Tuesday, March 27, 2007

Αν γύριζε ο χρόνος πίσω

Είχαν ρωτήσει τη Σώτη Τριανταφύλλου σε μια πρόσφατη συνέντευξη σε ένα περιοδικό της "Καθημερινής" αν μετανιώνει για πράγματα του παρελθόντος της. Και απάντησε πως ναι. Κόλλησα στην απάντησή της.
Πάντα δήλωνα με το μεγαλύτερο σθένος πως δεν μετανιώνω για τίποτα ή μάλλον πως δεν υπάρχει καν λόγος να το σκέφτομαι. Ίσως και να είναι ο σωστός τρόπος να προχωράς με τη ζωή σου. Όμως δεν ξέρω πια. Για πρώτη φορά παραδέχομαι πως μετανιώνω για μερικά πράγματα και πιάνω τον εαυτό μου να εύχεται όλο και πιο συχνά να μπορούσε να γυρίσει το χρόνο πίσω. Αν λοιπόν μπορούσε να συμβεί αυτό θα:
  • Σπούδαζα κάτι άλλο.
  • Την έκανα για Αμερική.
  • Δεν θα ερχομουνα πίσω στο μικροσκοπικό νησί.
  • Διεκδικούσα περισσότερο ένα συγκεκριμένο άτομο.
  • Έδινα λιγότερα δικαιώματα σε κάποιους άλλους.
  • Ήμουν πιο τυπική με τους φίλους μου και δεν θα εξαφανιζόμουνα κάθε τρεις και λίγο
  • Θα έψαχνα περισσότερο τις τάσεις φυγής μου και δεν θα πνιγόμουνα τόσο πολύ κάθε φορά που με πλησιάζει κάποιο άτομο (φιλικό ή μη).
  • Ζούσα αλλού. Α σορι, το ξανάπα αυτό.
Τώρα αυτή τη λίστα ( που αν αφήσω τον εαυτό μου ελεύθερο θα τη συμπληρώνει για άπειρες ώρες) για καλό την έκανα;

16 comments:

  1. αστα φιλεναδα ας μην βαζουμε αρχη καλυτερα...

    ReplyDelete
  2. καταλαβα...αχ tril...

    ReplyDelete
  3. Ίσως για να δεις ότι αρκεί ένα βήμα για να γίνουν τα όνειρά σου πραγματικότητα. Α, και ένα αεροπορικό εισητήριο.

    Θα σε βρω σε κανένα μπαράκι στη ΝΥ, είμαι σίγουρη.

    ReplyDelete
  4. Το να ισχυρίζεται κάποιος/α ότι δεν μετάνοιωσε για τίποτε που έκανε είναι από τις πιο εγωιστικές και κομπλεξικές δηλώσεις που μπορεί να κάνει. Αν όντως δεν μετανιώναμε δεν θα προχωρούσαμε μπροστά και δεν θα επιχειρούσαμε (έστω υποσυνείδητα) να βελτιώσουμε τον εαυτό μας. Πολλοί στηρίζουν την άποψη τους λέγοντας ότι "δεν μετανιώνω, επειδή έμαθα". Ρε βλάκα, για να μάθεις, σημαίνει ότι έκανες λάθος που δεν θα επαναλάβεις (aka as "έμαθα"). Άσε που ιδιοσυγκρασιακά σαν άνθρωποι δεν γουστάρουμε τα λάθη, άρα ουσιαστικά μετανιώνουμε μόλις αντιληφθούμε τη μαλακία μας. Πάλι φυσικά έρχεται στον νού η κότα και το αυγό.

    Γενικά πιστεύω ότι οποιοσδήποτε άνθρωπος με νοημοσύνη πέραν του βασανιστικού μετριου, που αναζητά την τελειότητα (εκείνη που καθορίζει φυσικά η εκάστοτε κοινωνία που ζει) μέσω του ατελές εαυτού του, αντιμετωπίζει συνεχώς τα λάθη του, μετανιώνει και προχωρά μπροστά.

    Μην λυπάσαι που μετανοιώνεις. Θέλει κότσια που προφανώς έχεις.

    Καλή συνέχεια

    ReplyDelete
  5. My dear tulip,
    έχουμε σχεδόν το ίδιο modus vivendi. Μόνο που εγώ συνήθωε λέω "καλύτερα να μετανιώνω για κάτι που έκανα παρά για κάτι που δεν έκανα". Όσο για τη λίστα σου, ποτέ δεν είναι αργα (κλισέ αλλά δουλεύει!).
    Διεκδίκισε τώρα! Πάρε πίσω τα δικαιώματα που λανθασμένα έδωσες (aka βάλε τους ανθρώπους στη θέση τους). Στείλε λουλούδια στις/στους φίλες/φίλους σου, είναι μια καλή αρχή.
    Αν τελικά ανακαλύψεις ότι θέλεις πολύ το 2 και το 8, φύγε!
    Πρέπει επιτέλους εμείς οι Κύπριες να ανακαλύψουμε ότι η δική μας ευτυχία δεν εξαρτάται από την ευτυχία της μάμας.

    ReplyDelete
  6. Συμφωνώ μαζί σου (εμ που δε θα συμφωνούσα) αλλά βρε κοριτσάρα μου, ακόμη και αν τα έκανες όλα αυτά που λες, σήμερα δεν θα είχες πάλι μια παρόμοια λίστα, με άλλα πράγματα πάνω;

    Για αυτό καλή μου ζήσε την ζωούλα σου σήμερα και απολαυσέ την.

    Το διπλό στη λίστα σου μπορείς ακόμη να το κάνεις.

    ReplyDelete
  7. Έχω την εντύπωση ότι μετανοιώνουν αυτοί που αναγνωρίζουν τα λάθη τους και μαθαίνουν από αυτά. Το ότι μαθαίνουμε από αυτά δεν σημαίνει ότι δεν μετανοιώνουμε που τα κάναμε! Ούτε ότι, αν είχαμε την ευκαιρία να τα αλλάξουμε, δεν θα τα αλλάζαμε... Ποιός δε θέλει να γυρίσει πίσω στο χρόνο και να γεμίσει το ποτήρι που άφησε μισοάδειο;

    Πάντως... όσο κοντινό φαίνεται το παρελθόν τόσο μακρινό μοιάζει το μέλλον... ποτέ δεν είναι αργά! ;)

    ReplyDelete
  8. Καλημέρα σας!

    @att Ισως ναι, γραφοντας τα κάτω να τα συνειδητοποιείς πιο εύκολα. Από το στόμα σου και στο Θεού τ αυτί για το μπαράκι :)


    @γιώργος ιορδάνου έχεις δίκιο! Σ ευχαριστώ για τις ενθαρρυντικές κουβέντες, πολύ :)

    @queen_elisabeth Αυτό με τα "θέλω" των Κυπρίων γονιών νομίζω έχει καταστρέψει πολλούς νέους της γενιάς μας...

    @evita Σίγουρα θα κανα λίστα, αλλά αυτό δεν το ξέρω γιατί ήδη τα 8 που έχω βάλει είναι από μόνα τους θέματα που αυτό το καιρό είναι τα μόνα που σκέφτομαι...

    @crazy cow Ποτέ δεν είναι αργά λες ε; Μακάρι να το εμπεδώναμε όλοι τόσο απλά τελικα :)

    ReplyDelete
  9. Όλοι κάτι θέλουμε να αλλάξουμε, δεν γίνεται να είναι όλα τέλεια. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να συμβιβαστούμε με αυτά!

    ReplyDelete
  10. Τα λάθη είναι απαραίτητα στη ζωή..απλά σκέψου μία ζωή χωρίς λάθη και απογοητεύσεις για λάθος επιλογές μας...είναι ανάλατη!Τι να κάνουμε..τέλειοι δεν είμαστε!Εννοείται πως αν γυρνούσαμε τον χρόνο αυτή τη στιγμή θα ξέραμε τι να κάνουμε πως για να μην εξελιχθούν τα πράγματα άσχημα.
    Προσωπικά, προσπαθώ να μην τα σκέφτομαι και φροντίζω να μην την ξαναπάθω!Μέχρι να φτιάξει επιτέλους κάποιος αυτη τη μηχανή του χρόνου :)

    ReplyDelete
  11. Καλημέρα σας!

    @allitnil...κυρία μαμά της blogοφίλης μου σταματάτε να μιλάτε στη θέση της! Άκου συμβιβασμοί....:)

    @αθηναϊς Μα αυτή τη μηχανή πρέπει απ ότι κατάλαβα να βρεις τον τρόπο να τη φτιάξεις μόνη σου τελικά!

    ReplyDelete
  12. Ειναι φορές που σκεφτομαι πως όλα αυτά που θα άλλαζα στο παρελθόν μου είναι όλα αυτά που με κάναν αυτό που είμαι σήμερα...οσο σκέφτεσαι τι θα αλλαζες δεν σκέφτεσαι τι μπορείς να αλλάξεις τώρα...αυτή τη περίοδο είμαι έτοιμη να φορτώσω βαλίτσες και να φύγω για άλλη πόλη ή πιο πιθανό για άλλη χώρα αλλά κάτι με κρατάει που ξέρω οτι αν το αφήσω να με φάει μετά απο χρόνια θα μετανιώνω που δεν τολμησα.
    Ισχύει τελικά το καλύτερα να μετανιώνεις για κάτι που έκανες παρά για κάτι που δεν έκανες?

    ReplyDelete
  13. ρε συ τουλιπ..

    αν ψάξεις έστω και ένα από τα σημεία θα βρεις τις λύσεις σου πιστεύω :) no?

    ReplyDelete
  14. @μαράκι Αν αυτό που σε κρατάει πίσω αξίζει τον κόπο τότε γιατί να την κάνεις; εμένα δεν με κρατάει κάτι...
    Το άλλο ισχύει σίγουρα.

    @mary Λες;; δεν ξέρω. νομίζω πως υπάρχουν λύσεις απλά χρειάζεται δραστική αλλαγή ζωής και lifestyle. Αλλά αν το κάνω δεν θα ξέρω αν θα μου βγει σε καλό.αχ!

    ReplyDelete
  15. Τη λίστα την έκανες για να διαπιστώσεις πως αυτά που έκανες ήταν τα ΚΑΛΥΤΕΡΑ δυνατά!

    ReplyDelete
  16. An-Lu εγώ πάλι νομίζω πως δεν ήταν ούτε τα καλύτερα ούτε τα δυνατά και πως θα μπορούσα να είχα κάνει καλύτερες επιλογές με μεγαλύτερες προσπάθειες...

    ReplyDelete