Thursday, October 19, 2006

I (heart) NY - Μέρος Α΄ "Skyscrapers"

Έχω επιστρέψει πίσω εδώ και μια βδομάδα. Φυσικά ακόμα παραμιλώ από την αλλαγή ώρα και είμαι γενικά "αλλού" (όχι πως αυτό δεν συμβαίνει έτσι κι αλλιώς). Αλλά τώρα είναι που συνειδητοποιώ τι ήταν όλο αυτό που έζησα για δέκα μέρες. Ότι και να σας πω είναι λίγο. Ήδη νιώθω ότι δεν θα καταφέρω να τα μεταφέρω όπως πραγματικά τα είδα. Αλλά θα προσπαθήσω.
Καταρχάς, δεν μπορείς απλά να πεις " πηγα Νέα Υόρκη και ήταν οκ".
Μπορείς δηλαδή, αλλά αυτό σημαίνει ότι δεν κατάφερες να πάρεις το vibe της πόλης αυτής. Γιατί πάνω απ' όλα η Νέα Υόρκη είναι grand.
Δεν θα ξεχάσω την πρώτη στιγμή που την πρωτοαντίκρυσα. Μέσα στο ταξί (είναι μύθος ότι τα ταξί είναι yellow cabs γιατί είναι πορτοκαλί!), προς το κέντρο. Περνάμε μια γέφυρα, αρχίζει να γίνεται πιο πυκνή η κίνηση και εγώ στην κοσμάρα μου. Ώσπου ανεβαίνουμε λίγο πάνω, και μπροστά μου απλώνεται το πιο υπέροχο θέαμα! Μια σειρά από...ουρανοξύστες, σαν κουτάκια ψεύτικα, και κάπου στο βάθος το Empire State Building. Αυτό ήταν. Από εκείνη τη στιγμή, το στόμα μου έμεινε ανοικτό για τις επόμενες 4-5 μέρες (μετά προσαρμόστηκα και έγινα "cool"). Μπαίνοντας πιο μέσα στο Μανχάταν, έβλεπα τους ουρανοξύστες να έρχονται όλο και πιο κοντά, να ψηλώνουν και γω να νιώθω όλο και πιο μικρή. Αφήνουμε τα πράγματα στο ξενοδοχείο και διασχίζοντας την Madison Αv προχωράμε πρός την 5η Λεωφόρο. Περπατάμε, κοιτάζοντας πάντα προς τα πάνω (δεν μπορείς να το αποφύγεις). Το Empire μεγάλο και εντυπωσιακό. Οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια επισης μεγάλα. Παντού ταξί, και κόσμος, πολύς κόσμος. Περνάμε την New York State Library με τα πολλά σκαλιά στην είσοδο και τα δέντρα. Πάντως παντού στην Νέα Υόρκη υπάρχουν πολλά δέντρα και λουλούδια. Και αρχίζει το όνειρο. Τα πιο ψηλά κτίριο, κάνεις το κεφάλι σου πάνω 180 μοίρες και ακόμα δεν μπορείς να δεις που τελειώνει. "Καλά υπάρχουν άνθρωποι μέσα;" διερωτάσαι. Και το σκέφτεσαι συνέχεια όταν βλέπεις αυτά τα υπέροχα κτίρια. Είτε αυτό είναι το Chrysler (πανέμορφο, το πιο New York κτίριο κατ' εμένα), το Empire ( τα βράδια η κορυφή του αλλάζει χρώμα, λευκό, κόκκινο, εξαρτάται και από τις γιορτές που έχουν), το Flatiron ( κάποτε ο πιο ψηλός ουρανοξύστης, τώρα απλά ένα χαριτωμένο "μικρό" κτίριο), τα κτίρια στην Wall Street ( βλέποντας το σημείο που υπήρχαν οι Twin Towers συνειδητοποιείς πόσο μεγάλη ζημιά είχε γίνει) είτε ακόμα και το το Trump Tower ( μέσα είναι διακοσμημένο σε χρυσό και ξύλο - πολύ κιτς, ένα σοκ το έπαθα). Αλλά πραγματικά δεν μπορώ να τα περιγράψω. So have a look:

( Το Empire State Building, στην αρχή της 5ης Λεωφόρου- το δέος)

(5η Λεωφόρος και παντού φυσικά η αμερικανική σημαία -η πιο γοητευτική λεωφόρος)
(Τhe Times Square. Δεν ξανάδα τόσα πολλά φώτα μαζί. Η χαρά του τουρίστα)

(κάπου στην 5η. Καλέ που τελειώνει αυτό; - Αγνή απορία τουλίπας)

(δίπλα από το Moma. Αν και μοιάζει στραβό, δεν είναι! Είναι απλά huge)

(Το Flatiron, στη Union Square. Κάποτε ο πιο μεγάλος ουρανοξύστης ( σε σχήμα cake) )

(Brooklyn Bridge. Ηλιοβασίλεμα και ένα από τα όμορφα σημεία της πόλης)

(Wall Street. Προσέξτε το αεροπλανάκι)

(H θέα από το Empire State. Ασύλληπτο. Μοναδικό θέαμα)

(Ground Zero. Once ypon a time there were...)

(Staten Island Ferry Boat. Κάπου στα αριστερά το άγαλμα της Ελευθερίας. Τhis is New York!)

15 comments:

  1. τουλιπίτσα φανταστικές οι φωτο σου! Ελπίζω να τα καταφέρω και εγώ να πάω του χρόνου... Βάλε και μερικές φωτο με κόσμο, μαγαζιά, πάρκα, καφέ! Μπορώ να σου στείλω και παραγγελία :) Εντωμεταξύ, γιατί στο sex&thecity τα ταξί είναι κίτρινα?? ή κάνω λάθος...

    ReplyDelete
  2. Γεια σου city girl! Αυτες τις φωτο στις επομενες μερες, στα επόμενα θέματα! Εννοια σου και μ αρεσε περισσότερο η πιο σοχο νεα υορκη!
    ΣΕ ολες τις ταινιες τα ταξι ειναι κιτρινα, λες να ειναι το φιλτρο της οθονης; του χρονου θα ελθω μαζι σου εννοειται!

    ReplyDelete
  3. Αχ....Ωραία ήταν :D

    ReplyDelete
  4. Πω πωωωωωωωωωωωω... Πω πωωωωωω.... τι μας έκανες σήμερα! Σοκ.... Τέλειο, λελούδι μου, τέλειο! Μπορείς να κάνεις ένα ποστ ανά φωτογραφία με αυτές.... Πάω να ξαναχαζέψω! (It's good to have you back!)

    ReplyDelete
  5. Καλημερα!
    @morpheus αχ δεν λες τίποτα!
    @att και που σαι να δεις τις αλλες ( it's good to see you - not to be back!)

    ReplyDelete
  6. Απίστευτα.... πρέπει ΟΠΩΣ+ΔΗΠΟΤΕ να ξαναπάω Νέα Υόρκη...
    Εγώ είχα πάει το 1999 για 3 μέρες μόλις (τι να πρωτοδεις), αλλά θυμάμαι πολύ έντονα την αίσθηση: νόμιζα ότι ήμουν σε ταινία, πως θα ανοίξει η πόρτα και θα βγει ο ρόμπερτ ντε νίρο
    αντε πάντα τετοια

    ReplyDelete
  7. αχ αχ αχ!
    δεν ζηλεύω
    δεν ζηλεύω
    δεν ζηλεύω

    ReplyDelete
  8. Τις φωτογραφίες τις έχεις τραβήξει εσύ? Αν ναι...

    ΟΥΑΟΥ!!!

    ReplyDelete
  9. @gelial θες μια βδομαδα μιν για να δεις τα αξιοθεατα, αντε και να αραξεις λιγο. αλλα πιο λιγο απλα δεν λεει. αυτο με τις ταινιες το ενιωσα και εγω :)
    @ξαδερφη εδω ζηλευω εγω....
    @3 parties a day welcome! (ωραιο όνομα!) ουφ και εγω ζηλευω
    @nyktipolos ναι εγω και ολες οσες θα δεις και στα επομενα New York ποστακια! αληθεια ειναι τοσο καλες; λες να αρχισω μαθηματα φωτογραφιας;

    ReplyDelete
  10. Ουάου!
    Τελεία! Πρέπει να το κανονίσω! Αχ και εγώ θέλω! Μπράβο πάντα τέτοια!

    ReplyDelete
  11. @allitnil να το κανονισεις οπωσδηποτε! αν και θα παθεις ζημια και θα κολλησεις :)
    @respect Καλωσόρισες! το πιο σημαντικό είναι να την 'νιώσεις' ακόμα και πριν να πας. Αλλά ότι και να σου πω τωρα, δεν είναι αρκετό για να παρεις το feeling. σου ευχομαι να πας πολυ σύντομα. Μείνε εδώ γιατί θα postαρω και άλλες φωτό πολύ πολύ σύντομα!

    ReplyDelete
  12. Καλημέρα καλή μου καλή βδομάδα καλώς όρισες στα πάτρια εδάφη, μας έλειψε η αφεντιά σου!
    θέλω κι άλλες φωτο, έχω δίλημμα τον Γενάρη Κούβα ή μεγάλο μήλο?
    για πες για πες

    ReplyDelete
  13. ξαδερφη ακόμα?
    μήπως ξαναπήγες καμιά βόλτα να δεις αν οι φωτό βγήκαν ... ρεαλιστικές?
    χιχιχιχι

    ReplyDelete
  14. @argyrenια Αν σ αρεσεουν τα πολλα χονια και το πατιναζ ( στο Ροκφελερ ) τοτε Nεα Υορκη! Η κουβα θα ειναι πιο mild τοτε φυσικα.
    @ξαδερφη δεν προλαβαινω!!

    φωτο θα ανεβασω αποψε κι αλλες!!

    ReplyDelete