Wednesday, June 29, 2016

Εκεινα που δεν τα περιμένεις, είναι τα πιο όμορφα.

Το Βερολίνο είναι όμορφο. Να πας.
Δεν το ερωτεύτηκα, αλλά με ιντρίγκαρε. Θέλω να ξαναπάω. Έχει κάτι το διαφορετικό.
Δεν μιλάω για τα γκράφιτι και για την αντίθεση ανατολικού και δυτικού, αν και είναι σημεία που ορίζουν την πόλη. Είναι η ενέργεια της, κάτι μοναδικό.

Επιστροφή πίσω λοιπόν. Με καινούρια πρότζεκτ τα οποία θα με καρφώσουν στην καρέκλα για ολόκληρο το καλοκαίρι. Με μικρές κρίσεις πανικού και πολλούς καφέδες. Αλλά ήθελα freelance...:)

Με το που επέστρεψα, άρχισα να βλέπω εφιάλτες και να ξυπνώ στο μέσο της νύκτας πανικοβλημένη. Το θέμα είναι ότι η ψυχολογία μου είναι καλά. Ιδιαίτερα μετά που έκλεισαν κι άλλοι κύκλοι και κάποια πράγματα μπήκαν ωραία και αθόρυβα, στις σωστές τους διαστάσεις. Άρα δεν ξέρω γιατί ταλαιπωρούμαι στον ύπνο μου.

Ένα από τα πιο ωραία πράγματα σε αυτόν τον κόσμο, είναι οι κουβέντες και τα απρόσμενα κλικ με κόσμο που δεν το περίμενες.
Ο φίλος, που βρισκόμασταν πάντα σε πάρτι ή μπαράκια, με άλλους φίλους στην Κύπρο και τώρα ζει Βερολίνο, μου είπε υπέροχα πράγματα καθώς περπατούσαμε στις όχθες του ποταμού Spree, εκείνη την ηλιόλουστη Δευτέρα. Για τις σχέσεις, για τους ανθρώπους, για τις ενέργειες, για τα ζώδια. Υπέροχα. Μια κουβέντα ωρών, καθώς περνούσαμε δίπλα από το Checkpoint Charlie, το Topography of Terror, καθώς αράζαμε σε έναν καφενέ στο Kreuzberg για μπίρες και πατάτες τηγανητές.

Αργότερα στην Κύπρο, σε ένα δείπνο, η νέα φίλη είπε την ατάκα πως όταν έρθει η ώρα να έχεις απέναντι σου εκείνον που σου κάνει κάτι, δεν θα σκεφτείς στρατηγικές, δεν θα κολώσεις να κάνεις το επόμενο βήμα. Μιλώντας για κολλήματα και για τη χρονιά που απλά έκανα ένα βήμα και μετά κάτι με κράταγε πίσω. Απλή κουβέντα, αλλά ουσιαστική. Με έναν άνθρωπο που δηλώνει πως 'δυστυχώς' δεν έχει φίλτρα όταν μιλάει και εγώ της απάντησα ' ευτυχώς που δεν έχεις. Είναι ανακουφιστικό'.

Και σιγά σιγά έρχεται ο Ιούλης. Πέρσι, 1η Ιουλίου ήταν η πρώτη μέρα του freelance μου και όπως έδειξε η χρονιά, ήταν η αρχή ενός μεγάλου, όμορφου και απρόσμενου κεφαλαίου που άλλαξε πολλά και ουσιαστικά πράγματα. Αυτό στο άλλο ποστ.


25 comments:

  1. "...ταν έρθει η ώρα να έχεις απέναντι σου εκείνον που σου κάνει κάτι, δεν θα σκεφτείς στρατηγικές, δεν θα κολώσεις να κάνεις το επόμενο βήμα..."Άρεσεν μου πολλά τούτον
    Είναι ωραία τα ταξίδια !!! εντος και εκτός μας

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είσαι ο Πατίνιος που τρέχει;; :) Αν ναι, έμπνευση μεγάλη!

      Ναι το κλικ...δεν ειναι απιστευτο πως σβήνει οτι αναστολές και κολλήματα;

      Ωραία τα ταξιδια όλα ναι :)

      Delete
    2. Χα χα ναι ο πελλος που βουρα!!! Το τρέξιμο είναι η επανάσταση τής ψυχής που ξεκινά από τα πόδια

      Delete
    3. Περνώ αυτή την επανάσταση στο γυμναστήριο αυτό τον καιρό. Λέω στον γυμναστή " κάμε με να σέρνουμαι άμα φεύκω πυ δαμέ'. Οπότε τρέχω, σηκώνω πράματα, σπρώχνω πράματα. Και μετά που 1-1.3 ώρα νιώθω ότι ηρεμεί η ψυχή μου :)

      Delete
    4. Να φκενεις έξω στα πάρκα να τρέχεις για να γυμναζεσε. Να έρχεσαι σε επαφή και με τη φύση παρά να είσαι σε κλειστό χώρο. Και ανέξοδη γυμναστική και καλύτερη :-)

      Delete
  2. γειααααααα!

    θελω να παω και γω Βερολινο ετσι που τα περιεγραψες

    η νεα φιλη εχει δικαιο κ αδικο

    επδ οταν τον εχεις απεναντι σου όντως δεν θα σκεφτεις τπτ, αλλά ειμαστε άτομα που την εφάμεν πολλές φορές δεν είμαστε και 16 χρονών να παραλογιζόμαστε χωρίς επίγνωση της ζημιάς που μπορούμε να πάθουμε. και θα φοηθούμε, και θα αντιδράσουμε, το θέμα ειναι να το διαχειριστούμε. μεν μπαίνεις στην πλάνη ότι όταν βρεις τον ένα θα είναι όλα εύκολα.

    απλά όταν βρεις τον ένα, όταν θα τραβάς πίσω θα σε τραβά μπροστά, και όταν τραβά εκείνος πίσω, θα τον τραβας εσύ. και έτσι θα προχωράτε, με φόβο και με πάθος :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να πας εννοειται! Και αν έχεις επιλογή να πας προς καλοκαίρι που είναι πράσινα όλα, ο κόσμος πάει σε υπέροχα χύμα rooftop bars και όλοι γυρίζουν στους δρόμους.

      Συμφωνω με αυτό που λες.Είναι ακριβώς αυτό. Εννοείται ότι το κλικ δεν θα γινει από τη πρώτη στιγμή. Τραβάς και σε τραβά, τραβάς πίσω και σε τραβά μπροστά. Το θέμα είναι να κάνει και αυτός κάτιπου να δείχνει ότι είναι 'μέσα' σε όλο αυτό. Έτσι ξέρεις. Σαν κωπηλασία :)

      Delete
  3. Πήγα πέρσι τον Ιούνιο, είχε κρύο, και η παρέα μου δεν είχε πολλή δύναμη για βραδινές εξορμήσεις. Εγώ πήγα για ένα ποτάκι και σε μια αγορά-ας είναι. Θέλω να ξαναπάω όμως. Με το που γύρισα έψαχνα εισιτήρια για να ξαναπάω! Χαχ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Shamisi με το καταπληκτικο ονομα, ναι θελεις και παρεα για τα εξω. αλλα την πρωτη φορα επειδη γυρτιζεις την πολη δεν εχεις δυναμη για το βραδι. αρα πρεπει να ξαναπας.
      λεω να ξαναπαω συντομα.
      :)

      Delete
  4. Πολύ αξιαγάπητη κοπέλα η Τουλίπα! Πολυαγαπητή χαρωπή Τουλιποκατάσταση, για άλλη μία φορά το κείμενό σου έχει αύρα ανανέωσης και πολύ ευχάριστης διάθεσης. Χαίρομαι που περνάς καλά και μιας και είσαι freelancer όπως λες, μας πυροδοτείς σκέψεις αυτονομίας αλλά και περισσότερης ωριμότητας, δύναμη να το πω απλά, ένιγουεϊ. Μίλησες για φίλτρα, για να μην μπλέξουμε τα ματζούνια και βγούνε βατραχια σήμερα θα είμαι συγκεκριμένος και μάλιστα για πραγματικότητες τόσο του ίντερνετ όσο και αυτά που γράφεις, άνθρωπος με φίλτρα, μαγαζιά, συζητήσεις. Στη λογοτεχνία υπάρχει κάτι που λέγεται μεταφορικός λόγος. Μέχρι πρότεινος εγώ, αλλά και ορμώμενος σήμερα από τις διαθέσεις σου, είχα αυτή την έννοια στη μπούκα του κανονιού, σάκος του μποξ, δημιουργική ασάφεια που λέμε και στην πολιτική. Αν ανοίξεις ένα λεξικό θα δεις ότι η ΜΕΤΑΦΟΡΑ αντιπαραβάλλεται με την ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ. Λέμε για παράδειγμα, χείμαρρος οι σκέψεις του, όπου χείμαρρος είναι ένα ορμητικό ρεύμα νερού που κλπ κλπ. Δεν είναι παρομοίωση γιατι στην παρομοίωση υπάρχει σύγκριση, ένα θεμελιώδες ΣΑΝ, λέμε πχ πετάει σαν πουλί. Μεταφορά σημαίνει άρω τον κυριολεκτικό λόγο και χρησιμοποιώ τη λέξη Β για να περιγράψω τη λέξη Α. Με βάση αυτά που διαβάζω από εσένα σήμερα, τώρα το βράδυ, συνειδητοποιώ αυτήν την καλά κρυμμένη μερικές φορές έννοια στις σχέσεις των ανθρώπων. Μιλάει κάποιος. Στο ίντερνετ ή μαζί σου. Αν νομίζεις ότι κυριολεκτεί είσαι γελασμένη. Προς Θεού μην το πάρεις προσωπικά. Μερικές φορές χρησιμοποιώ τις κουβέντες μας ως υπόθεμα, αντικείμενο για κάτι άλλο και αυτό κατά τη γνώμη μου είναι το extra mile που λέμε και στο management...;) Έχω συνειδητοποιήσει άπειρες φορές ότι η ομιλία γραπτή ή προφορική δεν εξασφαλίζει πάντα, την κατάσταση, τη συμπεριφορά, το αποτέλεσμα. Δεν είναι βάσιμη απόδειξη το ότι επειδή κάποιος το λέει κάτι, εξασφαλίστηκε, αυτά τα πράγματα πρέπει να αποδειχθούν. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα βολτάρεις σε πόλεις, με φίλους σε μαγαζιά όπως το Topography of Terror, να θυμηθείς ότι σε κακές σχέσεις και επαφές ή αν όχι σε κακές αλλά απλά σε προβλήματα μαμούθ, ο κυριολεκτικός λόγος λείπει, ο άνθρωπος έχει δικούς του μετρονόμους, ψάχνει άλλοθι στο απωθημένο του και μπορεί να λέει ότι θέλει. Ξέρεις τι σκέφτομαι πλέον; Αν και δεν γνωρίζω σε τι είσαι freelancer, δεν έχει σημασία, σκέφτομαι πλέον το πως τα χρήματα μας κάνουν να αντιστρέφουμε το κοινωνικό προφίλ ενός επαγγέλματος, τα πάνω κάτω και αντίστροφα, για παράδειγμα, το μέγεθος της αμοιβής με το μέγεθος του ταλέντου κάποιου ;) Σε κάθε περίπτωση μας ενθαρρύνεις να σκεφτούμε πιο ώριμα και με περισσότερες προσωπικές αποφάσεις σε επίπεδο σκέψης και ευσυνειδησίας. Καλό σου βραδάκι!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θα συμπληρώσω λοιπόν σε αυτά που είπες, αυτό που σκεφτόμουν εδώ και μήνες. Πως, ο άνθρωπος απέναντι μας, μας χρησιμοποιεί ως καθρέφτη, για τις δικές του σκέψεις. Σαν ένας καθρέφτης για μονόλογο που κάνει μόνος του ή εστω διάλογο με τον εαυτό του.

      Σε ευχαριστώ ξανά για τα όμορφα σου λόγια - με κάνουν και χαμογελώ :)

      Delete
    2. Δεν διαφωνώ αλλά υπάρχει σοβαρή ένσταση! Ο καθρέφτης, η μεταφορά, το Δ... Δεν θα αργήσεις να καταλάβεις πως μόνο με τον κοινωνικό καθρέπτη ο άνθρωπος άγεται και φέρεται!!! Να το κάνει άνθρωπος με προσωπικότητα, όχι ο οποιοσδήποτε! Όπως θα διαπίστωσες από τα 3 παραδείγματα που σου ανέφερα, στη γενιά του ίντερνετ έχουμε μάθει να ασχολούμαστε με όλα τα κουφά, στα οποία επειδή προκύπτουν συμπεράσματα και επιχειρήματα νομίζουμε ότι αυτό είναι αποδοτικό, είναι όμως γυάλινος κόσμος. Ναι ο άνθρωπος καθρεφτίζεται, όμως το να γενάμε επάπειρον ιδέες είναι λάθος. Στην πραγματικότητα, μιας και μίλησες για καθρέφτη, στο διαδίκτυο υπάρχουν άπειρα κείμενα τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν πικάντικα συμπεράσματα, άπειρα κείμενα με τις όποιες κοσμικές συντεταγμένες που λέει και η νεράιδα. Τι απόλα; Πως ξέρεις τι να διαλέξεις; Άρα λοιπόν εδώ δεν υπάρχει καθρέπτης, υπάρχει καταστάλαγμα εμπειρίας. Σημείωση, σε ένα βιβλίο The 7 Habits of Highly Effective People, του Stephen Covey, αναλύεται ο κοινωνικός καθρέπτης στην ενότητα Private Victory: Be Proactive: Principles of personal vision και όπως κατάλαβες από τα συμφραζόμενα, μάλλον δεν προπαγανδίζει το management, κοινή ανησυχία...

      Delete
  5. Τουλιπούδι Τουλιπάκι καλησπέρα! Θέλω να διαφωτίσω τις σκέψεις σου περί καθρεφτισμών. Τυχαίνει να μας παρουσιάζεις ένα κείμενο. Σου είπα άμεσα και επηρεάστηκα και από το τάιμινγκ πως πολλά από τα κείμενά σου μιλούν για σχέσεις, για έρωτα, για κοινωνικότητα, πράγματα τα οποία αν και στην αρχή με έκαναν να λέω, μα τι μας λέει τώρα η Τουλίπα, πλέον είμαι φανατικός αναγνώστης σου, κάτι σαν να ξαναβρήκα τον...παλιό μου εαυτό! Αυτό λοιπόν, τη στιγμή που συνέβη είναι μία μορφή καθρεφτισμού. Παραπάνω είπαμε κάποια πράγματα για το μεταφορικό λόγο και το πως ο κοινωνικός καθρέφτης σε βιβλία management προέρχεται από βαθειά ιδιωτική πρωτοβουλία και αυτονομία, αν θες να έχεις αυτό που λέμε προσωπικότητα. Όμως υπάρχουν και οι σκέψεις, οι ιδιομορφίες και οι παγίδες σε όλα αυτά. Λέω εγώ ρωτώντας δηλαδή: Με τι μηχανισμό; Πρώτον, άσε το εγώ ξαναλέω, χρησιμοποιώ εσένα ως υπόθεμα: Μπορεί οι σκέψεις σου να κάνουν κάποιες στροφές τις οποίες ο άλλος δεν μπορεί να παρακολουθήσει. Δηλαδή κάνεις στροφές στις οποίες όλοι μένουν με το στόμα ανοιχτό καθώς είναι κάτι μη διαχειρίσιμο και επικίνδυνο. Δεύτερον αν με ρωτήσεις τι σημαίνουν αυτά συγγραφικά, όπως λέει και ένα βιβλίο ονομάζονται...ποιητικά πετάγματα. Ελλειπτικός, κοφτός, συμβολικός λόγος, νοηματικές στροφές. Όμως αυτά που είναι must στη συγγραφή και στην ποίηση αν πας να τα εφαρμόσεις έξω από τον χώρο αυτό, είναι σαν να λέμε στρίβεις σε όλα νόμισμα...Σε κάθε περίπτωση αν δηλαδή σε διαφώτισα, νομίζω πως το θέμα που θίγεις δεν είναι ένα θέμα beginner's mind. Θέλει βαθειά δουλειά και πάει μακριά το πράγμα αν θες ο λόγος σου να έχει εφαρμογή. Καλό ΣΚ σου εύχομαι!

    ReplyDelete
  6. ειχα προσκληση για Βερολινο τελος του Νιοβρη αλλα εξεκαθαρισαν οτι εν θα πηενναν για τουρισμο, μονο για κλαμπινγκ τη νυχτα τζιαι κανενα περιπατο. που με αφορουν μονο αν καμω τζιαι τα τουριστικα. τζιαι εν ενιωθα να τακαμνα μονος μου. ενιγουει τελικα νομιζω εννα παω οσλο, που μπορει ναν μεν ειναι εξισου "must" προορισμος αλλα εν θα ξαναχω την ευκαιρια που εχω τωρα,ας ειναι.

    ReplyDelete
  7. تعرف معنا الان علي خدمات اكبر شركة مكافحة حشرات بالخبر بالمملكة العربية السعودية والتي تضمن اليكم توفير افضل الخدمات في ابادة الحشرات بانواعها وباسهل الطرق .

    ReplyDelete
  8. نقدم لكم الآن اقوى الخصومات من شركة تنظيف منازل بالخبر الرائدة و التي تقدمها شركة ابراج دبي على كافة خدمات التنظيف المتكاملة

    ReplyDelete