση σαραντάρας?

    PS: Το σπίτι των 400τ.μ. καθαρίζεται από καθαρίστρια.

    ReplyDelete
  11. @gelial you ve got mail!

    @drakouna σαφώς και όχι!Ξέρεις για ποιες περιπτώσεις λέμε όμως, υπάρχουν και ζουν ανάμεσά μας!

    ReplyDelete
  12. se dyo xronia feygw gia mexico (puebla h oaxaca) gia na kanw deytero ptyxeio sthn an8rwpologia....opoios 8elei me akolou8ei....

    ReplyDelete
  13. zappa θα ερχομαι να σε επισκέπτομαι από τη βραζιλία όπου θα ειμαι εκει και θα κάνω πτυχιο Αραχτολογίας!

    ReplyDelete
  14. Όλοι ξέρουμε πως το νησί είναι ένα καταπληκτικό μέρος για τα χρόνια που ακολουθούν τη σύνταξη! Οπότε, τώρα Βραζιλία κι επιστροφή την τρίτη ηλικία!


    (Επίσης είναι ένα τέλειο μέρος για όσους θέλουν να βρουν ηρεμία, χρόνο και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα!)

    ReplyDelete
  15. Με τα εισαγωγικά του άνω σχολίου εννοώ πως σήμερα μιλάμε για τα κακά του νησιού, για τα καλά σε άλλο ποστ :))

    ReplyDelete
  16. vromios ουφ πραγματικα....σκατά σκατά σκατά. Για τα σημεία της παρένθεσης συμφωνω, φυσικά ΑΛΛΑ αυτό δεν ειναι το σωστό timing για να τα ζήσει η Κυπρούλα όλα αυτά! Είναι;

    ReplyDelete
  17. Επισης για τα καλά του νησιού έχεις την άδεια μου αγαπητέ μου να γράψεις εσύ! επιμένω!!

    ReplyDelete
  18. Και με εισαγωγικά εννοούσα την παρένθεση, και δεν πάμε καθόλου καλά με αυτό το σχόλιο!


    (Μα εγώ είμαι ένας καλαμαράς λάτρης της νήσου, κανείς δεν θα με πιστέψει!)

    ReplyDelete
  19. το καταλαβαμε μην ανησυχεις!
    μου φαινεται ομως οτι παραμιλάς...ακου λέμε σημεία υπεράσπισης!

    ReplyDelete
  20. καλή υπόλοιπη εβδομάδα, εύχομαι, και καλή χρονιά.
    Χαίρομαι που η Κυπρούλα κατάφερε να φύγει στο εξωτερικό, όπου πιθανόν οι Ελληνόφωνοι, είναι πιο Έλληνες, από ετούτους εδώ, σε Ελλάδα και Κύπρο.
    Έχω σκεφτεί στο παρελθόν κι εγώ, να φύγω έξω. Τώρα πως, όνειρα να κάνει, κανείς. Σκεφτόμουν για Καναδά στην καλύτερη περίπτωση. Ασώψονται τα πολλά ταξιδιωτικά ντοκιμαντέρ που έβλεπα :) και η αίσθηση που μου γεννάται ξανά, πως στα δικά μας τα λημέρια, κανείς δεν βοηθάει τους νέους. Δεν παίζω και ΛΟΤΤΟ, ο άνθρωπος :) Τι ψάχνω τότε; Τέλος πάντων.
    Άκουσα στις ειδήσεις ότι η Τουρκία απειλεί, Κύπρο, Αίγυπτο και Λίβανο, αν ψάξουν για πετρέλαιο, και να πω, ανησύχησα.
    Εδώ και δυο μέρες, αναρωτιέμαι, πως αισθάνονται οι Κύπριοι γι' αυτό το γεγονός. Ή γενικά, πως είναι να ζεις τόσες δεκαετίες, με ένα κομμάτι του νησιού, κατεχόμενο. Εδώ σκεπτόμαστε εμείς, τα δικά μας τα ΙΜΙΑ, και μας ανεβαίνει το αίμα, στο κεφάλι. Αλλά εμείς έχουμε άνανδρους στην εξουσία, οπότε τι ψάχνω.
    Τελευταία σκέπτομαι μήπως πρέπει να την κάνω για Γερμανία :)

    ReplyDelete
  21. Α ρε Βραζιλία που μας χρειάζεται!!! :-))

    ReplyDelete
  22. Καλημέρα σας!

    @gerasimosgr Αυτό που διερωτούμαι είναι εαν οι τάσεις φυγής οφείλονται στα ντοκιμαντέρ και τα φιλμ που βλέπουμε ή απλά ΠΡΕΠΕΙ να την κάνουμε.
    Για τα πετρέλαια....αυτη η Τουρκία κλασικά έρχεται σαν το Χάρο για να μας κάνει τη ζωή μαύρη. Το συνηθίσμαμε. Α να χαθούν!

    @liliputaner είδες είδες; Άντε να μαζευτούμε όλοι, να ναυλώσουμε πλοίο και να την κάνουμε!

    ReplyDelete
  23. Αντιπροτείνω Κιριμπάτι! Ποιό απλά τα πράγματα και μετ τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους της υφηλίου σύμφωνα με τις στατιστικές!!!

    ReplyDelete
  24. καλό μου ακούεται αυτό το κιριμπάτι.. θα ρωτήσω τη μαμά μου.. ..αν δεν το ξέρει, είμαι μέσα!!!!

    ReplyDelete
  25. @an-lu καινούριες είναι οι στατιστικές αυτές; γεωγραφικά που βρίσκεται; γιατι αν ειναι κοντά σε κάτι βουνά δεν πάω.

    @mary χα χ χα καλοοοο!

    ReplyDelete