Wednesday, January 21, 2015

Δύσκολοι καιροί για τουλίπες

Έχω μια φίλη που περνάει μια παρόμοια κατάσταση με μένα. Δεν είναι καλά, νιώθει ότι η ζωή της έχει σταματήσει, ότι το παρελθόν δεν την αφήνει ήσυχη και ότι το μόνο που θέλει είναι να κλείσει τα μάτια και να ξυπνήσει και τίποτα από όλα όσα νιώθει και έχει ζήσει τους τελευταίους μήνες να μην υπάρχουν.

Την καταλαβαίνω, είμαι σίγουρη ότι και εσύ σε κάποια φάση της ζωής σου θα έχεις ζήσει κάτι παρόμοιο.

Της είπα ότι τα πράγματα είναι απλά.
Οτι το μόνο που έχεις να κάνεις είναι υπομονή και να αποδέχεσαι την φάση σου. Τί να το πολεμάς; Θα αλλάξει κάτι; Σίγουρα όχι και μάλλον δεν θα κλείσουν κύκλοι και δεν θα επουλωθούν πληγές. Και υπάρχει περίπτωση στο δικό της θέμα να υπάρχει happy end, αυτό ίσως συμβεί, ίσως και όχι. Αν θέλει περιμένει, αν δεν θέλει δεν περιμένει. Και ίσως δεν εξαρτάται από εκείνη. Ίσως τα πράγματα πάρουν την πορεία τους έτσι κι αλλιώς.

Πολύ σοφά τα λόγια μου ε; Τα πιστεύω το ξέρεις.
Στην δική μου περίπτωση όμως υπάρχει μια πολύ μικρή λεπτομέρεια, που βασικά όλα τα πιο πάνω τα θολώνει.
Μικρή λεπτομέρεια: Είμαι ακόμα - τρεις μήνες μετά - πάρα μα πάρα πολύ θυμωμένη. Δεν ξυπνώ και να εύχομαι ο άλλος να είναι καλά. Ξυπνώ και σκέφτομαι πολλές φορές ότι δεν θέλω να ευχηθώ κάτι καλό.  
Είμαι τόσο πληγωμένη, τόσο θυμωμένη.
Άρα όλα τα πιο πάνω δεν θα μου συμβούν τώρα. Πώς θα κλείσουν κύκλοι άμα εγώ έχω τόσο μεγάλες πληγές; Πώς θα προχωρήσω να ανοίξω άλλα κεφάλαια, όταν σκέφτομαι τα παλιά και γεμίζω αρνητική ενέργεια;
Δεν ξέρω πώς να το ξεπεράσω. Μην βιαστείς να μου πεις να κάνω κουβέντα. Δες το προηγούμενο ποστ.
Άρα τι κάνω;
Κλείνω τα μάτια και προχωρώ όπως όπως. Ίσως ο χρόνος με λυπηθεί και κάνει μαγικά και απλά σε κάποια φάση ηρεμήσω και -ως εκ θαύματος - αποκτήσω ενέργεια για να ανοίξω νέες πόρτες.

Πόσες βαθιές αναπνοές; Έχω σκάσει.

16 comments:

  1. Αχ πόσο σε νιώθω.. εκεί που λες πως μεγαλώνοντας και ωιμάζοντας τέτοιες καταστάσεις θα έπρεπε να είναι πιο εύκολες.. Υπομονή ο χρόνος πάντα βοηθά.. Φιλικά, Μαρία

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το θέμα είναι πόσος χρόνος. Είναι κουραστικό.

      Delete
  2. Ο χρόνος τρέχει και δεν περιμένει για κανένα. Χρόνο χρειάζεσαι ως σε ένα σημείο γιατί απο ένα σημείο και μετά απλά σπαταλείς τον χρόνο σου. Και όταν είσαι ψυχολογικά κουρασμένος, που θα βρεις την υπομονή; Αν έχεις υπερβολικό χρόνο στα χέρια σου βρες κάτι να ασχολείσαι, γιατί όταν έχεις πολύ χρόνο σκέφτεσαι και δυστυχώς δεν μιλάμε για θετικές σκέψεις. Και αν δεν έχεις χόμπυ χρειάζεσαι πραγματικούς φίλους και εννοώ φίλους που σε κάνουν να μην καταλαμβαίνεις πως περνά η ώρα, όχι φίλους που όταν είσαι μαζί τους νιώθεις μόνη. No matter how you feel, get up, dress up, and show up and get rid of anything that isn't useful or joyful. Αν αυτά που έκανες ως τωρά δεν βοηθούν σε κάτι σταμάτα τα. Δεν ξέρω αν αυτά που γράφω ισχύουν στην περίπτωση σου αλλά εύχομαι φέτος να πάρεις οτι αξίζεις and don't give up - erinial

    ReplyDelete
    Replies
    1. ΚΑι δουλεια πολλή έχω και φίλους που αγαπώ πολύ και είναι στην καρδιά μου έχω και χόμπι έχω και έξω βγαίνω.
      Απλά προφανώς μπορώ να κάνω πολλά πράγματα ταυτόχρονα, δηλαδή να κάνω όλα τα πιο πάνω και ταυτοχρόνως να σκέφτομαι ορισμένες καταστάσεις και να νευριαζω.
      Άρα χρόνος μάλλον.
      Σε ευχαριστώ για ευχή :)

      Delete
  3. Πόσο θα ήθελα να τα λέγαμε παρέα με ένα μπουκάλι κρασάκι.
    1) Ναι, μου έχει τύχει να περιμένω, έρμαιο της τύχης και των άλλων ανθρώπων, αν θα κλείσουν οι κύκλοι μου. Αν θα έρθει κάτι νέο στη ζωή μου. Όχι πια. Εδώ και 15 χρόνια δεν περιμένω τίποτα από κανένα. Μόνο από μένα.
    2) Το κλειδί βρίσκεται σε μια μικρούλα λέξη. Μια τόσο δα αποδοχή : Ναι!
    Αποδέξου αυτά που έζησες κι αυτά που νιώθεις. Είναι ο μόνος τρόπος να τα ξεπεράσεις.
    3) Πολλοί έχουν πληγωθεί. Και ίσως κάποιοι έχουν μεγαλύτερες πληγές από τις δικές μας. Κι όμως προχωράνε. Η πληγή δεν φεύγει. Αν την καθαρίσεις κι ελευθερωθείς από αυτή, θα γίνει απλά σημάδι. Να σου θυμίζει να προσέχεις.
    4) Είναι στη φύση οι κύκλοι. Μεγάλη αλήθεια της ζωής. Αν εσύ εμποδίζεις τον κύκλο να κλείσει, απλά σπαταλάς χρόνο, επειδή δεν είσαι έτοιμη να τον κλείσεις. Κάποια στιγμή θα κλείσει. Αυτό είναι σίγουρο. Εσύ πως και που θα είσαι τότε;
    5) Ξέρεις, με βοήθησες, ( θυμάσαι ? ) να κλείσω το δικό μου κύκλο. Έσβησα κάποιες φωτογραφίες. Μέσα σε μια ώρα γνώρισα ένα καινούργιο άτομο. Το οποίο έκανε ήδη τον κύκλο του κι έφυγε. Αλλά αυτή η συγκυρία με έκανε να επιβεβαιώσω ότι έκλεισε ο κύκλος και είμαι σε κάτι νέο! Αυτές τις μέρες έχουν ήδη κλείσει αρκετοί άλλοι κύκλοι. Και βαδίζω σε νέα εποχή για μένα! Έχω βιώσει μεγάλες απώλειες αλλά τις δέχτηκα.
    6) Καλά κάνεις και τα γράφεις και τα ζεις και θυμώνεις κτλ. Βρες όμως τον τρόπο σου. Κάνε αυτά που θες. Θέλει χρόνο. Πάρε όσο χρειάζεσαι. Όχι όσο θα ήθελες. Πάρε τη ζωή σου στα χέρια σου!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν ξέρω αν έκλεισε ο κύκλος. Σίγουρα, σε μεγάλο βαθμό γιατί έχω κάνει πολλά πράγματα για να προχωρήσω. Απλά μερικές απώλειες είναι μεγάλες ή να το θέσω αλλιώς....τόσο ξαφνικές που σε πιάνουν εντελώς απροετοίμαστο.
      Πόσο χρόνο πλέον....Αλλά μάλλον, κι άλλο!
      Η ζωή μου είναι στα χέρια μου, νομίζω όποιος είναι σε φάση που κάνει βήματα για να κλείσει ή να ανοίξει κύκλος, το έχει δεδομένο αυτό.

      Delete
  4. Σ'αυτές τις περιπτώσεις ο θυμός δεν είναι πάντα κακό. Εμένα ο θυμός με βοήθησε να ξεπεράσω καταστάσεις μη σου πω. Χρόνος χρειάζεται. Ο καθένας χρειάζεται διαφορετικό χρόνο για να ξεπεράσεις καταστάσεις. Για σένα οι τρείς μήνες μπορεί να είναι λίγο. Όπως λέει και η Νεράιδα πιο πάνω να τα γράφεις να τα ζεις και να θυμώνεις. Μπορεί να σε βοηθήσει.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ναι ο χρόνος είναι για τον καθένα διαφορετικός. Και όταν βλέπω όλο αυτό απ' έξω, είναι λίγοι τρεις μήνες.
      Και πολλοί για τα όλα όσα έχω κάνει και προσπάθησα να αλλάξω.
      Γράψιμο και μεταφορικό και κυριολεκτικό τότε :)

      Delete
  5. Τυγχάνει που λες κάποιες φορές να έχω απέναντι μου νεαρά άτομα (για το παράδειγμά μας ας πούμε ένα νεαρό άντρα) που περνάνε μια ερωτική απογοήτευση, ένα χωρισμό, κλπ.

    Ως συμπονετικό κερασφόρο τετράποδο που είμαι... συχνά καταλήγω να του λέω το εξής:

    " Μα πως κάμνεις έτσι άδρωπε μου; Είπαμεν, επληγώθηκεν ο σεξουαλικός σου εγωισμός ή νοιώθεις εξαπατημένος ή... αλλά ρε κουμπάρε... .αμα κάμνεις έτσι τωρά... τι θα κάμεις με την επόμενη;

    Διότι κατά πάσα πιθανότητα... θα υπάρχει επόμενη που μάλιστα θα σε πληγώσει παραπάνω, θα σου κάμει χειρότερα που τούτην, θα ξεφτιλιστείς ακόμα παραπάνω και θα κάμεις περισσότερες μα...κίες... σε βαθμό που θα κάμνει την τωρασινή να μοάζει αγγελούδι...

    Χάτε.. brace yourself for the next shitstorm"

    Γκέγκε;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εισαι νομιζω το πιο αισιοδοξο και θετικό άτομο πέτυχα ως τώρα στο blog !

      Delete
  6. προχωράς όπως να ναι

    ReplyDelete
    Replies
    1. Με βάρκα την ελπίδα σε μια βαρετή κυπριακή θάλασσα...

      Delete
  7. Να είσαι αληθινή με τον εαυτό σου.
    Έχεις θυμό; Έχε. Μην τον χώνεις, μην κρύβεις τι αισθάνεσαι. Γράφε τα, μίλα τα και θα αποφορτίζεσαι σιγά-σιγά.
    Επίσης μεν σκέφτεσαι τόσο, τύπου "πώς θα προχωρήσω να ανοίξω άλλα κεφάλαια, όταν σκέφτομαι τα παλιά και γεμίζω αρνητική ενέργεια;". Τα νέα θα είναι πιο δυνατά και θα λειτουργήσουν καταλυτικά πάνω στα αρνητικά.

    Και πάντα ελπίζουμε και περιμένουμε καλύτερες καταστάσεις και ανθρώπους στη ζωή μας... κουχου.. κουχου
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Στις καλές μέρες σκέφτομαι αυτά που λες. Κάνουν νόημα.
      Ειδικά για καλύτερες καταστάσεις ( σιγά μη βήξω κιόλας! - να είδες; νεύρα πάλι).
      Σκέφτομαι όμως ότι...κι αν υπάρχουν καλά και εσύ είσαι θολωμένος και δεν τα βλέπεις;

      Delete
  8. Τι να πω... Είμαστε παντού δηλαδή εμείς που περνάμε τέτοιες φάσεις/κρίσεις/καταστάσεις όπως θες πες το... Σιγά σιγά λένε... Υπομονή λένε... Ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός λένε... Θα φτιάξουν τα πράγματα λένε... Αντε και στα δικά μας... Καποτε θα τελειοωσει και ο θυμός...Θα μαζέψουμε τα σπασμένα μας και θα παμε για αλλα... Για καλύτερα... Αμήν...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αμην και πότε misirlou μου. Απλά είναι ανεξήγητα πολύς ο θυμός ρε συ...

      Delete