Friday, February 25, 2011

Kids are alright

Τις προάλλες τηλεφώνησα στην 17χρονη βαφτιστήρα μου για να της παραγγείλω κάτι από την Αγγλία που θα πάει μεθαύριο.
Τουλίπα: Εγώ είμαι, η πνευματική σου μάνα!
Βαφτιστήρα: Χι χι το ξέρω. Μάντεψε που είμαι τώρα ( λέει πολύ περήφανη)
Τουλίπα: Στις 2 το μεσημέρι; Για πες...
Βαφτιστήρα: Είμαι γυμναστήριο, κάνω ποδήλατο και σου μιλάω ταυτόχρονα απ' το κινητό!

Αχ τι συγκίνηση! Το παιδί μου είναι urban, cool ΚΑΙ προσέχει τον εαυτό της!

Χθες το βράδι μιλούσα στο τηλ. με μια κολλητή μου. Μου έλεγε για έναν 22χρονο τύπο που είναι κάπως υπερβολικά διαχυτικός με τον γκόμενό της.
Τουλίπα: Είναι ξεκάθαρο. Του την πέφτει. Μπορεί να είναι bi ή bicurious.
Κολλητή: Μωρέ έτσι λέω και γω. Αλλά από τη άλλη, αυτή η νέα γενιά είναι πολύ άνετη με την σεξουαλικότητα ως ιδέα. Μπορεί να θέλει απλά να παίξει χωρίς κατ' ανάγκη να θέλει να κάνει κάτι.

Και σκέφτομαι κι εγώ. Όντως αυτά τα 20χρονα που βλέπω στα Καλά Καθούμενα, στο Brew, στη Σβούρα έχουν μια τεράστια διαφορά από τη δική μου γενιά. Και ας μας χωρίζουν 8-10 χρόνια μόνο ( υποτίθεται η γενιά αλλάζει κάθε 25). Είναι πιο ευέλικτοι. "Σπάζουν" πιο εύκολα τα καλούπια και τους ρόλους. Έχουν πιο πολλή πρόσβαση στον κόσμο - ας είναι καλά το ίντερνετ και το social networking.

Εντάξει, μπορεί εμείς να ζήσαμε σε πιο αθώες εποχές και να είχαμε περισσότερη ώρα να ανακαλύψουμε βασικά πράγματα. Θυμάμαι τη χαρά που ένιωσα όταν μου αγόρασαν οι γονείς μου το πρώτο μου στερεοφωνικό - ένα Aiwa. Φύλαγα λεφτά για να πάω στο Groovy στο Γαλαξία για να αγοράσω κασέτες, Smells like Teen Spirit, Doors, Τα Λαϊκά κλπ. Εννοείται πως τα πιο ακριβά αθλητικά δεν υπήρχε περίπτωση να τα έχω. 100 λίρες ήταν πολλά λεφτά. Τα Σάββατα την έβγαζα σε σπίτια συμμαθητών μου. Μια παρέα σε ένα δωμάτιο - φωτισμένο με κεράκια- να αναλύουμε στίχους από νέα cd π.χ., το One των Metallica.
Αυτά τα χρόνια τα θυμάμαι με πολλή αγάπη. Δεν θα άλλαζα κάτι.

Άρα τώρα γιατί βλέπω τα 20χρονα και ψιλοζηλεύω;
Νομίζω λόγω ακριβώς του ότι αυτή η γενιά άρχισε να σπάζει τα προηγούμενα καλούπια που δημιούργησαν οι προηγούμενες ( και δυστυχώς τα ακολούθησε και η δική μου) .
Βλέπω τους συμμαθητές μου και κάτι ξαδέρφια που με περνάνε 3-5 χρόνια και είναι σαν να βλέπω τους γονείς μου. Το ίδιο πλάνο ζωής ( σπουδές-αυτοκίνητο-σχέση μακροχρόνια-γάμος- σπίτι-δάνεια), την ίδια αντιμετώπιση για την καθημερινότητα ( it's all about money baby και όποιος έχει το καλύτερο σπίτι και αυτοκίνητο - και τσάντες) την ίδια στάση "σαν την Κύπρο, δεν έχει".

Μπορεί από την άλλη να θέλω να παραιτηθώ, να γίνω χορεύτρια στο καρναβάλι του Ρίο και απλά να ψάχνω τρόπο να απενοχοποιηθώ!



16 comments:

  1. Το πλάνο ζωής σπουδές-αυτοκίνητο-σχέση μακρόχρονη-γάμος-δάνεια δεν έχει να κάνει με τις γενιές. 'Εχει να κάνει με τις επιλογές του καθενός.
    Δεν είναι όλοι οι 30 something οι ίδιοι όπως δεν είναι ούτε όλοι οι 20 something με τα ίδια μυαλά.
    It's true..η νέα γενιά είναι πιο απενοχοποιημένη αλλά it has to do with your personality.
    Έχει και 20άρες που θέλουν γάμο και παιδιά και σπίτι και δάνειο γιατί απλά αυτό είναι το όνειρο τους. Why should we judge them if that's what they want?
    Η κάθε ηλικία έχει τον δικό της χαρακτήρα..surely you are not the same person you were 10 years ago..τώρα μπορείς να καταλάβεις 5 πράματα παραπάνω..you just gotta enjoy την φάση στην οποία βρίσκεσαι και να κάνεις αυτό που θεωρείς σωστό για σένα.

    Sorry για το σεντόνι.

    ReplyDelete
  2. Χαχαχα τουλίπα σου φαίνονται προοδευτικοί τώρα περίμενε καμια δεκατετία και θα δεις πως θα ακολουθήσουν οι πιο πολλοί τα ίδια, αν όχι και νωρίτερα απ'τα 10 χρόνια.

    Δεν είναι θέμα ηλικίας να σπάσεις τα καλούπια αλλά ατόμου. Κι αυτό θέλω να πιστεύω μπορείς να το κάνεις σε οποιαδήποτε ηλικία είσαι φτάνει να θες και να μη σκέφτεσαι τον περιγυρο, τις κοινωνικές συμβάσεις κτλ.

    ReplyDelete
  3. Και τα 20χρονα σαν εμάς θα γίνουν..
    Καλησπέρα!

    ReplyDelete
  4. Η περίπτωση της Κύπρου αποτελεί ένα ιδανικό κοινωνικό-ιστορικό case study. Δύο αλλεπάλληλα σοκ μπέρδεψαν το σύστημα, τη φυσική ρόη των πραγμάτων. Κατά τη γνώμη μου, πρώτα-πρώτα η εισβολή και οι οικονομικές-κοινωνικές της συνέπειες διαμόρφωσαν μια γενιά πιο συντηρητική - το βλέπω κι εγώ στους περίπου 35άρηδες, αρκετοί από τους οποίους πάρα την τότε οικονομική στέρηση αναζητούν τα ακριβότερα αυτοκίνητα και τις ακριβότερες τσάντες, βίτσιο που μεταδόθηκε σαν επιδημία πριν καμιά δεκαετία. Η μανία με το χρηματιστήριο τότε είχε βάλει το χέρι της. Και αυτό το γεγονός συνδέεται άμεσα με τις αστραπιαίες αλλαγές, οικονικές, κοινωνικές, της περασμένης δεκαετίας, που επηρεάστηκαν και από το διαδίκτυο. Ας πούμε λοιπόν ότι αυτή η έκρηξη του έυκολου χρήματος είναι το 2ο "σοκ". Και όλο αυτό έχει το αντίκτυπό του στην αμέσως επόμενη γενιά από τη δική μας, αν υπόθεσω δλδ ότι εμείς είμαστε στα eary 30s μας, η επόμενη γενιά απέχει αό εμάς γύρω στα 5 χρόνια.
    Βέβαια, πιστεύω ότι αυτή η παράδοση της αλλαγής της γενιάς κάθε 30 χρόνια κλονίστηκε γενικότερα στον κόσμο, όχι μόνο εδώ. Αλλά μέσα σε μια μικρή κοινωνία, οι αστραιαίες αλλαγές επιφέρουν μια πρωτοφανή σύγχυση.

    ReplyDelete
  5. εν ξέρω αν είμαι εξαίρεση αλλά ακολουθώ more or less το δικό σου 20s'lifestyle...

    ReplyDelete
  6. κι εγώ νομίζω πως τελικά δεν έχει σχέση η γενιά για το πλάνο ζωής σπουδές-αυτοκίνητο-σχέση μακρόχρονη-γάμος-δάνεια.. ..θέμα dna κυπριακό είναι.. πού θα πάει.. θα βρούνε κάποτε το συγκεκριμένο gene που το κάνει αυτό, είμαι σίγουρη!! ..και τότε θα εφεύρουν και σχετικά χαπάκια για όσους θέλουν να αλλάξουν lifestyle από και προς mainstream και offbeat κυπριοτάκι..

    καλημέρα :)

    ReplyDelete
  7. Sorry, miso gia na katalavw diladi. Apo tin eksiswsi Sπουδές-αυτοκίνητο-σχέση μακροχρόνια-γάμος- σπίτι-δάνεια, ti tha evgazes eksw esy?
    De tha spoudazes? De xreiazesai aftokinito? De theleis diki sou stegi me ton anthrwpo sou? Theleis na min pantrefteis k na sizeis aiwniws? Ki an den xreiazesai daneio gia na agoraseis spiti k theleis na pareis diamerisma, i exeis idi ta lefta so what?
    Mporeis na pragmatopoiiseis tin pio pano eksiswsi, pernontas perifima. Exei pio oraio pragma apo to na exeis vrei ton anthrwpo sou k na organwnete taksidakia oi 2 sas me 3-4 filous i ekdromes? I na kaleite filous stin avli tou spitiou sas k na pernate oraia? Na asxoleiste me ta hobbies sas, na vgainete, na giortazete me kathe efkairia ktl. Ti theleis esy diladi?

    ReplyDelete
  8. Rania, το 20 πριν δεκα χρονια δεν ειναι το 20 οπως τωρα. Αυτό ήθελα να πω. Δεν κρίνω τις επιλογές κανενός. Κρίνω το ίδιο και το ίδιο πακέτο ζωής λες και δεν υπάρχει κάτι άλλο.

    ReplyDelete
  9. Daisy, μα αυτο λεω. Δεν θα γίνουν όπως τις προηγούμενες γενιές. Όχι όλοι, απλά αυτοί που βλέπω εγώ και που είναι πολύ πιο διαφορετικοί από εμάς πριν 10 χρόνια

    ReplyDelete
  10. Δραπέτης, Το "εμάς" δεν αναφέρεται σε όλους μας. Γιατί αν ήταν έτσι...
    Και όχι είναι διαφορετική γενιά.

    ReplyDelete
  11. Aurora, συμφωνώ απολύτως.

    ReplyDelete
  12. Mary, εγώ πάλι νομίζω πως το dna το κυπριακό, επηρεάζει όλο και λιγότερο τον κόσμο, όσο περνούν τα χρόνια.
    Και η κακή του πλευρά και (δυστυχώς) και η καλή του.

    ReplyDelete
  13. anonymous, προφανώς δεν κατάλαβες τι θέλω να πω. Το να έχεις σύντροφο δεν έχει να κάνει με το καταραμένο πακέτο που μας έχουν πλασάρει.
    Το να είσαι 30+ χρονών και να θεωρείσαι "αποτυχία" από την μικρή αυτή κοινωνία είναι.
    Η νέα γενιά λοιπόν, έχει χεσμένη τις κολλημένες αντιλήψεις των γονιών μας και του μικροκοσμού μας. Και πάλι δεν μιλάω για όλους, αλλά για αυτούς που συναντώ εγώ καθημερινά.

    ReplyDelete
  14. Alexandre, το οποίο είναι;

    ReplyDelete
  15. Hello.

    Kala ti kathesai k akoueis ti lene oi gyro diladi? Ean aftoi thewroun oti eprepe na eisai pantremeni sta 25 sou, ti sxesi tha eixe?
    Ean eisai single kai 30 den einai katholou apotyxia, oute provlima.
    Mporei na einai thema tyxis, mporei na einai thema xaraktira (nai, mporei na eisai dyskoli sto xaraktira) i mporei na einai apla thema epilogis su.

    Vevaia gennietai k to eksis erwtima. Esy ean deis mia 40ara single ti tha skeftes? Mia 45ara?
    Oti einai apotyxia? Oti einai dyskolos xaraktiras k idiotropi? Oti exei complex anwterotitas? I oti einai epilogi tis?

    Apo ena simeio k meta omws...anarwtietai kaneis. Pws ginetai na einai thema epilogis i monaksia? Ean den einai thema thriskeias i kapoias tetoias vlakeias...giati kapoios na einai monos tou? What's cool about that? I eftyxia yparxei mono otan moirazesai empeiries me kapoio allo.

    ReplyDelete
  16. Έχω φιλες 40αρες και 45αρες που τις θεωρώ πολύ cool.
    Παραδέχομαι όμως ότι εγώ προσωπικά δεν θα μπορούσα να διαχειριστώ το να είμαι single εδώ.

    Νομιζω ότι ειναι θεμα επιλογής ναι. Οπως επίσης το να ξέρεις τι θέλεις και το να μην συμβιβάζεσαι με κάτι μεγαλύτερο. Και ας κοιμάσαι μόνος τα βράδια.

    Ας μην ακούω το απολυτο οτι ευτυχια υπαρχει μονο με καποιο άλλο. Ευτυχια ειναι να τα εχεις βρει με τον εαυτο σου.

    ReplyDelete