Monday, January 25, 2010

Movie-ing



Αυτή την περίοδο, με έπιασε ένα πράγμα με τον κινηματογράφο. Όπως σου είπα, προσπαθώ να δω ταινίες που μου έχουν ξεφύγει τα τελευταία χρόνια όπως το Vicky Christina Barcelona, το Lost in Translation κλπ.
Για να δεις πόσο αφοσιωμένη είμαι στο έργο μου, την Κυριακή, ξυπνώ κατά τις 10, πάω στην κουζίνα, βάζω να γίνεται καφές φίλτρου (ποσότητα, 3 φλιτζάνια, φρεσκοαλεσμένος καφές, χαρμάνι Κολομβίας), πετάω λίγα cornflakes στο μπωλ, ανοίγω παράθυρα, ανάβω κεράκι - ναι, πρωί- και βάζω στο dvd player, το The Reader.
Αχ, τι ωραία που ήταν! Είχε σταματήσει ο χρόνος. Έτσι πρέπει να είναι οι Κυριακές.
Και το βράδι, αφού χλαπακιάσαμε , με κουμπάρους, μπισκοτάκια από το NY Sweets, πήγα σινεμά και είδα, το the book of Eli που ναι ήταν καλό, αλλά δεν ήταν και το The Reader.
Σήμερα, θέλω να ξαναδώ ταινία.
Μπήκα στο www.oscars.com για να σημειώσω τα φιλμ που έπαιξαν τα τελευταία χρόνια. Με χαρά, διαπίστωσα ότι πέρσι δεν ήμουν και τόσο άθλια γιατί και τον Μπέντζαμιν είχα δει και το Slumdog Millionaire και κάτι άλλα που δεν θυμάμαι τώρα.
Και μην βιαστείς να με κατηγορήσεις ότι όλο αμερικανιές βλέπω. Γιατί όταν εσύ ήσουν στο Ζήνα Πάλας και στο Σινεπλεξ, εγώ με την κολλητή μου, χειμώνα, καλοκαίρι, με ομίχλη και βροχή τρέχαμε στο Ρωσικό Πολιτιστικό και στο Cine Studio και βλέπαμε από γαλλικό κινηματογράφο μέχρι κουρδικό και ινδικό. Κουλτούρα, όχι βλακείες.
Τώρα που το σκέφτομαι, μας είχε ψιλοκαταστρέψει αυτό. Γιατί αγάπη μου, δεν υπάρχει περίπτωση, σε ευρωπαϊκό φιλμ να μην γίνονται τα εξής:
- Στα ερωτικά, να υπάρχουν σύνδρομα, τρίγωνα ΚΑΙ τετράγωνα.
- Στα οικογενειακά, η μαμά να έχει κοιμηθεί με το γιο και να έχει εμμονή μαζί του. Συνήθως ένας από τους δυο αυτοκτονεί.
- Στα κοινωνικά, κάποιος να είναι αδικημένος στην κοινωνία, πολύ φτωχός, να μην έχει να φάει και κάνει μια παράξενη δουλειά που δεν έχεις ξανακούσει αλλά είναι συνηθισμένη στην μακρινή χώρα στην οποία διαδραματίζεται η ταινία.
Έτσι, όταν έχεις φάει στην μάπα όλες τις νευρώσεις του κάθε Γάλλου, Ιταλού, Πολωνού, Κούρδου, Αιγύπτιου, Κινέζου, Γιαπωνέζου κλπ., δικαιούσαι να δεις απενοχοποιημένα πλέον και αμερικάνικο κινηματογράφο, ιδανικά στην πιο indie μορφή του.

Υ.Γ1 Το dvdαδικο μου, δεν έχει το Eternal Sushine of a spotless mind. Ή μάλλον, έχει ένα και μοναδικό copy και το κρατάει ένας τύπος από τον Νοέμβριο. Τύπε, αν διαβάζεις πάρε το ΤΩΡΑ πίσω γιατί δυσκολεύομαι να βρω links για να το κατεβάσω.
Υ.Γ2 Επόμενοι στόχοι, Lost in Translation, Persepolis και The Kite Runner.
Υ.Γ3 Αν νομίζεις πως είσαι αδικημένος/η στη δουλειά επειδή δουλεύεις ενώ άλλοι απλά μαλακίζονται, θυμήσου πως "τροχός είναι και γυρίζει". Αποδεδειγμένα.

28 comments:

  1. Μη χάσεις το Amores Peros, City of God, Das Experiment και Οι ζωές των άλλων (γερμανικό).
    "Κουλτούρες" μεν, αλλά διαχρονικές και αξεπέραστες! Θα με θυμηθείς!

    ReplyDelete
  2. Κάτσε, amores perros έχω δει, city ναι, das experiment ναι. οχι "οι ζωες των άλλων". ( είπαμε...από κουλτούρα πρώτη!). το σημείωνω αυτό το τελευταίο! μερσί

    ReplyDelete
  3. Τουλίπα,
    Εγώ λέω ότι τις ταινίες πρέπει να τις βλέπουμε για να μας ξεκουράζουν,να μας ψυχαγωγούν και ενίοτε να μας διασκεδάζουν. Και δεν εννοώ να βλέπουμε μόνο κωμωδίες φυσικά άλλα όχι και να γινόμαστε χάλια από τις ταινίες!!
    Εγώ θέλω να δω (και να ξαναδώ) κλασσικές ταινίες...Άρωμα γυναίκας, Καζαμπλάνκα, Ανεμοδαρμένα ύψη κτλ κτλ

    ReplyDelete
  4. http://www.foriegnmoviesddl.com/2009/05/eternal-sunshine-of-spotless-mind-2004.html

    extos an protimas na to deis online
    http://www.youtube.com/watch?v=Dd93_2MWkpI&feature=channel

    ReplyDelete
  5. α.. το λυκόφως το είδες;
    εγώ διαβάζω τα βιβλία και έχω συγκλονιστεί..

    άσχετο!

    ReplyDelete
  6. Έτσι, όταν έχεις φάει στην μάπα όλες τις νευρώσεις του κάθε Γάλλου, Ιταλού, Πολωνού, Κούρδου, Αιγύπτιου, Κινέζου, Γιαπωνέζου κλπ., δικαιούσαι να δεις απενοχοποιημένα πλέον και αμερικάνικο κινηματογράφο, ιδανικά στην πιο indie μορφή του.

    hahaha apaixth ataka

    ReplyDelete
  7. κουλτουρα και ξερο ψωμι...
    ακου κουρδικος κινηματογραφος!
    θα προτεινα να διαβασεις το βιβλιο πριν δεις την περσεπολη, αλλα οκ.

    το λοστ θα σου αρεσει, γκαραντυ.
    ειναι απο τα εργα που τελειωνουν και μενεις να αναρωτιεσαι αν αυτο ητο το φιναλε ή εχει κ αλλο.

    ReplyDelete
  8. Άρωμα γυναίκας, Καζαμπλάνκα και Οι ζωές των άλλων:
    ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ!

    To Reader δεν είναι απλά κορυφαίο?

    Επίσης, επιμένω να δεις Pixar: Ratatouille, Up! οπωσδήποτε!!

    Και το Goodbye Lenin να δεις, είναι σκέτο ποίημα!

    ReplyDelete
  9. toulipaki m
    den 3eris oti i piratia SOZI tin tzepi mas??
    katevase oti ergo sou goustari kai erga pou den mporis kan na nikiasis an 8elis exw enan mikro katalogo me tenies 2000-2009 pou en a3iologes tenies an 8elis pe m na sou tes stilw.......

    ReplyDelete
  10. Στο dvd player σου είναι μια από τις 5 αγαπημένες ταινίες μου. Μία από αυτές τις μέρες θα τη ξαναδώ. Το Persepolis είναι-απροσδόκητα-συγκινητικό. Όταν θα το δεις, θα καταλάβεις. Τουλάχιστον εγώ, θυμάμαι ότι σε κάποια σημεία της ταινίας έκλαιγα κρυφά από τις φίλες μου :):) Τροχός είναι και γυρίζει ε? Για να δούμε...

    ReplyDelete
  11. Δυστυχώς δεν είναι τροχός και γυρίζει γιατί όσοι φορτώνονται πολλά μετά τους φορτώνουν κι άλλα... αφού φαίνεται ότι αντέχουν... Άρα όσο πιο βαρυφορτωμένος είσαι τόσο πιο βαρυφορτώνεσαι. Άσε είναι μεγάλη πίκρα.

    Όσο για ταινίες να πας να δεις το Αβαταρ γιατί είναι φοβερό. Ο Μπάτον δεν μου άρεσε καθόλου. Το Vicky Christina Barcelona μου άρεσε πάρα πολύ. Γενικά αγαπώ πολύ σινεμα :)

    ReplyDelete
  12. Α ναι Persepolis το παράγγειλα σε βιβλίο από το Amazon και απροσδόκητα μου άρεσε πάρα πολύ. Στο συνιστώ ανεπιφύλακτα.

    ReplyDelete
  13. Προς το Blog σας

    Ένα νέο blog γεννήθηκε με σκοπό να δόση βήμα σε όλους τους Έλληνες ..Ένα Blog όπου μπορεί ο καθένας μας να γράφει ότι τον απασχολεί επώνυμα η ανώνυμα…ένα blog που δίνει την ευκαιρία σε όλους τους Έλληνες να πούνε όλα αυτά που μέχρι τώρα διστάζανε να πούνε .. Αν θέλεις και εσύ να κάνεις κάτι για όλη αυτή την απάτη που βλέπεις γύρο σου ..έλα μαζί μας …..Το Blog σου δίνει την δυνατότητα να ακουστή η γνώμη σου σε ένα ευρύ κοινό χωρίς πολιτικούς ,κομματικούς ,εθνικούς, θρησκευτικούς, η άλλους περιορισμούς .
    Κάνε τώρα την αρχή έλα μαζί μας…………
    Οι απόψεις που θα γράφεις εδώ δεν λογοκρίνονται σε καμιά περίπτωση και δημοσιεύονται ακέραιες

    Ζητάμε και την δική σας στήριξη καθώς το Blog προωθεί τις απόψεις των Blogger και των πολιτών, και όχι δικές μας…..

    www.ksipnistere.blogspot.com

    www.ksipnistere.gr

    ReplyDelete
  14. Rain Tears, συμφωνώ αλλά όπως και όλες οι μορφές τέχνης, έτσι και το σινεμά είναι ένα παράθυρο στον κόσμο ( πως τα λέω). άρα βλέπουμε τα πάντα.

    alexandros, θεσπέσια :). σε ευχαριστώ πολύ.


    kat, εννοείται πως το είδα πριν κάτι μήνες και ερωτεύτηκα τον βρικόλακα. τώρα θα δω και το δεύτερο μέρος.

    ReplyDelete
  15. ρίτσα, :)


    Πρασινη, αχ δεν αντέχω τα έργα που με αφήνουν με απορίες...


    krot, καλά δεν είμαι και άσχετη. τα έχω δει όλα αυτά ( εκτός από τις ζωές των άλλων). σημειωνω και το Up

    ReplyDelete
  16. anathemase, εχω rapidshare. εσύ; και ναι θέλω τις λίστες :)

    pink, είχα δει παλιά 15 λεπτά από το Persepolis και μου άρεσε. ναι όλα είναι τροχός και γυρίζουν. απλά μερικές φορές είναι πολύ μεγάλος ο τροχός και έτσι τα πράγμάτα αλλάζουν πολύ πιο αργά.

    ReplyDelete
  17. θα συμφωνήσω απόλυτα με krot. ΤΟ life of others ειναι άψογο!! Έχεις δεί το Inglorious Basterds? Ποια η άποψη σου; Για το Sunshine, εμένα μου άρεσε και με προβλημάτισε αν θα έκανα το ίδιο. BTW Jim Carrey σε απίστευτο ρόλο. Όσο για τον τροχό:ναι, συμφωνώ αλλά κάποτε είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ και μου σπάζει τα νεύρα!!!

    ReplyDelete
  18. λατρεύω κιηματογράφο μα πάντα είχα την εντύπωση πως είμαι πολύ πίσω γι' αυτό και δεν έχω και τίποτα να προτείνω. παρόλα αυτά, αν κρίνω απ' αυτά που σου προτείνουν οι υπόλοιποι, τα περισσότερα τα έχω δει.απωθημένο μένει και για μένα το up. να δεις ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ το Eternal sushine...απ΄τα καινούρια σίγουρα το avatar αν δεν το έχεις ήδη δει.φιλούρες!

    ReplyDelete
  19. Τουλίπα
    Συμφωνώ ότι πρέπει να δοκιμάζουμε γενικά διάφορα πράγματα,ειδικά στις τέχνες.
    Μια φορά πήγα να δω μια "εναλλακτική" παράσταση σ ένα θέατρο. Έπαιζαν δυο άτομα μόνο και ήταν βυθισμένοι με τις μάσκες οξυγόνου σε μια γυάλα γεμάτη νερό (όπως την γυάλα με τα ψάρια αλλά σε human size) και έβγαζαν μπουμπουλήθρες ο ένας στον άλλον αντί να μιλούν.
    Δεν έχει σχέση με τον κινηματογράφο και τις ταινίες αλλά ήθελα να το πω! :)

    ReplyDelete
  20. σόρρυ γκάυζ αλλά WTF με το lives of others?!?!?! action έργο. Same goes for the Reader. Pft.

    μετά απ' αυτά, εν έχει τσιαςς να σε πείσω να δεις τα ακόλουθα, αλλά εν τα αγαπημένα μου: la vita e bella, the boy in the striped pyjamas, the butterfly effect το πρώτο και director's cut για το τέλος, a beautiful mind, και το the time traveller's wife που δεν το είδα ακόμα αλλά αν αποδίδει καλά το βιβλίο τότε εν θα παίζεται.

    και ένα πρόσφατο (;) με τον will smith (7 pounds nomizw) εν ωραίο.......

    ReplyDelete
  21. DaisyCrazy, ναι έχω δει το Αvatar και μου άρεσε πολύ. Άκου με για τον τροχό, μην είσαι απαισιόδοξη.

    gnapp, Στο Inglorious Basterds πέρασα σούπερ! Μου άρεσε πολύ. Ναι το ξέρω ότι μερικές φορές ο τροχός είναι τόσο μεγάλος που διερωτάσαι αν έχει αρχή και τέλος :)

    marcella, είσαι σαν και εμένα. Τελικά έχουμε δει πολύ περισσότερα από ότι νομίζουμε.

    ReplyDelete
  22. Rain Tears, Ε καλά, δεν σημαίνει πάντα πως ότι διαφορετικό είναι και καλό!

    Sike, ειναι καθαρά γούστα. To The Reader ήταν ένα ποιήμα. Και τολμώ να πω σαφώς ανώτερο από La vita e bella και A Beautiful Mind. Γούστα...
    Βαριέμαι λίγο Will Smith.

    ReplyDelete
  23. Τουλίπααααα, δώσε προτεραιότητα στις "Ζωές των άλλων". Τrust me, από αυτά που γράφεις φαίνεται ότι έχουμε παρόμοια γούστα! Το "Τhe Kite Runner" είναι απίστευτο.
    Το "La Vita e Bella" εν ωραία ταινία;;; Έλεος. Υπερεκτιμημένο ως εκεί που δεν πάει και καθαρό γλείψιμο προς τους Αμερικάνους για να πάρει το Όσκαρ ο Μπενίνι, ο οποίος διαστρεβλώνει και την Ιστορία στο τέλος.
    Παεμπιπτόντως, μέχρι και την Πέμπτη το Ακροπόλ παίζει το "Μοοn" και το "Antichrist" του Lars Von Trier. ΓΑΜΑΤΑ και τα δύο, αν και το δεύτερο έχει σκηνές που ενοχλούν. Και κάτι άσχετο: το "The hangover" είναι κλασική αμερικανιά κωμωδία, αλλά είναι πολύ έξυπνο το σενάριο και βγάζει πολύ γέλιο.
    Αυτάάάάά! Από φετινές και το "Brothers" είναι αρκετά καλό.

    ReplyDelete
  24. Γειά σου τουλίπα μου,

    Το τραγουδάκι που έχεις το ακούω εδώ και μέρες συνέχεια στο αυτοκίνητο γιατί με ανεβάζει αλλά απο την Lily Allen!

    Αύριο πρωί πετάω για Αθήνα, ώφειλα να σου το πώ! :)

    Πάω να ετοιμάσω βαλίτσα...!

    Θα τα πούμε

    Δ...

    ReplyDelete
  25. Aurora, όντως ναι έχουμε παρόμοια γούστα. Οκ τότε. Μετά το "lost in translation" θα νοικιάσω το "οι ζωές των άλλων". Το Antichrist δεν θα το δω, δεν αντέχω τον Φον Τριερ.

    Δώρα, ααα θα σκάσεις επιτέλους;; άκου αθήνα... :))

    ReplyDelete
  26. Οι προγραμματισμένες ταινίες σου είναι super, μην τις καθυστερείς!
    Να προτείνω ακόμη το "Boy A" αν δεν το έχεις δει. Το είδα χτες.
    Στο δεύτερο μου blog θα γράφω και για ταινίες οπότε πέρνα καμιά βόλτα!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  27. βίκυ χριστίνα, κ λοστ ην τρανσλέσηον φρικτές παπαριές.

    The reader αριστούργημα. όπως κ το βιβλίο επίσης, αν ψήνεσαι ακόμα για πχιότητα τσέκαρέ το!
    μπεε

    ReplyDelete
  28. kotosalata, κάνω ότι μπορώ! έχω κολλήσει και με το Grey's τωρα. Στείλε το link του νέου σου blog.

    provato, να δεις που θα δω το Lost in Translation και θα συμφωνήσω μαζί σου...
    Για το βιβλίο μου το είχε πει και μια συνάδελφος.

    ReplyDelete