Saturday, February 15, 2025

Τι μου έμαθε η ζωή ένα χρόνο μετά ως freelancer

Χρειάζεται χρόνος να βρεις τα πόδια σου ως ανεξάρτητο μυαλό που μαθαίνει να οργανώνει το χρόνο του και να στρώνει τη δουλειά του. Ακόμα και αν δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνεις. 

Δεν είναι εύκολο να ξαναβρείς την επαγγελματική σου αυτοπεποίθηση, αυτή που είναι βασισμένη στα όνειρα και στην ιδέα γιατί κάνεις αυτή τη δουλειά που κάνεις. Εμπιστεύσου την πορεία σου όμως.

Παθαίνεις ένα μικρό πανικό όταν πρέπει να οργανώσεις τη μέρα, τη βδομάδα, το μήνα σου ώστε και να έχεις ισορροπία ζωής-καριέρας (ίσως αυτός να είναι και ο πιο σημαντικός λόγος που παραιτήθηκες άλλωστε, η έλλειψή της), να δουλεύεις σκληρά όμως για να εδραιωθείς ξανά μανά στο χώρο σου υπό άλλη ιδιότητα και να έχεις αρκετό χρόνο από την άλλη να έχεις ανοικτό μυαλό για να δημιουργήσεις.

Ο πρώτος χρόνος είναι πάντα δύσκολος, τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά. Θα σκεφτείς άπειρες φορές "καλά έκανα και παραιτήθηκα;" και θα προσέξεις πολύ τα οικονομικά σου.

Μιλώντας για τα οικονομικά, τον ένα μήνα θα βγάζεις αρκετά, τον άλλο, τα μισά και πάντα θα πρέπει να προβλέπεις να έχεις μια μπάνκα, για τους "κενούς" μήνες π.χ. το καλοκαίρι.

Θα πανικοβάλλεσαι κατά φάσεις για αυτό το θέμα, αλλά αυτό που μπορεί να βοηθήσει είναι να σκέφτεσαι "εαν προσπαθήσω αρκετά, αν κτυπήσω τις πόρτες που θέλω, θα είμαι οκ". Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλεσαι εαν δεν έχεις κάνει κινήσεις. Αν κινείσαι, εαν κάνεις την παρουσία σου αισθητή στους επαγγελματικούς κύκλους, τότε θα πας κάπου. Εγγυημένο.

Το κασέ σου θα είναι καλά να αντανακλά τις δυνατότητές σου, τις γνώσεις σου και την εμπειρία σου. Μην δουλέψεις με κόσμο που θέλει "φθηνά εργατικά". Εκτός και αν θεωρείς τον εαυτό σου αυτό.

"Don't push, if you can be pulled". Όχι δική μου, αλλά μέγα ατάκα.

Όταν πας να βυθιστείς στη δουλειά, όταν πας να χάσεις την κοινωνική σου ζωή, κάνε μια παύση. Δες ότι είσαι κυρι@ του εαυτού σου. Αυτό είναι εντελώς δικό σου και να είσαι περήφαν@.

Έχε τα μάτια και τα αυτιά σου ανοικτά και για συνεργασίες εκτός Κύπρου. Καλύτερα λεφτά τις περισσότερες φορές.

Επίσης πάντα είναι καλό να έχεις μια καλή βάση οικονομικά π.χ. 500-800 ευρώ κάθε μήνα και να κτίζεις σε αυτό τις φριλάντζες. Γι' αυτό και κοιτάς  και για πρότζεκτ remote στο εξωτερικό.

Να ξυπνάς πρωί και να δουλεύεις πριν αρχίσουν τα τηλεφωνήματα. Ταυτόχρονα βάζε όρια στην ώρα που θα απαντάς τηλέφωνα το βράδυ. Τίποτε δεν είναι τόσο επείγον, εκτός και αν είσαι γιατρός.

Βάλε τη γυμναστική στην καθημερινότητα σου. Για να χαλαρώνεις, να ενδυναμώνεις το σώμα σου και για να ξεδίνεις. Ακόμα, 45 λεπτά περπάτημα είναι αρκετά για να κάνεις πιο "μικρό" εκείνο το πρόβλημα που σου φαίνεται βουνό.

Οι συνθήκες που δουλεύεις να είναι αυτές που σε κάνουν να νιώθεις καλά. Μια ωραία γωνιά στο σπίτι, μουσική, λουλούδια ή ακόμα ένα αγαπημένο cafe. Εαν δουλεύεις από σπίτι, μια στο τόσο δούλευε από cafe, για την αλλαγή και να έχεις επαφή με κόσμο.

Ψυχραιμία. Όλα θέλουν το χρόνο τους για να κτιστούνν.

2 comments:

  1. Χαίρομαι που ξεκίνησες να γράφεις ξανά.

    Ίνα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σε ευχαριστώ ΄Ίνα, χαίρομαι που σε βρήκα!

      Delete